Založ si blog

O čom bol COVID naozaj?

 Colin Todhunter , Global Research. Prvýkrát publikované 7. Júla, 2022

IMF (po našom MMF) a Svetová Banka už celé dekády pretláčali agendu politiky založenej na okresávaní verejných služieb, zvyšovaní daní platených najchudobnejšími, a ťahmi na podrývanie práv a ochrany pracujúcich občanov.

Politika IMF nazvaná ‘structural adjustment – štrukturálne úpravy’ mala za následok že 52% Afričanov nemá prístup ku zdravotnej starostlivosti a 83% nemá žiadnu „poistku – safety nets -“, o ktorú by sa opreli keď stratia prácu, alebo ochorejú. Dokonca aj IMF ukázal, že neoliberálna politika vytvára biedu a nerovnosť.

V roku 2021, prehľad (od Oxfam) IMF COVID-19 úverov ukázal, že 33 Afrických krajín bolo posmeľovaných aby sa snažili sledovať politiku šetrenia (austerity policies). Najchudobnejšie krajiny sveta majú zaplatiť v roku 2022 v splátkach dlžôb $43 miliárd, ktoré by ináč pokryli ich náklady na dovoz potravín.

Oxfam a Development Finance International (DFI) zároveň odhalili, že 43 – z 55 – členských štátov združenia African Union stoja pred osekávaním nákladov v úhrne $183 miliárd počas nasledujúcich piatich rokov.

Podľa pána menom Prof Michel Chossudovsky z Centra pre Výskum Globalizácie, to akoby zatvorenie svetovej ekonomiky (11. Marec 2020 – Lockdown nasadený na viac ako 190 krajín) spustilo bezprecedentný proces globálneho zadlženia. Vlády sú teraz pod ovládaním globálnych veriteľov v ére zvanej post-COVID éra.

To čo máme pred očami je akási de facto privatizácia štátu, keďže vlády kapitulujú podľa potrieb Západných finančných inštitúcií.

Navyše, tieto dlhy sú zväčša denominované v dolároch, čím pomáhajú posilniť US dolár, a páky USA na krajiny.

To ale vedie k otázke: o čom bol COVID v skutočnosti?

Milióny si dávali túto otázku už od lockdownov, a obmedzení, ktoré začali začiatkom roku 2020. Ak to bolo naozaj o verejnom zdraví, prečo sa zatvárali značné počty zdravotných služieb a globálna ekonomika, s plným vedomím aké budú masívne zdravotné a ekonomické dopady?

Prečo bola nasadená propagačná kampaň vojenského štýlu na cenzurovanie svetoznámych vedcov, a terorizovanie celých populácií a používanie plnej sily a brutality polície na zabezpečenie poslušnosti (compliance)?

Tieto postupy boli úplne neproporcionálne k akémukoľvek riziku hroziacemu verejnému zdraviu, zvlášť ak uvážime spôsob, ktorým sa masírovali údaje a definície o ‘COVID úmrtiach’, a ako boli zneužité PCR testy na zastrašenie obyvateľstva do poslušnosti (aj tento blog).

Prof Fabio Vighi z Cardiff University usudzuje, že sme mali byť podozrievavejší od začiatku, keď normálne “bezohľadné vládnúce elity (unscrupulous ruling elites)” zmrazili globálnu ekonomiku kvôli patogénu, ktorý útočí skoro výhradne na neproduktívnych (tých nad 80).

COVID bol krízou kapitalizmu, zamaskovanou ako núdzový stav verejného zdravia.

Kapitalizmus

Kapitalizmus potrebuje stále sa rozširovať do nových, alebo expandovať staré trhy, aby zabezpečil akumuláciu kapitálu, a vyvážil tak tendenciu všeobecnej miery zisku klesať. Kapitalista potrebuje akumulovať kapitál (bohatstvo), aby ho mohol reinvestovať a dosiahnuť ďalší zisk. Uplatnením tlaku na zníženie miezd robotníkov, získa dostatočnú nadhodnotu, aby sa mu to podarilo.

Tu vynechám historickú časť o riešení kríz a pokračujem za ňou, časťou ako sa riešili tie problémy a k čomu to viedlo, pričom až do roku 2019 to nejako fungovalo, do značnej miery rozširovaním sa korporácií po Zemeguli.

Ale prišiel rok 2019, keď niekdajší „governor of the Bank of England“ Mervyn King varoval, že svet námesačne kráča (is sleepwalking) smerom k novej ekonomickej a finančnej kríze, ktorá bude mať devastačné následky. Argumentoval, že globálna ekonomika sa zasekla v pasci nízkeho rastu, a že zotavovanie sa z krízy roku 2008 bolo slabšie ako po Veľkej Kríze (the Great Depression).

King dospel k uzáveru, že prišiel čas, kedy Federal Reserve a ostatné centrálne banky musia začať rozhovory za zatvorenými dverami s politikmi.

A presne toto sa stalo, keď veľkí hráči, včítane BlackRock, najsilnejší investičný fond na svete, si sadli, aby vypracovali stratégiu ďalšieho postupu. Toto sa stalo v procese posúvania sa ku COVIDu.

Popri prehĺbení závislosti chudobnejších krajín na Západnom Kapitáli, Fabio Vighi hovorí, že lockdowny a globálne pozastavenie ekonomických transakcií umožnilo US Fedu zaplaviť „chorľavé“ finančné trhy (pod maskou COVIDu) čerstvo natlačenými peniazmi, zatiaľčo sa zatvorila reálna ekonomika, aby sa vyhlo hyperinflácii. Lockdowny pozastavili biznis transakcie, čo vyčerpalo dopyt po úveroch, a zastavilo „nákazu“ (the contagion – t.j. tých finančných trhov).

COVID poskytol krytie pre multi-trillion-dolárový bailout (záchrana, vyliatie vody z člna, …) pre kapitalistickú ekonomiku, ktorá bola pred COVIDom v kolapse. Napriek viac ako dekáde trvajúcom ‘quantitative easing’ (zhruba nakupovanie centrálnych bánk na finančných trhoch), tento nový bailout prišiel vo forme biliónov (trillions) dolárov napumpovaných do finančných trhov zo strany US Fedu (v mesiacoch pred Marcom 2020) a nadväzujúcej ‘COVID úľave’.

Na záver tejto prvej časti len pripomeniem, že vírus bol vytvorený umele, v Číne, na zákazku vlády USA za 600 000 USD, pričom ako sprostredkovateľ fungoval Dr. Fauci, hlavný lekár USA. Bol už viackrát vo veci podrobený vypočúvaniu v Kongrese. V kontexte informácií v tomto článku to začína nadobúdať komplexnejší význam ako len zníženie počtu ľudí na Zemi.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.