Založ si blog

Saudských vládcov čaká ponižujúca porážka – Jemenci sa mstia a USA si zmývajú krv z rúk

Finian Cunningham, Strategic Culture. Ako vždy, prečo ten článok prekladám a na chvíľu opúšťam „vakcináciu“ (tam sa ešte určite vrátim): Tie veci sú prepojené – za obidvoma stoja USA a ich intrigy, zárobky, ale aj ich „spojenci“, ktorých privedú do problémov. Keď ten problém začne byť pre USA nepríjemný – z akéhokoľvek dôvodu – nechajú „spojenca“ nech robí čo vie. A navyše – tá vojna americkými zbraňami na Jemen bola prakticky jednosmernou genocídou, až kým Iránci nenaučili Jemencov vyrábať rakety a drony, ktoré prenikajú v pohode cez protiraketový systém Patriot dodaný USA, a s istotou zasahujú ciele – spravidla „ropné“.

Po šiestich rokoch prakticky vyhadzovania Jemenu do vzduchu, a zároveň blokovania svojho južného suseda, Saudskí vládcovia teraz hovoria, že sú odhodlaní nájsť mier. Ten ťah je ale menej o skutočnom mieri, ako o ekonomickom prežití ropného kráľovstva.

Saudská monarchia hovorí, že chcú aby “všetky kanóny úplne zmĺkli”. Washington, ktorý bol kľúčovým „umožňovateľom“ Saudskej vojny proti Jemenu, podporil tú poslednú “ponuku mieru”. Minister zahraničia Antony Blinken tento týždeň podporil tú iniciatívu od Saudských vládcov, so slovami, že s nimi hovoril “o našej spoločnej práci na ukončení konfliktu v Jemene, sprostredkovaní humanitárneho prístupu a pomoci pre Jemenských ľudí”.

Saudské ministerstvo zahraničia vyhlásilo: “Cieľom tejto iniciatívy je skončiť ľudské utrpenie bratského Jemenského ľudu, a potvrdzuje podporu kráľovstva pre snahu dosiahnuť všeobecnú politickú rezolúciu.”

Nie je toto neuveriteľná dvojtvárnosť – na vracanie – od tých Saudov a Američanov?

Takže, po šiestich rokoch neprestajného vzdušného bombardovania v Jemene, spôsobujúceho – podľa OSN – najhoršiu humanitárnu krízu na svete, tí Saudi a ich Americký vojenský zásobovač, zdá sa, objavili u seba svedomie pre mier a ukončenie utrpenia.

Ale skutočný dôvod pokusov o ukončenie konfliktu je nebezpečný stav Saudskej – na rope závislej – ekonomike. Saudské Aramco, štátom vlastnený priemysel ropy, plynu a benzínu, nedávno oznámil, že jeho zisky poklesli skoro o polovicu v roku 2020, v porovnaní s rokom predtým. Pád z $88 biliónov na $49 biliónov (zrejme US mierka).

Keďže ich ropná ekonómia predstavuje skoro 90 percent zdrojov pre štátny rozpočet, toto znamená obrovský úder do Saudských financií. Saudskí vládcovia sa spoliehajú na robustné štátne dotácie, aby udržovali svojich 34 milliónov obyvateľov spokojných. Pri príjmoch z ropného priemyslu strmhlavo klesajúcich (nosediving) to znamená, že štátne deficity explodujú, aby udržali verejnú spotrebu, alebo riskovali sociálne nepokoje pre zúfalé obmedzenia.

Saudská Arábia zostáva naďalej najväčším vývozcom ropy, ale pre pandémiu Covid-19 a pád svetových ekonomík do recesie, ceny ropy prudko padli. V jednom momente ceny ropy padli na úroveň okolo $20 za barrel. Saudská ekonómia potrebuje cenu ropy okolo $70 za barrel, aby „urobila (reel in – t.j. rybu navijákom)“ nejaký zisk.

Konečný dôsledok (upshot) je, že Saudská vojna v Jemene sa stala kritickým „odvodňovačom (drain)“ štátnych financií a potenciálnym ohrozením štátnych financií, a potenciálnym ohrozením plytkej stability absolutistickej monarchie.

Ďalší poplach predstavujú vzrastajúce útoky zo strany Houthi rebelov v Jemene na kľúčové Saudské miesta, včítane hlavného mesta Rijád.

Jemenskí rebeli eskalujú vzdušné útoky na zariadenia Aramco v jeho centrále v Dhahrane a v Dammame vo Východnej Provincii, ako aj v mestách Abha, Azir, Jazan, a Ras Tanura. Cieľmi sú ropné rafinérie a exportné terminály. Saudi vyhlasujú, že už zastavili množstvo rakiet pomocou v USA vyrobených obranných systémov Patriot. Napriek tomu, už len skutočnosť, že tí Jemenci dokážu trafiť kľúčové časti Saudskej ropnej ekonomiky na vzdialenosť 1,000 kilometrov je vážnou bezpečnostnou starosťou, ktorý podrýva dôveru investorov. Moja vsuvka: pripomenul by som útok Iránskych rakiet na základňu USA v Iraku, odvetou za vraždu gen. Soleimaniho, kde pritom systém Patriot nevypustil ani jednu antiraketu, a bolo 139 zabitých Američanov a plno škôd, viď tento blog.

Prvý veľký útok prišiel v Septembri 2019, keď Houthiovské drony zasiahli obrovský rafinačný komplex v Abqaiq. To spôsobilo, že Saudská produkcia ropy sa dočasne na polovicu zavrela. Zároveň to odsunulo Vstupnú Verejnú Ponuku akcií Aramco na akciovom trhu, nakoľko investori sa zľakli pre politické riziko.

V čase keď sa Saudská ropná ekonomika prudko scvrkáva pre celosvetové okolnosti, dodatočným oslabujúcim ohrozením je zintenzívňujúca sa kampaň Houthi vzdušných útokov. Posúvajú vojnu do takpovediac centra Saudov.

Bidenova administrácia odsúdila Houthi raketové útoky na Saudskú Arábiu ako “neakceptovateľné”. Taká starosť Američanov je smiešna, ak uvážime, ako Washington poskytoval lietadlá, rakety a logistiku pre Saudov, aby hlava-nehlava bombardovali Jemen, spôsobujúc desaťtisíce zabití. Američania zároveň umožňujú Saudom, aby nasadzovali blokádu Jemenských prístavov a letísk, čo zabránilo aby sa životne dôležité potraviny a lieky dostali do krajiny. Skoro 80 percent z Jemenskej 30 miliónovej populácie závisí od dodávok zahraničnej pomoci. Blokáda je vojnový zločin, zločin proti ľudskosti, a Američania sú plne zodpovední.

Prezident Joe Biden povedal, že končí vojenskú podporu USA pre vojnu Saudskej Arábie v Jemene. Bol to volebný sľub. Avšak, vôbec nie je jasné, akú vojenskú podporu USA skutočne zastavili, ak vôbec nejakú. Saudské bombardovanie skladov potravín pokračuje a blokáda krajiny by nemohla byť udržovaná bez podstatnej Americkej logistiky.

Ešte cynickejšie, Bidenova administrácia si uvedomuje, že Saudovia začali vojnu ešte v Marci 2015, keď Obama bol prezidentom, a Biden bol vice-prezidentom, a tá sa obrátila na nevyhrateľnú šlamastiku (quagmire – močiar), ktorej hrozné ľudské utrpenie sa stali hnusnou škvrnou na medzinárodnom obraze Ameriky. Moja vsuvka: s tým sa ťažko ešte dá niečo robiť, od II. svetovej vojny hromadne vraždili ľudí bez prestávky.

To je dôvod, prečo Biden a jeho diplomati tlačili Saudských vládcov aby sa dovolávali mieru. Teraz to vyzerá, akoby si Saudská monarchia uvedomila, že ľahkomyseľná vojna spustená “ministrom obrany” Korunným Princom Mohammedom bin Salmanom prišla aj s cenou, ktorú si nemôžu dovoliť trvale platiť, ak si chcú zachovať ten svoj rozheganý domček z karát, známy pod menom House of Saud. Moja vsuvka: Korunný Princ – angl. Crown Prince, je na základe svojho chovania sa často spomínaný aj ako Clown Prince – teda princ-klaun.

Na poslednú ponuku mieru: Jemenskí rebeli ju odmietli bez váhania. Hovoria, že neobsahuje “nič nové”. Houthiovia hovoria, že jediný spôsob na ukončenie vojny je, že Saudi a ich Americkí sponzori ukončia tú agresiu proti ich krajine. Netreba žiadnu “dohodu”. Je to čiste vec Saudov a Američanov, aby jednoducho vypadli.

Medzitým vzdušné útoky na Saudskú ropnú infraštriktúru budú pokračovať s čoraz stúpajúcou „škodou“ pre Saudské kráľovské truhlice. Takže, Saudskí vládcovia vlastne nemajú žiadnu voľbu, len sa bezpodmienečne vzdať v tejto kriminálnej vojne. Stoja pred ponižujúcou porážkou zatiaľčo sa Jemenci mstia a Strýko Sam si zmýva z rúk krv.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.