Založ si blog

Putinova hospodárska izolácia zrazu nevyzerá zle (Bloomberg)

Článok vypustil Bloomberg, autorky sú Nataša Doff a Aňa Andrianova

Ruský prezident Vladimír Putin by sa mal poďakovať U.S. Ministerstvu Financií (Treasury Department) za pomoc pri príprave na globálnu ekonomickú krízu.

Stabilná záplava ekonomických sankcií a stála hrozba možných ďalších viedla Ruských predstaviteľov k zvyšovaniu rezerv a vyvliekaniu sa z dlhov počas predchádzajúcich piatich rokov. Ako sa vlády po celom svete pripravujú na čosi čo vyzerá ako najhorší ekonomický prepad od roku 2008, prístup typu „pevnosť“, ktorý tlačil Ruskú ekonomiku do stagnácie, začína vyzerať ako dobrá obozretnosť.

Vo štvrtok S&P Global Ratings ponechal kreditný rating Ruska na BBB- so stabilným výhľadom, hoci pritom zhoršil celú skupinu tzv. formujúcich sa trhov (emerging markets) kvôli prepadu cien komodít.

Predchádzajúce krízy naučili Ruské Ministerstvo Financií a centrálnu banku ako sa pripraviť na túto”, povedal Karen Vartapetov, analytik S&P Global Ratings. “Majú mnoho skúseností s krízami”.

Je jasné, že závislosť Ruska na exporte komodít znamená, že neunikne globálnej recesii. Rozpočet už dostáva na frak poklesom ceny ropy na najnižšiu hodnotu za 17 rokov a rubeľ klesol o 21% tento rok (môj dodatok: pád ceny ropy Rusi sami vyvolali, aby potopili US ťažbu bridlicovej ropy, viď tento blog).

Rusko sa posunulo k interným nariadeniam, ktoré zakazujú rezidentom opúšťať domovy okrem núdzových prípadov, pre rozširovanie coronavírusu, pričom obmedzenia nadobúdajú platnosť v pondelok v Moskve a niekoľkých ďalších oblastiach. Ekonomika by mohla tento rok poklesnúť o 5%-10%, ak bude nariadená úplne izolácia (full lockdown), podľa tzv. scenára najhoršej možnosti (worst case scenario), ktorá sa preberá vo vláde.

Sankcie uvalené USA a EÚ(??) za Ruskú anexiu Krymu v roku 2014 (??) blokujú mnohým štátom vlastneným firmám požičiavať si v zahraničí, zatiaľčo opatrenia prijaté Washingtonom vlani zabraňujú U.S. Investorom nakupovať ne-rubľové vládne dlhy. Tieto sankcie spôsobili, že Rusko má dnes jeden z najnižších pomerov dlhu voči hrubému domácemu produktu (debt-to-GDP ratio) z formujúcich sa trhov. Minister Financií Anton Siluanov povedal minulý rok, že Rusko má dosť rezerv, ktoré mu umožnia prežiť bez pôžičky minimálne rok.

Medzitým Ministerstvo Financií usmerňovalo mimoriadne príjmy z daní za export ropy do obrovského „fondu na horšie časy“ (rainy-day fund), čím sa Ruské medzinárodné rezervy stali  štvrtými najväčšími vo svete. Zatiaľ Putin neprejavil sklon k tomu, aby z tých fondov čerpal za účelom vírusovej stimulácie, namiesto toho ohlásil plán ďalej navŕšiť rozpočet prostredníctvom daní na dividendy a veľké bankové vklady.

Ruská súvislá príprava na krízu stála niečo ekonomiku, ktorá stagnovala počas minulých piatich rokov. Pred epidémiou coronavírusu a poklese cien ropy Putin sľúbil zvýšiť tento rok životnú úroveň vyhnaním spotreby hore.

Jednou z odpovedí Ruska na sankcie v roku 2014 bolo nasadenie obmedzení na importy určitých potravinových výrobkov z USA a Európy. Zatiaľčo opatrenie viedlo k prudkému vzrastu domácich cien, zároveň zvýšilo výrobu farmárov, čím sa Rusko stalo odolnejším voči narušeniam v globálnom obchode (moja vsuvka – stalo sa dokonca exportérom poľnohospodárskych produktov).

Rusko je dobre pripravené pre túto úplne novú fázu uzavretých hraníc a uzávierky medzinárodného obchodu a finančných procesov” povedala Sofia Donec, v Moskve sídliaca ekonómka pre Renaissance Capital. “Má výdatné štátne tlmiče a väčší podiel miestnych produktov ako malo predtým pre mnoho spotrebných tovarov”.

Môj dodatok pre „Sankcie za anexiu Krymu“.

  1. Prípad Kosovo a prípad Krym sa zjavne neposudzuje rovnako. Kosovo Slovensko doteraz neuznalo, lebo jeho odtrhnutie od Srbska je v rozpore s medzinárodným právom. Vykonala to EÚ, pod tlakom USA, teda buď nemôžu byť sankcie proti Rusku, alebo majú byť rovnaké sankcie proti iniciátorovi vytvorenia Kosova (pani Albright tam chcela mať – a mala – energetickú firmu a Armáda USA základňu).
  2. Na Kryme nežijú Ukrajinci, ale Rusi a Tatári. Pod Ukrajinu bol Krym priradený Chruščovom z technických dôvodov, lebo to bolo praktické. Prešiel späť pod Rusko na základe plebiscitu s podielom „za“ blízkym 100%. S touto „honbou na bosorky“ treba prestať.
  3. EÚ by sa mala začať chovať ako normálny (ako protiklad šibnutého) štát a prestať blbnúť a dlhodobo poškodzovať svoju ekonomiku na základe príkazov upadajúcich USA. Je predsa jasné že vypustenie Coronavírusu bolo len ďalšou fázou pokusu o zachovanie si ekonomickej pozície voči Číne, Južnej Kórei a Európe, keďže ekonomickými nástrojmi to už nejde. Naša „politická (a v podstate ideologická) zotrvačnosť“ nám sťažuje budúcnosť. Slepé držanie sa ideológie nám v minulosti dostatočne poškodilo, aby sme si to pamätali.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.