Založ si blog

Putin proti OPEC a koniec OPEC+: pomsta za NordStream 2?

Vysvetlenia: OPEC je Organizácia krajín ťažiacich ropu, OPEC+ je jej rozšírenie o ďalších 10 krajín včítane Ruska. Preklad článku od: Tyler Durden, Popular Resistence.org .

OPEC+ už neexistuje, po divokých 24 hodinách, počas ktorých Rusko prevrátilo rovnováhu sily vo svete ropy, zanechajúc členov OPEC+ oslepených a zmätených, šokujúc Saudov, ktorí teraz stoja pred sociálnymi nepokojmi, pri cenách ropy hlboko pod rozpočtom Rijádu, a – v duplovaní Thanksgiving 2014 OPEC massacre – OPEC masaker zo dňa vďakyvzdania 2014 – zhodením cien ropy do prepadu najväčšieho od finančnej krízy.

A teraz Bloomberg predložil šokujúcu historku za piatkovým oznámením že Rusko končí svoju dohodu o produkcii s OPECom a jeho spojencami, po summite vo Viedni ktorý mal podporiť návrh producentov ropy o znížení produkcie, ktorý zlyhal, čím spôsobil 10% prepad cien ropy, pričom niektoré trhy zažili svoj najväčší jednodňový pokles od finančnej krízy.

Minister Energie Alexander Novak povedal že “vzhľadom na dnešné rozhodnutie, od 1. Apríla tohto roku ďalej, ani my, ani akákoľvek OPEC alebo ne-OPEC krajina, nie je povinná robiť žiadne zníženia ťažby (ropy)”.

Spolu s globálnymi obavami ohľadne coronavírusu, už značne ovplyvňujúcim trh s ropou (pokles 30% od začiatku roku), a keď Rusi prekvapili ministrov ropy zhromaždených v sídle OPEC náhlym opustením plánu ktorý mal udržať ceny ropy pevné, najväčší šok pocítili Saudi, pretože ako to formuloval Bloomberg, Putin práve účinne pustil k vode korunného princa MbS aby začal vojnu proti Americkému priemyslu bridlicovej ropy:

Alexander Novak povedal svojmu Saudsko Arabskému partnerovi Princovi Abdulaziz bin Salmanovi, že Rusko nie je ochotné znižovať ďalej produkciu ropy. Kremeľ sa už rozhodol, že podopierať ceny v čase keď už je aj tak coronavírusom zdecimovaný dopyt po rope, by bolo darom pre US priemysel bridlicovej ropy (moja poznámka: ťažba je drahá a teda prežíva len pri vyšších cenách ropy, pričom je aj environmentálne značne škodlivá.). Frackeri (proces získavania tej ropy) pridali milióny ton ropy do globálneho trhu, zatiaľčo Ruské firmy udržovali studne v nečinnosti. Teraz prišiel čas vyžmýkať Američanov.

Po piatich hodinách kultivovaných ale bezvýsledných jednaní, v ktorých Rusko jasne predložilo svoju stratégiu, sa rozhovory rozpadli. Ceny ropy padli o viac ako 10%. Nielen obchodníci nevedeli čo majú robiť: Ministri boli tak šokovaní, že nevedeli čo povedať, podľa osoby ktorá bola v miestnosti. Zhromaždenie zrazu nadobudlo atmosféru prebudenia sa, povedal ďalší.

Smerujúc do kritického piatkového zasadnutia OPEC predtým tlačil do ďalšieho zníženia ťažby o 1.5 milióna barelov denne, redukujúc tak produkciu o 3.6% z celkovej svetovej produkcie, čo by bolo vyžadovalo, aby Rusko a ďalšie ne-OPEC štáty (ale väčšinou Rusko) prispeli 500 000 bpd (barely denne) k extra zníženiu.

Bloomberg cituje Ruský štátny „think tank“ Institute of World Economy and International Relations, resp. jeho prezidenta Alexandra Dynkina ako povedal Kremeľ sa rozhodol obetovať OPEC+ aby zastavil US bridlicových producentov a potrestal USA za svinstvo okolo Nord Stream 2.”

Samozrejme, prekaziť veci Saudskej Arábii by mohlo byť riskantné, ale toto je Ruská stratégia momentálne – flexibilná geometria záujmov” pridal Dynkin, ale čo mal skutočne na mysli sú flexibilné rozpočty, pretože na rozdiel od zvyšku OPEC+, “Ruský rozpočet je lepšie pripravený pre nižší príjem z ropy ako pred šiestimi rokmi”. Ako taký, Kremeľ môže kľudne sedieť a čakať ako jeden za druhým štáty OPEC sa po-“Venezuelujú”, a ich produkcia bude trvale „offline“ spolu so sociálnymi nepokojmi, čo povedie k oveľa nižšej dlhodobej produkcii.

Konečný cieľ, samozrejme, je US bridlicová ropa – keď stiahnete cenu ropy dostatočne nízko na dostatočne dlho, Rusko môže uspieť v tom, v čom Saudská Arábia zlyhala v roku 2014, po tom, ako bridlicová ropa – financované štedro cez junk bonds (rizikové s vysokým výnosom) – nielenže prežila veľký pád cien ropy v rokoch 2014/2015, ale dosiahla odvtedy rekordnú produkciu. Ale nové búrkové mraky prichádzajú

Medzitým nie je jasné, čo sa stane s Ruskými diplomatickými väzbami so Saudskou Arábiou: Putinova kultivácia hlbšieho zapojenia sa do OPEC+ koalície počas minulých troch rokov pomohla spevniť väzbu na vodcu Saudskej Arábie MbS.

Ale teraz to vyzerá akoby silnejší spojenec Rijádu – USA tlačil Rusko do pozície, keď sa vidí ako ‘prinútené’ reagovať vo vhodnom momente extrémne zvýšenej senzitivity trhu, plus existujúcim novým devastujúcim sankciám Washingtonu okolo Nord Stream 2 a opatreniam proti Ruskému štátnemu ropnému gigantu Rosneft.

Splátku čakajte v piatok.

(Posledná veta článku je v origináli „Consider Friday payback“. Autor mal asi na mysli že to je rýchla odveta za to čo je uvedené v poslednom odstavci).

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.