Založ si blog

Nový svetový poriadok vzíde z popola US dominancie

MARCO CARNELOS, The Altworld (tam som to našiel, link na skutočný pôvodný zdroj je na konci, je to MiddleEastEye, v preklade Oko Stredného Východu). Moja poznámka: možno je to príliš spoločensko-ekonomický článok na blog. Ale má dobrý názov s tým popolom.

Usporiadanie sveta stráca farbu, a stále nemáme jasnú predstavu o tom nasledujúcom. Trvalo to len 30 rokov. Studená Vojna skončila, ale teplý mier trval sotva dekádu. Tie piliere USA-vedeného „sveta založeného na pravidlách“ – rules-based world order – neoliberalizmus, ekonomika voľného trhu, neregulované financie a globalizácia – sú dnes všetky spochybnené.

Na úsvite 21. storočia, dejiny a príroda si začali asertívne pýtať späť svoje práva/výsady, od toho príliš sebavedomého a namysleného ľudstva. Udalosti z 9/11 a tie dlhé Americké vojny v Iraku a Afganistane pošpinili (ak to ešte bolo možné) to unipolárne vodcovstvo USA, a aj vojenskú nadradenosť. „Pax Americana“ je odvtedy stále na ústupe.

Tá „2008 globálna finančná kríza vyvolala pochybnosti o chamtivej, špekulatívnej, pre-financializovanej a nedostatočne regulovanej ekonomike. Následok boli tvrdé úsporné opatrenia, šírenie výraznej nerovnosti; najnovšie údaje – data – z USA a Británie sú mrazivé (link ukazuje na článok vo Financial Times s nadpisom „Británia a USA sú chudobné spoločnosti s niekoľkými veľmi bohatými ľuďmi“).

Dlho pretrvávajúce monetaristické ekonomické teórie boli odhodené, zatiaľčo tlačenie peňazí sa stalo „novou normálnosťou“ v USA a EU. Slepá dôvera vo vyvažujúcu úlohu trhu (market’s balancing role), takzvanú neviditeľnú ruku, bola otrasená. Finančné záchrany (bailouts – aj vylievanie vody z potápajúceho sa člna), a tá Covid-19 pandémia ukázali, že nejaká „viditeľná ruka“, tá ruka štátu, je nevyhnutná. Neoliberálni politici, ekonómovia a tzv. znalci (pundits) zrazu zabudli, čo nám hlásali (použité slovo preach, teda to boli kázne, t.j. nad obsahom sa nemalo rozmýšľať) celé dekády. Po 150 rokoch imperiálnych zasahovaní a kalamít, Čína sa pomaly prebudila a vrátila si rolu, ktorú mala po prevažné trvanie dvoch posledných tisícročí ako vedúca sila svetovej ekonomiky. A dokonca išla ďalej, a stala sa pôsobivou technologickou mocnosťou (príklady zahrňujú 5G, umelú inteligenciu a quantum computing), a expandujúcu vojenskú mocnosť.

Toto zazvonilo na poplašné zvony vo Washingtone. USA boli šokované tým vzostupom Číny, a stále odmietajú zdieľať tú svoju dlho etablovanú globálnu hegemóniu.

Klimatická kríza

Čo sa týka prírody – po tom ako bola zdecimovaná ľudskými aktivitami, a primárne Západnou industrializáciou – dnes hrozí planéte akousi zrýchľujúcou sa klimatickou krízou, pričom pandémie ako tá Covid-19 predstavujú nové ohrozujúce (disruptive) výstrahy ľudstvu (tu pomlčím o umelom pôvode vírusu, a teda pandémii vyvolanej úmyselne a plánovane, viď „udalosť 201“).

Tá energetická kríza viedla k nejakým prehodnoteniam (some second thoughts) o tej zelenej revolúcii, keďže dokonca majiteľ Tesla Elon Musk sa drží toho, že fosílne palivá sú ešte stále nevyhnutné. Znižovanie globálnych emisií je oveľa komplikovanejší proces v čase keď svetová ekonomika smeruje do recesie.

Hnev voči súčasnosti a obava z budúcnosti – s tou zmrazujúcou perspektívou, že nasledujúce generácie budú mať život horší ako náš – sa zdajú byť typickými príznakmi našej doby.

Za takýchto znepokujujúcich podmienok by človek mohol očakávať, že vedúce svetové národy si vyhrnú rukávy a spolu sa dajú do toho veľkého počtu výziev. Žiadna šanca: namiesto toho sa svet ďalej triešti. Rozbuškou bola Ruská invázia na Ukraijnu, ale podmienky boli vytvorené už dlho pred tou vojnou. Inými slovami, hoci Ruský Prezident Vladimir Putin je tu tým hlavným zlým, nie je v tom sám.

Takto je naozaj kritické čítať tie čajové lístky (vraj jeden spôsob veštenia) správne. Ale tie Západné médiá to už celé ponímajú nesprávne ako interpretujú nedávny summit SCO – Shangai Cooperation Organisation -, posadnuté hľadaním rozporov medzi Čínou a Ruskom, keď skutočné „správy“ predstavuje tá dlhá fronta krajín, ktoré čakajú v rade na vstúpenie do tej organizácie.

Irán a Bielorusko boli prijaté, a ostatní by čoskoro mohli byť pridaní, včítane Egyptu, Turecka, Saudskej Arábie, Kataru, Bahrainu, Kuwaitu a SAE. Zhodou okolností, všetci sú spojencami a partnermi USA.

Zatiaľčo vieme, že Moskva a Peking majú rozdielne názory na mnoho problémov (issues), kocky sú hodené (the die is cast). Sú na spoločnej lodi, pričom dokonca the Economist uznáva – is recognising – tento fakt. Čína sa pripravuje (is preparing) na to, že USA a EÚ zaujmú tú istú pozíciu voči Pekingu akú zaujali voči Moskve, a teda zvyšuje svoje úsilie stať sa takou nezávislou ako je možné v oblastiach technológie, energie, potravín a financií.

Pôvodný zdroj:

https://www.middleeasteye.net/opinion/us-new-world-order-ashes-supremacy-arise

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.