Založ si blog

Michael Hudson: Koniec Západnej Civilizácie

Dnes na akoby „všeobecnejšiu“ nôtu. Zdrojom predloženej teórie je stránka nakedcapitalism.com, čiže „Nahý Kapitalizmus“. Prekladám to preto, že ešte som nenarazil na taký krátky a výstižný popis – „stavu a smerovania“, do ktorého sme sa zaradili v rámci „orientácie“ pomerne dezorientovaného charakteru:

Dovolím si každému odporúčať prednášku, ktorú mal Michael Hudson v pondelok pre Čínsku Globálnu Univerzitu. Dostáva sa k jadru ochorenia, ktoré ovládlo ‚západné‘ spoločnosti.

Hlavnou témou je dlh, ktorý bol historicky väčšinou odpustený kráľmi, alebo vysokými cirkevnými funkcionármi, ak nastali ťažké časy. Ale počas trvania Gréckych a neskôr Rímskych Impérií oligarchovia vzali veci do rúk, a požadovali plné splatenie všetkých dlhov, dokonca aj v ťažkých časoch. Toto rozdelilo spoločnosti na bohatú triedu rentierov a zadlžený plebs. Každé impérium, ktoré sa dalo touto cestou, od Rímskeho až po Britské, nakoniec padlo kvôli nadmernému zadlženiu.

USA sú súčasné globálne impérium, ktoré sa nachádza už dosť ďaleko na tejto ceste. Je nepriateľské ku všetkým spoločnostiam, ktoré neotvoria svoje finančné trhy aby ich ozbíjali US oligarchovia. Toto tvorí jadro súčasného globálneho konfliktu, kedy Čína, Rusko, Irán a Venezuela sa vyvinuli z odlišných tradícií, a odmietajú sa podriadiť požiadavkam USA. USA zvykli riešiť takého ‚problémy‘ silou, ale sú teraz pravdepodobne príliš slabé aby to dosiahli.

Nahý Kapitalizmus – Naked Capitalism – boli prvíi, kto publikoval prejav Hudsona v Anglickom jazyku (tak sa volá aj ich web).

Michael Hudson: The End of Western Civilization – Why It Lacks Resilience, and What Will Take Its Place

Michael Hudson: Koniec Západnej Civilizácie – Prečo Postráda Odolnosť, a Čím Bude Nahradená. Kľúčovými paragrafmi sú pravdepodobne tieto:

Spojené Štáty, prostredíctvom svojej Novej Studenej Vojny – New Cold War – mieria na získanie presne takého ekonomického prejavu úcty (tribute) od ostatných krajín. Prichádzajúci konflikt môže trvať snáď dvadsať rokov, a určí, aký typ politického a ekonomického systému bude svet mať. Ide tu o viac ako len hegemónia USA a ich dolarizované ovládanie medzinárodných financií, a tvorby peňazí. Politicky ale ide o vec-myšlienku “demokracie”, ktorá sa ale stala eufemizmom pre agresívnu finančnú oligarchiu pokúšajúcu „nasadiť (vnútiť) sa“ globálne cez predátorské finančné a ekonomické a politické ovládanie podopreté vojenskou silou.

Ako som sa pokúsil zdôrazniť, ovládnutie vlády oligarchami bolo tou typizujúcou (distinguishing) črtou Západnej civilizácie trvale od času klasickej antiky. A kľúčom k tomuto ovládnutiu bola myšlienka opozície voči silnej vláde – to jest, civilná vláda dostatočne silná aby zabránila veriteľskej (creditor) oligarchii aby sa zdvihla a monopolizovala vládu nad pôdou a bohatstvom, zabudujúc sa do postavenia dedičnej aristokracie, a rentierskej triedy, ktorá žije z pozemkovej renty, z úrokov, a monopolistických privilégií, ktoré by zredukovali celú ostatnú populáciu do vynúteného odriekania sa. Moja vsuvka: Nie je nám takáto snaha povedomá?

Bude nevyhnutné zvrhnúť (bring down) rentiersku triedu. Vrátiť moc (recommit) silnému štátu, ktorý je vlastníkom verejných statkov a služieb, a neodovzdá ich súkromným záujmom. Blížiace sa potiaže by dokonca tomu mohli napomôcť.

Záverečná poznámka: Aj tá úvodná veta autora, za mojím úvodom, je toho čo to pôvodne publikoval, nie moja. Prednáška je tu skrátená, podľa môjho zdroja; originálna, na stránke autora, je o niečo dlhšia. A páči sa mi tá jednoduchá logika, bez analýz typu „kto vytvára hodnoty a kto vykorisťuje“, tu už ide o prežitie civilizácie.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.