Založ si blog

Vraj sem smerujeme – nevyzerá to dobre

Musím vopred varovať, že to je článok napísaný intelektuálom – Alistair Crooke, na The AltWorld. Ťažko sa prekladal.

Yves Smith, keď písala pre vážený ekonomický blog Naked Capitalism – Nahý Kapitalizmus, nadväzuje na tzv. Hopkinsovo proroctvo. Ona tam píše:

Ako začínam vysvetľovať prácu Hopkinsa mojím (čo ešte zostali) dobre vzdelaným liberálnym priateľom a susedom [v New Yorku], stále znova a znova ma šokuje, že sú úplne kľudne nevšímaví k veci, ktorá mi je zlovestne jasná: nástup cenzúry v USA — cenzúra liberálmi! …“Pozrite”, [napísal Hopkins v roku 2017, čo bol prvý rok Trumpovho Prezidentstva] “Viem, čo si pravdepodobne myslíte. Ale nie je to, že by liberálom v skutočnosti nezáležalo na fundamentálnych liberálnych hodnotách, ako sloboda tlače a prejavu – a také veci. Vec je v tom, že oni zúfalo potrebujú, aby si Demokrati vzali späť House a Senát (t.j. vyhrali voľby) budúci rok, aby oni mohli pokračovať v impeachmente Trumpa …“Pointa celej tejto propagandy [zvlášť tej okolo Ruského hackingu] je delegitimizovanie Donalda Trumpa,” “a aby sa profylakticky znova potvrdil monopol neoliberálnych vládnúcich tried na moc, ‘realitu,’ a ‘pravdu.’

V praxi, tá historka že ‘Rusko ukradlo voľby pre Trumpa’ bola dvojsečná zbraň – v orig. „kameň hodený na dvoch rôznych vtákov“: Jeden bol Trump; ale ten druhý bol hodený smerom na Putina. Prečo? No, v oligarchickom kapitalizme, jeho obrovské bohatstvo je zároveň kovadlinou, aj kladivom, na ktorých sa falšujú západné historky z oblasti politickej ‘reality’ . Oni ‘ukujú – beat out’ každú postupnú ‘realitu’. Nie je to tak v Rusku a v Číne. Tam sila politických vodcov tromfuje machinácie oligarchov (oni smerujú k cieľu). Nebolo to tak stále. Kozmopolitickí oligarchovia sa dostali o vlások od doslova ukradnutia Ruska pod Jeľcinom; ale potom do obrazu vstúpil Putin – a celé to pokazil. Tí oligarchovia sú ešte stále extrémne naštvaní.

Avšak Hopkinsova hlavná téma je Vojna proti Populizmu (téma, ktorá tak absorbovala tie Euro-elity na summite ich Rady (Council summit). Pýta sa: Takže ako, a prečo, ten nekontrolovaný globálny kapitalizmus rezultoval do tejto Vojny proti Populizmu? “Ten problém je [odpovedá si] … no, ten problém … sú ľudia”.

Hopkins píše, v knihe The Last Days of the Trumpian Reich: “Nie tí bohatí a mocní ľudia ako oni sami [sú tým problémom], alebo tí ľudia, ktorých potrebujú aby ˇďalej pracovali, konzumovali, a obsluhovali úroky na svojich pôžičkách, ale.… viete, všetci tí ostatní ľudia. Nevzdelaní, nie-woke (akože neprebudení), ľudia pracujúcej triedy. Ozbrojení (Gun-toting), fanaticky religiózni ľudia. Rasistickí, konšpiračne-teoretizujúci ľudia. Odsúdeniahodní ľudia (deplorables). Populistickí ľudia”.

Ľudia, ktorých už oni nepotrebujú. Títo ľudia boli v poslednom čase problémom. Nielenže sú pre systém záťažou, ale aj aktívne zasahovali do neho, hlasovali pre Brexit, volili Donalda Trumpa, odmietali opustiť svoje tradičné hodnoty a zastaralé idey (napr. národnú suverenitu, slobodu prejavu, a biológiu cicavcov) a nastúpiť na palubu globálnej kapitalistickej ideológie – a aj celkove boli náramne otravní (a real pain in the ass).”

Tu časť vynechávam.

Demokrati znovuobjavili seba ako stranu Liberálnych, Kreatívnych, Profesionálnych príslušníkov Triedy Manažérov ( Managerial Class): Strana mandátnej meritokracie, a nadovšetko, víťazov. Takže, áno, akosi samozrejme, Demokrati sa postupne naučili byť otvorene nepriateľskí voči „working-class “deplorables”“, ako ich Hillary Clinton oficiálne nazvala, aby ich vnímali ako „a real pain in the ass“,” – viď vyššie – píše Hopkins.

A tí deplorables sú ozajstná záťaž pre globálny kapitalistický systém. (Väčšina chce zdravotnú starostlivosť zadarmo, dokelu – for Pete’s sake!) Plno z nich volilo socialistu Bernie Sandersa, a, oveľa, oveľa horšie, dokonca viac z nich volilo “bieleho-supremacistu bieleho-nacionalistu fašistického diktátora Nazi-Hitlera” (ako povedal Glenn Greenwald!), t.j. Trumpa. Oni naozaj sú – to podstatné tu – porazení s veľkým P.

Tí liberáli, bien pensants (dobre mysliaci ) — vyhrávajúci , t. j. — tí čo čítajú The New York Times a The Washington Post a počúvajú NPR a pozerajú MSNBC a CNN, ktorí chodili do dobrej strednej školy – good colleges – a dostali všelijaké profesionálne ocenenia, sú určite dostatočne dobre informovaní, aby vedeli, že budúcnosť je len o globálnom kapitalizme. A oni vedia že, ak hrajú podľa pravidiel, globálny kapitalizmus má pre nich miesto. A navyše, oni vedia (alebo vedia na to ľahko prísť), že globálny kapitalizmus nemá miesto pre v živote prehrávajúcich. Ale to je vlastne len ako mať tvrdú stolicu, nie?”

Takže, keď bol v Davose odhalený ten Re-set– to ‘Nové Normálne – New Normal’ – milióny ľudí už žili v realite, v ktorej na faktoch už vôbec nezáležalo, kde veci ktoré sa nikdy nestali sa oficiálne – stali. A iné veci, ktoré sa zrejme stali sa nikdy nestali: teda, nie oficiálne, to jest – boli to len “extrémne-pravicové” konšpiračné teórie, “fake news,” alebo “dezinformácie,” alebo hocičo – napriek tomu, že ľudia vedeli, že neboli.

Ako teda by Davos navrhol vtesnať ľudstvo do tohto ‘nového normálneho’? No, snáď ten človek z Davosu chce ísť smerom opačným voči epistemologickej čistote? Čo znamená, že sa pokúsi vytvoriť množstvo protikladných skutočností – realities, nie iba protikladných ideológií, ale skutočné vzájomne sa vylučujúce reality, ktoré by nemohli súčasne existovať … z čoho by mohli ľudia začať naozaj panikáriť (which would still freak people out pretty badly). Z toho by sa mohla stať tá mentálna ‘čistá stránka papiera’ na ktorú by sa dali písať tie úmyselne nestabilné – fluid – reality toho kozmopolitanistického pohlavia, a samo-definujúce sa identity.

Ten oligarchický Vyvolený sa teraz pokúša ‘unvalue – znehodnotiť’ všetky zostávajúce národné hodnoty, rozbiť národnú súdržnosť – pretože jeho logickým cieľom nie je vytvoriť novú ideológiu (tú nepotrebuje). Ale, skôr, nasadiť jediný, globálny, merkantilistický poriadok cez, prvá vec, speňaženie – monetisation – každej možnej ‘veci’, a potom jej ‘kapitalizáciou’ do čerstvých finančných ‘aktív – assets’.

Samozrejme, dokonca aj ten Re-set potrebuje svoju ‘historku – narrative’. Ale podstata tu ohľadne historky – akákoľvek historka Establishmentu (napríklad z BBC “Reality Check” sekcie) – má vytvoriť nejakú Maginotovu líniu, obrannú ideologickú hranicu medzi ‘pravdou – the truth’ ako je definovaná vládnúcou triedou, a tou akoukoľvek inou ‘pravdou’, ktorá protirečí ich historke.

Tie mandátne ‘manažérske triedy’ (také čo riadia Brusel), vedia, že ich úspech je z veľkej časti umožnený ich nadšením pre oficiálne historky. A ich kolektívna nádej je, že správna ‘ historka’ im poskytne trvalý bezpečný priestor. Ne jednej strane Maginotovej Línie je teda ‘normálna’ spoločnosť, zárobkové zamestnanie, a s kariérnym postupom a všetkými ostatnými podstatnými benefitmi zo spolupráce s vládnúcimi triedami. Za Maginotovou Líniou je bieda, neistota, sociálna a profesionálna stigmatizácia, a rôzne ďalšie formy utrpenia a diskriminácie.

Na ktorej strane steny chcete byť? Každý deň, nespočetným spôsobmi, sa každého z nás pýtajú, a my musíme odpovedať na tú otázku. Prispôsobte sa, a vo vnútri je pre vás miesto. Odmietnite, a …O.K., veľa šťastia tam vonku.”

Takže ako bude vyzerať ‘Conquest of Absolutely Everything – Získanie Absolútne Všetkého’ oligarchiou? Svet atomizovaných spotrebiteľov, zbavených sojich práv, a aj akýchkoľvek príslušností (allegiances) ku rodine, klanu, národu, viery, alebo dokonca akéhokoľvek zmysluplného kultúrneho porozumenia.

Avšak, ten globalistický svet, pre tých pár, ktorí zamýšľajú stať sa v ňom obrovsky bohatými, je stále chápaný ako skutočný roh hojnosti nespočetných materiálnych uspokojení. Zázračný koberec, ktorý by naozaj neradi opustili. A predsa, obavy rastú, dokonca aj medzi bilionármi. Svet križuje (plavebný termín) v nových neistých smeroch. Vsadiť teraz všetko čo máš s ‘pánmi sveta – masters of the universe’ sa môže na konci ukázať že bolo len prchavou chimérou.

Pre ‘tých mnohých’, na druhej strane, ten „tech a robotický Re-set“, proklamovaný tou Davos skupinou, bude miestom glorifikovaného otroctva, životom v púšťach sociálnej izolácie. V tom rozsahu ako niektorí spomedzi ‘tých mnohých’ mali možnosť vidieť čo taký tech Re-set má pre nich nachystané, nepozdáva sa im. Zaváňa totalitarianizmom, tech-feudalizmom – a už sa mu niektorí začali stavať proti. Stali sa tým z nich … ‘populisti’. Čo teda znamená, stali sa obrovským problémom pre svojich pánov (masters). Takže sa nemožno čudovať, že ten summit Rady EU bol taký ostrý a rozrušený.

Tento článok bol pôvodne publikovaný na webe Slovanské Noviny.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.