Založ si blog

Peter’s Principle, pán Matovič, a naša vláda

V hierarchii každý vystúpa na úroveň svojej nekompetentnosti. Tento princíp odhalil pán menom Laurence J. Peter, autormi knihy Peter‚s Principle sú on a Raymond Hull.

Znenie princípu – Peter’s Principle:

In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence. Takže ako vidno, definíciu som si prispôsobil minimálne, hovorí sa pôvodne o „zamestnancovi“. V knihe sú ale rozpracované rôzne oblasti a platí všade.

Fungovanie Princípu.

Do systému hierarchického typu – najčastejšie firmy – príde nový človek. Vstúpi tam spravidla na úrovni svojej formálnej kvalifikácie. Jeho ďalší postup závisí od jeho výsledkov:

Ak sa osvedčí, bude povýšený, a to platí v cykle: Keď sa postupne dostane na úroveň kde už je neschopný – v origináli nekompetentný – už nebude povýšený. To ale znamená, že na tom mieste ostane – t.j. na mieste kde je nekompetentný pracovať – do dôchodku!

Pán Peter potom v knihe rozoberá vlastne sociologické následky tohto princípu na toho pracovníka, plus dopad na firmu.

Pokiaľ ide o jednotlivého pracovníka, ako zamestnanec môže mať s tým problémy sociologického typu, ale len za predpokladu, že si to uvedomuje, čo je vraj zriedkavé. Väčšina zamestnancov na úrovni svojej nekompetentnosti si vraj dokáže nájsť „zástupné“ činnosti. Horšie je vraj ak pracovník ktorý je ešte na pozícii kde je kompetentný, má šéfa niekde nad sebou, ktorý už dosiahol konečnú pozíciu, vykonáva „zástupné“ činnosti a žiada podklady od podriadeného. To môže byť náročné. Tá „úroveň neschopnosti“ má v teórii príslušný pekný názov – z hľadiska toho čo už je na nej – Peter‚s Plateau.

Problematickejší môže byť pohľad za celú firmu. Tu existuje tzv. „koeficient maturity“, MQ (Maturity Quocient), ktorý sa vypočíta ako počet pracovníkov firmy, ktorí už dosiahli svoju úroveň nekompetentnosti, lomeno počet všetkých pracovníkov firmy, a násobí sa 100. Je jasné, že sa pohybuje medzi 0 a 100, 0 je ideálny stav, číslo blízke hodnote 100, napr. 95, znamená, že koniec firmy je blízko.

A ešte jeden odvodený úkaz, ktorý sa volá Peter‚s Corollary, t.j. Petrov Dôsledok: V čase, každá pozícia vo firme bude obsadená niekým neschopným vykonávať príslušné povinnosti.

Teória je pánom Peterom rozpracovaná veľmi podrobne, aj vzhľadom na „posudzovanie“ schopnosti/neschopnosti niekým, ktorý už dosiahol svoje Plateau, alebo posúvaním už neschopných do pozícií kde nemôžu narobiť škodu – buď zdanlivo vyššie (kicking upstairs – kopanie hore schodami), alebo po tej istej úrovni – lateral arabesque (baletný postoj). Na to tu ale nie je priestor, myslím, že kniha už bola aj preložená.

Na druhej strane, táto teória by mohla dať zaujímavé výsledky pri aplikovaní na našu súčasnú vládu. Tu je ale problém posúdenia kompetentnosti jednotlivých členov, mám taký pocit, že podľa doterajších výstupov by to mohlo byť ako za firmu – vládu – niekde okolo 90.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.