Založ si blog

6 odhalení Wikileaks o zneužití moci korporátmi proti ľuďom a planéte

Ľudia celého sveta sledujú ako Britská Sudkyňa Vanessa Baraitser počúva argumenty a rozhoduje či vydať alebo nie zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea do USA. Jeremy Loffredo, Global Research.

Zatiaľčo Obamova administrácia sa rozhodla neobviniť Assangea, vedomá si precedentu ktorý by to mohlo nastaviť v kriminalizovaní žurnalizmu, Trumpova administrácia ho obžalovala z 18 trestných obvinení ktoré môžu uvrhnúť Assangea do jedného z najviac notoricky známych väzení v USA na 175 rokov .

Assangeho Wikileaks vyhrali množstvo žurnalistických cien a nikdy nemuseli stiahnuť jedinú publikáciu, napriek tomu, že vypustili viac ako 10 milión dokumentov odhaľujúcich, okrem iných vecí, vojnové zločiny USA. Predošlý riaditeľ CIA Leon Panetta v poslednom čase naznačil, že to prebiehajúce stíhanie Assangea má cieľ “poslať správu iným aby nerobili to isté”.

Zatiaľčo svet debatuje či je Assange hrdina alebo zradca, Children’s Health Defense – Ochrana Zdravia Detí – robí krok dozadu, aby zhodnotila niektoré z vecí, ktoré jeho organizácia odhalila pre tých čo bojovali za zdravie a environmentálnu spravodlivosť.

1. Diplomatické snahy USA rozvrátiť odpor proti GMO na žiadosť firmy Monsanto

Wikileaks publikovali stovky diplomatických telegramov ukazujúcich pokusy zo strany USA potlačiť opozíciu voči geneticky modifikovaným organizmom čiže GMO. Ako reportoval The Guardian, “telegramy dokazujú, že diplomati USA pracovali priamo pre firmy GM ako napr. Monsanto.”

V telegrame z roku 2007 Craig Stapleton, vtedy Veľvyslanec USA vo Francúzsku, odporúčal, aby sa USA pripravili na ekonomickú vojnu proti krajinám neochotným zaviesť GM semená zrna od firmy Monsanto. Odporúčal, aby USA “nakalibrovali zoznam cielenej odvety, ktorý spôsobí nejakú bolesť po celej EÚ.”

Ďalšia komunikácia, táto z roku 2009, ukazuje, že USA financovali GMO „workshop“ v Mozambiku. Ktorý, podľa autorov, pomohol pokroku v „biotech-friendly“ postojoch v krajine.

V ďalšom telegrame z roku 2009, diplomat USA umiestnený v Nemecku zaslal špionáž ohľadne Nemecka – Bavorských politických strán – niekoľkým federálnym agentúram USA a ministrovi obrany USA, informujúc ich o tom, ktoré strany boli proti Monsanto M810 semenám zrna, a taktiku, ktorá by USA mohli nasadiť na vyriešenie tej opozície.

Jeden telegram z Hong Kongu ukazuje ako zamestnanec Min. Zahraničia požadoval $92,000 z verejných zdrojov USA na “výchovné súpravy pre médiá” na boj proti rastúcemu ľudovému hnutiu požadujúcemu označovanie GMO potravín v Hong Kongu. Telegram naznačuje snahu “urobiť to oveľa ťažším pre advokátov povinného označovania, aby prevládli.” Anita Katial z Ministerstva Zahraničia, ktorá napísala ten telegram, si tiež spomína na čas, kedy jej úrad sprostredkoval zaslanie pro-biotech a bio-agriculture DVDčiek na každú strednú školu v Hong Kongu.

Podľa Výkonného riaditeľa Food & Water Watch – Wenonah Hauter, tento balík telegramov “naozaj predstavuje v skutočnosti „vykrúcanie rúk“ krajinám a pracovanie na rozvrátení miestnych demokratických hnutí, ktoré by mohli byť proti biotech plodinám, a tlačenie zahraničných vlád aby zredukovali dozor nad biotech plodinami.”

2. Multinacionálny obchodník s komoditami vyhodil toxický odpad v Západnej Afrike

V roku 2006, Trafigura, druhý najväčší obchodník s ropou na svete , ilegálne vypustil viac ako 500 ton vysoko toxického ropného odpadu blízko prístavu Port of Abidjan v Pobreží Slonoviny. Niektoré miesta vypustenia boli blízko poľnohospodársky využívaných polí alebo zásobární vodou, a OSN odhaduje, že viac ako 100,000 ľudí hľadalo lekárske ošetrenia následkom incidentu. Wikileaks neskôr nazvali tento incident “je možné že najtrestuhodnejší incident masovej kontaminácie od Bhopalu.”

Trafigurov právnik dal spracovať dôvernú štúdiu ktorá spracovala zoznam environmentálnych a zdravotných dopadov incidentu s vypusteným odpadom, potom ako ľudia žijúci blízko prístavu začali zaplavovať nemocnice.

Správa vysvetlila že kontakt s vysypanými zlúčeninami môže viesť k poškodeniu očí, poškodeniu pľúc, popáleninám, bolestiam hlavy, problémom s dýchaním, permanentným kožným vredom, kóme a smrti. Správa tiež uvádza, že chemické zlúčeniny budú mať “silný a negatívny účinok – severe and negative effect” na prostredie.

Odsek 5.1: Najvážnejšie symptómy budú pravdepodobne zažívať tí, ktorí žijú a pracujú na, alebo blízko pri, mieste vypusteného odpadu (dump sites), ktorí môžu prísť do priameho kontaktu s reziduami tekutých vyšplechnutých zvyškov a vysokou koncentráciou plynu. Pre týchto ľudí sú možnými následkami popáleniny na koži, na očiach a na pľúcach, vracanie, hnačka, strata vedomia a smrť.

Ešte nedávno – v roku 2016, rezidenti sa sťažovali ohľadne smradu z odpadu, bolenia hlavy, problémov s dýchaním a kožnými problémami.

Wikileaks publikovali tú „klasifikovanú“ správu v roku 2009, kedy prvýkrát ľudia mohli vidieť skutočnú lajdáckosť firmy (negligence – nedbalosť, ale všetko sú to slabé slová).

3. Gatesova Nadácia vníma environmentálnych aktivistov ako hrozbu

V roku 2008, Nadácia Bill & Melinda Gates najala špionážnu firmu s názvom Stratfor, aby vytvorila (put together – poskladala?) “správu o odhade ohrozenia” a určila bežné a budúce ohrozenia tejto nadácien.

Správa Stratforu vnímala environmentálnych aktivistov, pôvodné obyvateľstvá živiace sa farmárstvom, a politické strany pôvodného obyvateľstva v Ázii a Južnej Amerike, ako “potenciálne ohrozenia“ nadácie.

Ohrozenia nadácie budú pravdepodobne priamo vztiahnuté na asociácie – vzťahy – ktoré má verejnosť vytvorené medzi nadáciou a kontroverznými témami ako GMO, testovanie na zvieratách, klinické pokusy a reprodukčné práva,” píše sa v správe.

Vyhlasujúc, že primárne ohrozenie poľnohospodárskeho programu nadácie prichádza z jej práce ktorá posúva GMO, správa registruje vzostup anti-GMO kampaní v rozvojových krajinách, včítane “zarytej (staunch) opozície voči GMO v Indii”. Dokonca menuje špecifických aktivistov, ako v USA fungujúci anti-GMO „kampanista“ Jeffrey Smith.

Správa tiež spomína prácu veľkých organizácií ako Greenpeace a PETA, ako aj alternatívne „média outlets“ ako Center for Public Integrity, Mother Jones, AlterNet a noviny LA Times, ktoré práve publikovali seriál obviňujúci nadáciu zo “získavania obrovských finančných ziskov z investícií vo firmách, ktoré prispievajú k ľudskému utrpeniu v oblasti zdravia, bývania a sociálnych záležitostí (social welfare).”

Wikileaks publikovali odhad ohrozenia ako súčasť vydania viac ako 5 miliónov emailov Stratforu v roku 2012.

4. Pharma, rozviedka, a špionážna operácia

V roku 1996, Pfizer, jedna z najväčších farmaceutických firiem na svete, viedla klinické pokusy v Nigérii vo veci antibiotika menom Trovan. Výsledky boli devastujúce, ako reportovali Nigérijskí politici, viac ako 50 detí zomrelo v rámci experimentu a desiatky ostali invalidné.

V roku 2006 Nigérijský vládny panel dospel k uzáveru, že firma Pfizer porušila medzinárodné právo a nazvala ten pokus “nelegálny pokus neregisterovanej drogy”. V roku 2007, Nigérijský štát a federálne úrady zažalovali firmu Pfizer o $7 miliárd, argumentujúc, že firma nemala náležitý súhlas od rodičov detí.

Jeden diplomatický telegram USA z roku 2009, publikovaný Wikileaks odhalil že kým bol prípad na Federálnom súde, Pfizer si najal privátnu špionážnu firmu, aby získala niečo na vydieranie proti Nigérijskému Generálnemu prokurátorovi Michael Aondoakaa.

Podľa telegramu “investigatívci Pfizeru postúpili tie informácie lokálnym médiám”, ktoré publikovali články o “údajnej” korupcii generálneho prokurátora. “Aondoakaa-ovi kumpáni na neho tlačili, aby zrušil obvinenie, zo strachu pred ďalšími článkami” píše sa tam.

O pár mesiacov po negatívnych článkoch Nigérijské ministerstvo spravodlivosti podpísalo vyrovnanie s Pfizerom.

5. USA je klimatický tyran

Telegramy odhalené Wikileaks v roku 2010 predstavujú ako USA používajú čo The Guardian nazval “spying, threats and promises of aid” – „špehovanie, vyhrážky a sľubovanie pomoci“ – aby dostali medzinárodnú podporu pre Kodanskú dohodu z roku 2009 – 2009 Copenhagen Accord — medzinárodnú dohodu o klíme „priateľskú pre priemysel“ (industry-friendly) s nezáväznými dohodami ohľadne zníženia emisií. (Klimatická aktivistka Naomi Klein popísala, v tom čase, tú dohodu ako “nič viac ako ušmudlaný pakt medzi najväčšími znečisťovateľmi ovzdušia sveta”.)

Ministerstvo Zahraničia poslalo tajný telegram zahraničným veľvyslanectvám, požadujúc špionáž o ľuďoch, alebo „špinu“ proti diplomatom OSN, v súvislosti s klimatickou politikou. A, ako hlásilo Democracy Now!, telegramy zároveň naznačovali, že USA osekalo platby Bolívii a Ekvádoru po tom, ako sa obidve vlády postavili proti dohode.

Bill McKibben, zakladateľ klimatickej organizácie 350.org, povedal, že telegramy odhalili, že “USA zároveň šikanovali, aj kupovali, krajiny aby podporili ich pozíciu „urob čo najmenej“ ohľadne klímy”.

6. Medzinárodné organizácie konzultujú s Big Pharma

V roku 2009 Wikileaks odhalili dokumenty o tom, že International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) dala svojim členom správu od Svetovej Zdravotníckej Organizácie – World Health Organization(WHO), resp. jej Expert Working Group on research and development financing – Expertnej pracovnej skupiny pre financovanie výskumu a vývoja.

Medzi členmi IFPMA sú aj farmaceutickí giganti ako Bayer, Johnson & Johnson, Merck, Novartis, Pfizer and Sanofi, a tieto entity organizácia reprezentuje keď jedná s OSN. Vysypanie tých dokumentov Wikileaks robí signifikantným to, že pracovná skupina tieto dokumenty sprístupnila IFPMA mesiace predtým, ako bolo plánované zverejnenie (public release), čo naznačuje, že skupina zdravotných expertov OSN sa viac zodpovedala farmaceutickému priemyslu ako svojim členským krajinám.

Kompilácia dokumentov ukazuje vplyv ‘Big Pharma’ na rozhodnutia ohľadne vytváranie politiky WHO,” komentovali Wikileaks keď publikovali súbory dát.

Môj dodatok k poslednej vete – to trvá aj počas Coronavíru.

A všeobecný dodatok: mnoho ľudí sa pozerá na Assangea ako na nejakého frajera. Preto, že nepoznáme čo všetko sa mu podarilo odvracať a zastavovať, alebo aspoň čiastočne korigovať. Po jeho likvidácii do väzenia v USA budú mať korporácie oveľa voľnejšie ruky. A to sa týka aj – len ako príklad už spomenutých Big Pharma firiem – očakávaným tlakom na nútenie do vakcín proti Covidu, hoci jedným zo základných ľudských práv je právo na fyzickú integritu.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.