Založ si blog

USA – odpísané impérium

Preklad článku autora Finian Cunningham. Slovo „odpísané“ je prekladom slova „washed-up“, čo je silnejší výraz a má viac možných významov, napríklad aj „vyplavené smetie“, aj česky „vyřízený“.

27. Apríla 2020 „Information Clearing House“ – The harder they come, the harder they fall, ako to raz vyjadril reggae spevák Jimmy Cliff. Vysvetlenie: upravené príslovie The bigger they come the harder they fall – čím sa cítiš väčší, tým tvrdší je pád, v úprave speváka čím tvrdšie pribehneš, tým tvrdšie padneš. Žiaden národ nepribehol tvrdšie ako USA so svojou históriou neochabujúcich vojen a masovej deštrukcie, vyobliekaný na zvracanie v cnostnej rétorike o tom ako vraj vedie slobodný svet.

Boli časy, keď úlisná americká propaganda držala svet v područí ako keby to bola pravda. Mnohé národy kedysi naivne očakávali od USA vodcovstvo. To už neplatí.

Pandémia COVID-19 odhalila predpokladanú globálnu moc USA ako zvnútra vyhlodanú karikatúru. Reakcia Ameriky na ochorenie je otrasná. Je svetovým lídrom v počtoch úmrtí a infikovaných, neschopná poradiť si, pre žalostný nedostatok organizovaného, fungujúceho verejného zdravotného systému. Nakoľko je toto usvedčujúce?

Ďalším faktorom prečo boli USA zasiahnuté pandémiou tak vážne je vďaka katastrofálnym podmienkam pre desiatky miliónov ich pracujúcich, ktorí žijú na hranici biedy s minimálnou sieťou sociálnej bezpečnosti. To potvrdzuje ten reálne nedemokratický charakter Americkej spoločnosti, v protiklade k tým všetkým arogantným falošným predstavám o “výnimočnosti (exceptionalism)”.

Táto otrasná katastrofa sa odohráva oproti kulise Washingtonu ako míňa trilióny dolárov na jadrové zbrane a udržovanie státisícových vojsk na vojenských základniach po celom svete, s podporou nespočetných bojových lodí a lietadiel.

„Globálna kríza koronavírusu… rýchle zrazila najbohatšiu a najmocnejšiu krajinu na svete na kolená“ podľa US magazínu Politico.

US prezidentský historik Douglas Brinkley je citovaný Politicom že povedal: “Spojené Štáty boli kedysi známe svojou kultúrou „vieme urobiť“. Vybudovali sme Panamský Kanál a poslali sme človeka na Mesiac. A teraz nevieme zohnať tampón, alebo masku na tvár, alebo oblečenie pre lekára a nemáme v podstate žiadnu reťaz velenia”.

Brinkley pridal: “Nevedieme v reakcii na pandémiu, zaostávame za ostatnými krajinami o značný kus (by a long shot). Toto je devastujúci úder Americkej prestíže pred celým svetom”.

Čína, Južná Kórea, Nemecko, Rusko a ďalšie národy, dokonca sankcionované USA – Irán a Kuba, boli oveľa efektívnejšie v organizovaní krízy COVID-19 ako USA. Prečo? No, jednoducho preto, že nie sú skrachované ako sú USA následkom svojho obludného militarizmu a imperiálneho prepínania sa. (Len tlačiť peniaze nie je riešenie.)

Tá pohroma z choroby ktorá sa vyvinula v USA predstavuje dôkaz, že ich údajné globálne impérium je odpísané. V zhode s náladou „konca jednej éry“ krajinu vedie prezident, ktorý si myslí, že injekcia domáceho bielidla (spravidla chlór) do ľudského tela by mohla byť kúrou proti vírusu. Trump čoraz viac znie ako šialený Rímsky imperátor Nero alebo Caligula.

Americký ekonóm Joseph Stiglitz hovorí, že skutočný stav spoločnosti USA je blízky tomu z „tretieho sveta“.

V interview pre Britský Guardian komentoval: „Počty ktoré sa obracajú na potravinové banky sú jednoducho obrovské a presahujú kapacity ktoré banky môžu zásobovať. Je to krajina tretieho sveta…  V pokrokovom svete, USA sú jednou z krajín s najhorším zdravím celkove, a s najväčšou nerovnosťou zdravia“.

Záver je, že Spojené Štáty sú odsúdené na zlyhanie. Ich morálne korupcia – ktorá hnisala počas mnohých dekád – konečne dosiahla osudnú úroveň, kde rozhadzovačnosť do vojenstva a zachraňovania korporátov ďaleko prekonala to, čo sú vládcovia ochotní poskytnúť na zabezpečenie základných zdravotných potrieb veľkej väčšiny pracujúcich ľudí.

Toto vôbec nie je len o prezidentovi Trumpovi. To zahrnuje celú tú spoločenskú hru (šarádu) dvoch strán, ktorá predstavuje razítko pre big business a militarizmus. Demokratický kandidát Joe Biden neponúkne nič lepšie ako Republikánsky klaun (buffoon). Pretože kapitalizmus USA je prehnitý do jadra od svojho bratríčkovania sa s korporátmi a vojnychtivými zvykmi, ktoré „kŕmia systém“.

Ako predošlé impériá ktoré sa zrútili, vládnuca elita USA nevidí čo prichádza, pretože oni a ich mediálna trieda sú ponorení v komore vlastných ozvien propagandy svojej márnivosti a malicherných hašterení (echo chamber of vanity-propaganda and petty squabbling).

Ale pandémia vírusu slúži ako moment empirického dôkazu, ktorý ukazuje, že USA je kolos na hlinených nohách.

Krajina smeruje k ekonomickému kolapsu na úrovni Veľkej Krízy z 30-tych rokov, podľa Stiglitza. S úrovňou nezamestnanosti, ktorá sa blíži k 30 percentám – viac ako 26 miliónov bez práce – a federálne prídely ktoré predstavujú „buráky“ (pár šupov) v rámci rozmerov udalostí, “Americká nočná mora” je ešte len na začiatku.

Endemická, systematická korupcia kapitalistickej moci USA znamená, že nemôže sama seba zachrániť. Nebude žiaden reality-check (previerka realitou) pre vladárov, pretože oni už dávno stratili akýkoľvek zmysel pre realitu.

Ale napriek tomu, ten reality-check môže prísť, od miliónov občanov ktorí si uvedomujú že ich národ bol zmenený na nič viac ako dekadentné – upadajúce – impérium.

Môj dodatok – Potvrdzuje to nepriamo aj Bill Gates, USA asi vníma ako rizikovú pôdu, firmu na vývoj vakcíny si založil v Nemecku, v Británii (spolu)financuje Pirbright Institute, vlastníka patentu na Covid. To pritom nie je stret záujmov, len dobre vypracovaný biznis plán. Vypustím vírus, vakcína sa bude predávať ako teplé rožky – ak sa podarí. Ak by celkom nie, aj tak sa bude predávať. Naša nová vláda to čo sa tu píše nevidí, ani radšej nenapíšem odkiaľ trčia. Hrozí že tu nechajú založiť US základňu, čím sa staneme cieľom Ruských hypersonických rakiet. Obranu proti ním nemá nikto, takže samozrejme ani nám ju nemôžu poskytnúť.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.