Založ si blog

Rodí sa Nový Svet – aký bude?

Preklad článku od Dr. Paul Craig Roberts, Global Research. Je z prostredia USA, čiže nie dokonale aplikovateľný, ale čiastočne áno. Autor je profesorom ekonómie.

Počúvame od mnohých, že svet po Covid-19 bude iný. Otázka je: Ako iný? Bude lepší, alebo horší?

Elity pracujú na tom, aby ho urobili lepší pre nich, a horší pre nás ostatných. O tomto sú dôkazy jasné. Veľkí Chlapci (Big Boys) sú zachraňovaní pred krachom a ich dlžoby kryté. Všetci ostatní, okrem tých už marginalizovaných, čo sú bez nie príliš starej pracovnej evidencie a trvalej adresy, dostanú mesačné nájomné a predĺženú podporu v nezamestnanosti.   

Big Pharma vidí vo víruse obrovské zisky, Vláda vidí väčšiu moc ovládať.

Ale tá nerovnosť v ekonomických benefitoch je len časť veci. Mocní s osobným očakávaním ziskov (vested interests), ako Bill Gates a Big Pharma, sú odhodlaní nás všetkých zaočkovať, a ovládať náš pohyb cez interný pasport nazývaný “zaočkovaný, zdravotne očistený” alebo iné slová v tom zmysle. Nové sledovacie procedúry a technológie budú nasadené do prevádzky, ktoré budú pripomínať “mark of the beast” (obrazne znak akceptovania príšery zo zjavenia Jána) pre signalizáciu prístupu rôznych kategórií ľudí k rôznym oblastiam a benefitom.  

Experti zdôrazňujú, že presne tak, ako nás nemožno zaočkovať proti bežnému prechladnutiu, okrem snáď proti verzii z minulého roku, nie je možné nás zaočkovať proti Covid-19 a iným mutujúcim vírusom, ale experti sú už výhražne okrikovaní. Žiaden expertný názor nebude smieť stáť v ceste ziskom z vakcinácií.

Ani zástancom zdravej výživy a vitamínov nebude dovolené aby zavadzali. Bill Sardi predpovedá, že organizované zastrašovanie vytvárané povinnými stiahnutiami “toxických” vitamínov nás očakávajú. Big Pharma je odhodlaná získať kontrolu nad vitamínmi a homeopatickými prostriedkami, a FDA je sľubný pešiak Big Pharma (FDA – Food and Drug Administration, ktorá dlhodobo hrá v prospech korporátov, pokiaľ mi je známe, dodnes nezakazuje Monsanto, hoci už existujú rozhodnutia súdov o škodlivosti, plus napríklad zákazy predávať mlieko cez hranicu medzi štátmi USA na žiadosť majiteľov mliekarne v štáte, hoci je to pre prihraničných oveľa výhodnejšie cez hranicu).

Vakcinácia bola povýšená nad liečenie, keďže Big Pharma a ich poskokovia (shill, čo je aj človek čo predstiera že je napr. zákazník), ako CNN, prekrikujú pozitívne skúsenosti ktoré hlásia doktori ohľadne úspešnej liečby liekmi Hydroxychloroquine a Azithromycin, a účinnosť Vitamínu C, Vitamínu D3, a zinku na posilnenie schopnosti imunitného systému pre odrazenie vírusu. Ortodoxia sa pod vplyvom Big Pharma nevie dostať von z krabice do ktorej ju strčili. Keď sú potrebné nové myslenie a experimentovanie, tí ktorí sú toho schopní sú štvaní (hasseled) a dokonca blokovaní cez nariadenia a dogmatizmus FDA.

Permanentná vláda a jej bezpečnostné agentúry vidia v tom strachu a zmätku ľudí príležitosť nasadiť tyranickejšie opatrenia, ďalšie pozastavenia Ústavných Práv (časť bola pozastavená v Patriot Act po samoútoku na dvojičky), ďalšie obmedzenia slobody prejavu. Schopnosť Slobody odolávať útlaku sa stále zmenšuje.

Internet ponúka rôzne popisy očakávanej dystopie (anti-utópia). Ale to sa nemusí vyvinúť týmto smerom. Je to na nás. Demoralizovaní a zastrašení, sme schopní akceptovať viac vládnej moci, tak ako sme akceptovali po 9/11. Namiesto toho, môžeme kolektívne rozoznať to masívne zlyhanie – a to všade – Západného vodcovstva, a vytvoriť spoločnosť vhodnejšiu pre život a dlhodobo udržateľnú.

Zlyhanie vodcovstva je príležitosťou pre skutočnú zmenu.

CNN, New York Times, a zvyšok ovládaných médií nám hovoria každý deň, že Prezident Trump predstavuje zlyhanie vodcovstva. Ale zlyhanie vodcovstva siaha ďaleko za všetkých vodcov za posledných 30 rokov a sídli v systéme ako takom. Globálny, “samo-regulujúci sa”, chamtivosťou riadený (greed-driven), financializovaný, bezduchý kapitalizmus nemôže zjednotiť ľudí do udržateľnej spoločnosti.

Zlyhanie vodcovstva spočíva v dlhodobom zlyhávaní vodcovstva, ktoré urobilo Západné spoločnosti zraniteľnými odsunutím vysoko produktívnych a vysoko hodnotených zamestnaní „offshore – mimo územia“ v záujme zvýšenia korporátnych ziskov na úkor príjmov domácich spotrebiteľov. To znamená odsunutie offshore schopnosti vyrábať lieky, masky N95, a iné potrebné zdroje pre národné prežitie. To znamená závislosť na zahraničných mocnostiach. To znamená neschopnosť fungovať bez masívnych importov. Akokoľvek sa na to pozeráte, globalizmus je rozsudok smrti. Jediná jeho výhoda je pre bohatých, a tá výhoda je pre nich v lacnej pracovnej sile, ktorá nafukuje ich zisky a zároveň scvrkáva domáce (ako protiklad zahraničných) príjmy a kúpnu silu obyvateľstva.

Bez príjmov ktoré ženú ekonomiku, „elity“ poskytli úvery a rozšírené kredity, za účelom poskytnutia „peňazí na utrácanie“ (spending power) na základe osobných dlhov, aby absorbovali tú offshore produkciu privezenú domov aby sa predala na Amerických trhoch. Náklady na vzdelanie (college education – v USA väčšinou vysoká škola) vyleteli, tak ako jeho kvalita išla dole. Dotácie na vzdelanie boli osekané a boli nahradené študentskými dlhmi. Inflácia bola bagatelizovaná, za účelom odopretia zvýšení dôchodkov na základe zvýšenia životných nákladov štátnym penzistom (podľa Social Security zákona). Medicare platby poskytovateľom zdravotných služieb boli stlačené (squeezed down).  Sieť sociálnej bezpečnosti bola znova a znova rozpáraná. Viac a viac ľudí z nej vypadlo, a populácia bezdomovcov narástla, poskytujúc úrodnú chovnú pôdu pre Covid-19.

Rozloženie príjmov a bohatstva v USA prešlo od férového do extrémne nerovného v krátkom čase, keď bohatí profitovali z toho, že Centrálny Bankový Systém (Federal Reserve) napumpoval trilióny dolárov do cien finančných aktív (assets) a korporácie ktoré odkupovali späť vlastné akcie, čím dekapitalizovali korporáciu a zároveň ju dostávali do dlhu, a to všetko pre dočasný benefit vyšších bonusov pre exekutívu a vyššie kapitálové zisky pre akcionárov. Elity zabili ekonomiku pre krátkodobé benefity pre seba.

Tieto deštruktívne taktiky boli dielom chamtivosťou hnaných krátkodobo mysliacich ľudí, ktorých jediná vízia bola “ja chcem ešte viac”. A to sú práve tí nehodní ľudia, nie ich obete, ktorých teraz zachraňuje Strýko Sam. Obrovská nezaplatiteľná bublina dlhu, ktorá už prevísa z ekonomiky, je stále nafukovaná. Federal Reserve a US Treasury (vyberá federálne dane a financuje verejný dlh) sú v procese ničenia US dolára v márnej snahe zachrániť super-bohatých pred ich vlastnými prečinmi hnanými chamtivosťou.

Namiesto tohto nerozumného prístupu k ekonomickej kríze, existuje aj rozumný prístup. Tie zachránené (bailed out) korporácie a banky sú v skutočnosti vlastne odkupované vládou.  Takže by sa s nimi malo zachádzať ako so zoštátnenými (znárodnenými, nationalized) korporáciami, ktorými vlastne sú. Raz znárodnené, vláda, na rozdiel od korporácií, vie vytvoriť peniaze na vyplatenie platov a zdravotných splátok. Predpovedanej 30 alebo 40 percentnej nezamestnanosti sa dá vyhnúť. Je lepšie platiť platy ako benefity v nezamestnanosti. Už len ten psychologický rozdiel sám osebe má obrovskú hodnotu.

Tu vynechávam rozpravu o zdravotníctve USA, niekde som videl fotografiu účtu za niekoľkodňový pobyt v nemocnici tuším na 34000 USD, to stačí. Ďalej je tu požiadavka k návratu k oddeleniu komerčného a investičného bankovníctva, t.j. späť ku Glass-Steagalovmu zákonu, ktorého zrušenie malo za následok finančnú krízu (tzv. hypotekárnu, v skutočnosti spôsobenú machináciami len nadväzujúcimi na hypotéky). Na záver autor uvádza, že najťažšia úloha by bola vrátiť USA ku konceptu „komunity“. Ten bol postupne zlikvidovaný viacerými faktormi, posledný bol tzv. Identity Politics. Táto „politika“ rozbila populáciu na vzájomne nepriateľské skupiny podľa pohlavia, sexuálnych preferencií, rasy, a plno ďalších klasifikácií čo si vieme vymyslieť alebo predstaviť. Výsledok je Babylonská Veža, a Babylonská Veža nie je komunita.

Autor sa mi javí ako optimista, jeho ekonomická analýza je zrejme správna, ale tá „náprava“ je asi možná až keď to v USA bude ekonomicky celkom neudržateľné. A dúfam, že dovtedy Európa bude od USA „oddeliteľná“.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.