Založ si blog

Čo sa deje? Zbrojný program USA možno kritizovať a vyskočilo diletantstvo ktoré nemá páru

Kedysi som napísal, že zbrojárov USA zaujímajú len príjmy zo zbrojenia a súčasná Ruská prevaha ich až tak netrápi. Hlavne možno preto, že s tým nemôžu bezprostredne nič robiť, keďže nemajú mozgové kapacity – v reálnom čase – a keď konkurencia je rozbehnutá, a to smerom ktorým sa oni doteraz vôbec nepohybovali. V tejto súvislosti som uvádzal ako príklad lietadlové lode, ktoré stoja desiatky miliárd a nové Ruské (plus Čínske postupne) zbrane ich bojovú hodnotu minimalizujú (spolu s nákladom lietadiel ide naozaj o značné hodnoty). Ale ukazuje sa, že dôvodom zaostávania je diletantstvo moci (samozrejme plus korupcia).

Niečo sa stalo. Objavil sa článok s titulom „Už nie Tabu: Senátor pre námorníctvo varuje, že „lietadlové lode môžu byť „zastaralé“, „sediace kačky“, pre hypersonické rakety“. Pritom lietadlové lode sú hlavný nástroj terorizovania slabších zo strany USA (oni im hovoria nástroj projekcie moci). Podtitulok článku je „Ako zostrelíš hypersonickú raketu, keď nevieš zostreliť ani obyčajnú?“ Otvorené konštatovanie takejto skutočnosti je tiež neobvyklé.

Ide totiž o veľké peniaze (vyhadzované na niečo nepoužiteľné v reálnom konflikte) a príležitosť vznikla tým, že bol Senátom schválený nový „chief of naval operations“ – náčelník námorných operácií – Admirál Gilday – ktorý dostal úlohu skontrolovať efektivitu nákladov, v článku nazvanú „významné omeškania a prekročenia nákladov“.

Problém je samozrejme, že senátori sú zbrojármi platení, a hoci vyššie uvedené názory na lietadlové lode nie sú celkom nové, dlhodobo odolávajú, lebo čím drahšie, tým väčšie provízie. Útok vedie predseda príslušného výboru pán Jim Inhofe, plus senátor King. Hovorí: „Každá lietadlová loď ktorú vlastníme môže zmiznúť v koordinovanom útoku. A je to vec minút. Z Murmanska (Rusko) do Nórskeho Mora to rýchlosťou 6000 míľ za hodinu trvá 12 minút. Takže dúfam, že so sebou vezmete pocit urgentnosti k Námorníctvu a výskumným kapacitám, a privátnemu sektoru, že toto je urgentná priorita, pretože v opačnom prípade vytvárame slabinu, ktorá sama osebe môže viesť k nestabilite“ (A čo majú urobiť? Žiadna zásoba „výskumnej kapacity“ neprinesie schopnosť zastaviť hypersonické rakety – komentuje posmešne autor článku David B. Larter).

Z článku, ktorý pre nás nie je priamo zaujímavý, razí pozoruhodný fakt: ľudia, ktorí sú poverení funkciami z oblasti vojenskej, majú z tejto oblasti minimálne až žiadne vedomosti. Doteraz objednávali u výrobcov obrovské množstvo zbraní, ktorých použiteľnosť práve končí, a mnohé sú pritom stále ešte vo výrobe. Ale môže byť zaujímavý fakt, že kompetentnosť ľudí, ktorí sa zaoberajú smermi vývoja zbrojných systémov – a ich objednávaním z výroby, čo má práve dopad na smerovanie vývoja – v USA sú takí nekompetentní ako niektorí súdruhovia za komunizmu „ideologicky na výške“, poverení preto dôležitými úlohami (a dnes je to dosť podobne). Kruh sa v určitom zmysle uzavrel. V systémoch ktoré nie sú demokratické to už tak býva, vyskakujú prípady (a následky) vplyvu dôležitých diletantov.

Pre nás to môže byť v istom zmysle plus. Ako sa súdruhovia v USA budú intenzívne brodiť v týchto bažinách, prípadne si dokonca uvedomia ako ďaleko zaostávajú za Rusmi a Číňanmi (pri ich nadutosti, ideologickej nadradenosti, a finančných väzbách na výrobcov zbraní nepravdepodobné), možno prestanú kafrať a financovať politické zmeny v Európe (najmä v našej časti). A mohli by zamestnať aj svojich priateľov Britov.

Ďalšie prekvapenie – uvedený zdroj: Defense News

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.