Založ si blog

Trump navrhnutý na Nobelovu cenu mieru!

To by bola – po udelení tejto ceny Obamovi – určite už úplná degradácia tejto ceny. Zároveň by posunula Švédsko z hľadiska pohľadu na svetovú politiku do pomerne nečakanej polohy(alebo ani nie?). Zatiaľ to však nie je na šťastie aktuálne, avšak tento návrh naozaj vyslovil Juhokórejský prezident po tom, ako stanovili USA a KĽDR termín stretnutia svojich vodcov na 12. Júna, takže táto absurdnosť má skutočný základ.

Pozrime sa však, ako sa toto „stretnutie“ ďalej vyvíjalo. Zakrátko sa ukázalo, že to bola ukážka neschopnosti zo strany USA správne vyhodnotiť druhú stranu – a to už po niekoľký raz za sebou. Trumpova administrácia nemá v Južnej Kórei momentálne veľvyslanca, ich najskúsenejší expert na Severnú Kóreu znechutený opustil túto pozíciu.

Súčasná pozícia je, že USA predstierajú, že dotlačili KĽDR na jednanie demonštráciou sily. KĽDR na druhej strane už niekoľkokrát prerušila svoj zbrojný program a splnila požiadavky Západu, ale sľúbené ústupky druhej strany nikdy neprišli, napríklad išlo o dodávky ropy, alebo mierový jadrový reaktor, zakaždým prišli namiesto plnenia dohody z druhej strany len ďalšie požiadavky. KĽDR teda zakaždým nadviazala na svoj dovtedajší vývoj a pokračovala, až sa dopracovala na súčasný stupeň, kedy vlastní nukleárne hlavice, aj rakety ktoré ich môžu doručiť na územie USA. A USA sa pokúsili zastrašiť ich veľkými manévrami krátko po stretnutí medzi vodcami KĽDR a Južnej Kórey a naplánovaní vyššie spomenutého stretnutia – ako tzv. „finishing touch“ prípravy úspešného jednania. Následky, ako zakaždým doteraz – boli také ako čakali rozumní ľudia – ale Trumpova administrácia to nepochopila – možno nechcela. Len mimochodom – zrušenie zmluvy s Iránom ohľadne nešírenia jadrových zbraní len potvrdzuje rovnaký blok v myslení – skôr „myslení“ – reprezentácie USA, plus súvislosť, že novým ministrom zahraničia je šéf CIA.

Vyhlásenie zo strany KĽDR obsahuje toto (pričom špeciálne sa vyjadruje k novému bezpečnostnému poradcovi menom John Bolton):

Vysokopostavení úradníci v Bielom Dome a na Ministerstve Zahraničia včítane Boltona, Národného bezpečnostného poradcu Bieleho Domu, vypúšťajú vyhlásenia o takzvanom Líbyjskom modeli „jadrového zrieknutia sa“, „úplná, overiteľná a ireverzibilná denuklearizácia“, „totálne odstavenie jadrových zbraní, rakiet, biochemických zbraní, atď.“, pričom sa rozpráva o vzorci „opustenie jadrových zbraní najprv, kompenzácie potom“.

Toto nie je vyjadrenie zámeru o prístupe k téme formou dialógu.

Je absolútne
absurdné opovažovať sa porovnávať KĽDR, štát s jadrovými zbraňami, k Líbyi, ktorá bola v počiatočnom štádiu jadrového vývoja.

My sme už objasnili kvality Boltona v minulosti, a neskrývame náš pocit odporu voči nemu.

Ak si Trumpova administrácia nevie spomenúť na lekcie ktoré dostala v minulosti, kedy rozhovory medzi KĽDR a USA museli podstúpiť otočky a čiastočné porážky vinou takých ako Bolton, a počúva odporúčania kvázi-„patriotov“ ktorí trvajú na modeli Libya a podobne, prospekty nastávajúceho summitu KĽDR-USA, a všeobecne vzťahov KĽDR-USA, budú krištáľovo jasné.

Už sme vyjadrili zámer denuklearizácie Kórejského polostrova a jasne sme dali najavo pri viacerých príležitostiach, že nevyhnutnou podmienkou pre denuklearizáciu je ukončiť anti-KĽDR nepriateľskú politiku a jadrové hrozby, vyhrážky a vydieranie zo strany USA.

Trumpova Nobelova cena sa rozplýva. Trumpova administratíva však na toto vyhlásenie neobvykle rýchle zareagovala a z provokačných manévrov stiahla všetky strategické zbrane (ich nepoužívanie v rámci manévrov bolo súčasťou tichej dohody za zmrazenie zbrojenia KĽDR). Okrem toho – jadrovo vyzbrojená KĽDR má zmluvu s jadrovo vyzbrojenou Čínou. Útok na KĽDR by mohol skončiť jadrovým hríbom nad Washingtonom.

Na druhé ráno to zrejme Washingtonu došlo. Tlačová sekretárka Bieleho Domu Sarah Sanders vyhlásila, že vystúpenie Johna Boltona nevidela, vie že také niečo bolo povedané, ale že neexistuje niečo ako formička na vykrajovanie keksov pre takéto operácie. Hlavný vyjednávač bude za USA prezident Trump a bude to riešiť tak ako to on považuje za dobré.

Biely dom rýchle spľasol, zdá sa teda, že mu na stretnutí záleží. Očakáva sa, že KĽDR bude trvať na tom, aby so „odporný“ John Bolton nezúčastnil.

Skrátené zo zdroja: MoonOfAlabama, 16.5.2018

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.