Založ si blog

Ako Európu potlačili k Ekonomickej Samovražde

Zdroj: Moon of Alabama, USA

Za aktívnej podpory od ‚vodcov – leadership‘ EÚ, USA sa darí ruinovať Európu (z tejto vety je jasné že to prekladám preto, lebo to podporuje môj pohľad na vec).

Ako Michael Hudson, profesor Ekonómie na University of Missouri, Kansas City, napísal začiatkom Februára, pred Ruskou intervenciou na Ukrajinu:

Amerika už dnes nemá peňažnú moc a ten zdanlivo chronický prebytok (surplus) obchodný a všeobecne platobný, ktorý jej umožňoval vytvárať obchodné a investičné pravidlá pre svet v rokoch 1944-45. Ohrozením dominancie USA je, že Čína, Rusko a Mackinderovo Eurázijské Srdce Ostrova Svet (viď ďalej) ponúkajú lepšie príležitosti pre obchod a investície, ako sú ponúkané zo strany USA, s ich stále desperátnejšími požiadavkami na obety zo strany ich NATO a iných spojencov (Mackinderova teória, zjednodušene, predpovedala posun moci do Eurázie a čiastočne Afriky, a je známa pod názvom Heartland Theory).

Tým najviac do očí bijúcim príkladom je tlak USA zablokovať Nemecko aby autorizovalo potrubie Nord Stream 2 na dovoz Ruského plynu pre nasledujúce studené obdobie. Angela Merkel sa dohodla s Donaldom Trumpom že minie 1 miliardu USD na budovanie nového prístavu na skvapalnený plyn (LNG port), aby sa stali závislejší na vysoko cenovo nasadenom LNG z USA. (Ten plán bol zrušený, keď ako USA, tak aj Nemecké voľby, vymenili obidvoch vodcov.) Ale Nemecko nemalo žiadny iný spôsob ako vykúriť mnohé zo svojich domov a budov pre úrady (alebo dodávok pre výrobcov hnojív), ako Ruský plyn.

Jediný spôsob, ktorý zostal US diplomatom (naozaj použité slovo) na zablokovanie európskych nákupov bol dotlačiť Rusko k vojenskej reakcii, a potom vyhlásiť, že odveta za túto reakciu je závažnejšie ako čiste národný ekonomický záujem. Ako tá „jastrabia“ Zástupkyňa Ministra Zahraničia pre Politické Záležitosti, Victoria Nuland, vysvetlila na tlačovom briefingu Ministerstva Zahraničia 27. Januára: “Ak Rusko prepadne Ukrajinu akýmkoľvek spôsobom, Nord Stream 2 sa nepohne vpred.” Teda úloha je vytvoriť vhodne útočný incident a zobraziť Rusko ako toho agresora.

V strede Februára pozorovateľ OBSE si všimol že delostrelecké ostreľovanie Donbasu Ukrajincami vzrástlo z niekoľkých (a handful) na viac ako 2,000 explózií denne. Rusko reagovalo na túto prípravu útoku uznaním obidvoch Donbaských republík, podpísaním dohôd o obrane s nimi, a nakoniec tým, že im prišlo na pomoc.

Krátko po spustení Ruskej vojenskej operácie Profesor Hudson ďalej rozvinul svoje predošlé myšlienky – z toho som vybral skrátenú informáciu:

USA nevládne vláda. Vládnu tri skupiny oligarchov, ktoré majú pod palcom Senát aj Kongres: Prvý je vojensko-priemyselný komplex, ktorého akcie prudko stúpli po útoku Ruska. Druhý blok je blok ropy a plynu, združený s baníctvom, ktorého politickou úlohou je nejakým spôsobom odvracať od ekologických snáh (moja vsuvka – o tomto sme samozrejme ticho!). Zahranično-politickou úlohou tejto zložky je obmedziť konkurenciu v rámci tohto sektora (Rusko, Irán, ..) voči dodávkam z USA, čím si USA udržia vyššie ceny. Tretia skupina oligarchov sú symbiotické Finance, Insurance and Real Estate (FIRE) sector“, teda Finančníctvo, Poisťovníctvo a Reality.

Je oveľa jednoduchšie vnímať ekonomickú a zahraničnú politiku USA cez vojensko-priemyselný komplex, ropu a plyn (a baníctvo) komplex, a komplex bankovníctva a realít ako cez politickú politiku Republikánov a Demokratov.

Ako Prezident Biden vysvetlil, súčasná vojenská eskalácia (“Dráždenie Medveďa”) vlastne nie je o Ukrajine. Biden na začiatku sľúbil, že nebudú zúčastnené žiadne vojská USA. Ale už viac ako rok požadoval, aby Nemecko zabránilo zásobovaniu cez potrubie Nord Stream 2 pre svoj priemysel a obyvateľstvo plynom za nízku cenu, a prešlo na oveľa drahších zásobovateľov z USA.

US politici najprv skúšali zastaviť stavbu potrubia, resp. jej dokončenie. Firmy pracujúce na jeho dokončovaní boli sankcionované, ale nakoniec Rusko samo dokončilo potrubie. Tlak USA sa potom obrátil na tradične poddajných Nemeckých politikov, hlásajúc, že Nemecko, a zvyšok Európy, stojí pred ohrozením národnej bezpečnosti Ruskom, ktoré môže zatvoriť kohútiky, aby získalo nejaké politické alebo ekonomické výhody. Nepodarilo sa vymyslieť žiadne také príklady požiadaviek, tak ostali nevyjasnené a len ako také kvapky (obscure and blob-like).

Takže – proces je popísaný: Vojna bola vlastne vyvolaná – naozaj bezprecedentným ohrozením Ruska biologickými zbraňami, a útočením Ukrajinskej armády na Rusmi obývaný Luhansk a Doneck – kvôli biznisu USA. My budeme teraz USA dotovať cez ich drahé suroviny, a aj ich nákladnú a neekologickú prepravu, viď môj predošlý blog, a ďalších blogerov. Zároveň je jasné, prečo politici celej EÚ na túto tému len opakujú nezmysly zo strany politikov USA, ale aj nespokojnosť obyvateľstva, ktoré to vníma ako zbytočné ohrozenie (aj životnej úrovne). A „normálny“ svet sa už normálne vyvíja len v Ázii. Zase sa niekomu niečo „podarilo“.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.