Založ si blog

Afgánsky politik o krvavom dedičstve po USA – a vyzýva na väčšiu úlohu Číny

Zhao Juecheng a Hu Yuwei, Global Times (Čína).

Situácia v Afganistane vstúpila do kritickej fázy, ako USA stiahli väčšinu svojich síl, a mierové rozhovory medzi Talibanom a Afgánskou vládou zostávajú v slepej uličke. Ako sa termín 31. August – úplne stiahnutie vojsk USA – blíži, to „stiahnutie vojsk USA neukončilo tú 20-ročnú vojnu v Afganistane, ale ukončilo len najdlhšiu vojnu v histórii Amerických hegemonických a vojen,“ povedal Dr. Latif Pedram, vodca strany National Congress Party (NCP) Afganistanu, a predošlý Člen Parlamentu, pre Global Times v exkluzívnom interview.
Pedram povedal, že náhlivé stiahnutie vojsk USA a NATO z Afganistanu nechalo za sebou „zdevastovanú krajinu a politický systém pošpinený krvou a nenávisťou.“ On verí, že ako niekdajší Sovietsky Zväz, tak aj USA, zlyhali v krajine, a on dúfa, že uvidí konštruktívnu rolu Číny pri budúcej ekonomickej a sociálnej rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny.
Tá NCP Afganistanu, zaregistrovaná v roku 2004, bola považovaná za jedinú väčšiu opozičnú stranu, ktorá nie je spojená so žiadnou ozbrojenou skupinou. Pedram, ktorý slúžil ako senátor od roku 2011 do roku 2018, sa uchádzal o prezidentskú pozíciu niekoľko krát, a získal piaty najvyšší počet hlasov v prezidentských voľbách v roku 2004. Ako politický aktivista, Pedram vyzýval k trvalému mieru cez dialóg a nenásilné prostriedky.

Prezident Biden, minulý mesiac, vo svojom prejave obhajujúcom stiahnutie vojsk, povedal, že USA urobili viac ako dosť na to, aby umožnili Afgánskej polícii a armáde zabezpečiť budúcnosť svojich ľudí. „Čo Afganistan zdedil po USA je bieda, rastúca nezamestnanosť, rozbité sociálne služby, bezprecedentný vzostup v triednych rozdieloch, priepasti v bohatstve, deštrukcia strednej triedy, obrovská sieť ekonomickej mafie, ilegálna (underground) ekonomika, vzostup v pestovaní, produkcii a pašovaní drog, závislosť medzi viac ako 4 miliónmi mladých ľudí, etnická vojna, kolaps hodnoty tovarov a komodít, vzostup „kultúry korupcie“, prania peňazí, a podvodov, “ uzavrel Pedram, v akomsi „zozname US politického dedičstva“ pre krajinu.
Explózia v počte verejných domov, kolaps individuálnej morálnosti, a prostitúcia, sú súčasti Amerického dedičstva v A
fganistane, povedal.
USA zároveň sklamali Afgánskych ľudí a zničili ich vieru v demokraciu, ľudské práva, a občianske práva, povedal Pedram.

„Tie tváre Amerického imperializmu a postmoderného kolonializmu, skryté pod Americkou demokraciou a ľudskými právami, boli odhalené. Pocit márnosti u ľudí z toho, čo sa volá Americká demokracia a ľudské práva, je ďalšou časťou Amerického dedičstva v Afganistane.“

Taliban ovládol ďalšie tri hlavné mestá provincií v utorok, čím dosiahol deväť ovládnutých (fallen – porazené) miest za päť dní.
Pedram uznal Talibanský „úspech,“ ale mal pocit, že neexistuje žiadna realistická nádej pre zastavenie paľby – ceasefire – a vyzval aby nasadila viac síl medzinárodná komunita, aby pomohla dosiahnuť mier v Afganistane.
Diplomati z Číny, Ruska, Pakistanu a USA sa zúčastnili mierových rozhovorov v rámci rozšírenej Troiky meetingu v Dohe v Katare, so zámerom dosiahnuť politické riešenie pre mierový (aj mierumilovný) a prosperujúci Afganistan.
Zdôrazňujúc, že
Afgánske záležitosti by mali byť riešené Afgánskymi ľuďmi, Čína hrala aktívnu rolu v podpore mierových rozhovorov v krajine.
Radný štátu a Minister Zahraničia
Wang Yi zdôraznil 28. Júla, že Čína, ako najväčší sused Afganistanu, vždy rešpektovala suverenitu, nezávislosť a územnú integritu Afganistanu, podporovala politiku nezasahovania do interných záležitostí Afganistanu, a sledovala priateľskú pozíciu voči všetkých Afgánskym ľuďom. Afganistan patrí Afgánskym ľuďom, a jeho budúcnosť by mala byť v rukách jeho vlastných ľudí.

Pedram povedal, že Afgánski ľudia vítajú postoj Číny a jej Belt and Road Iniciatívu (BRI), ktorá sa zameriava na ekonomický rozvoj a vytváranie pracovných miest. Vzťah Číny s Afganistanom bol vždy založený na dobrom susedstve, a rešpekte jedného voči suverenite aj teritoriálnej integrite druhého.
Ako
kontrast, USA a India chcú sabotovať tú BRI podporovaním bojovníkov ISISu a al-Qaedy v severnom Afganistane. Z tohto a ďalších dôvodov, vojna v severnom Afganistane sa predĺži. USA stále pracujú so vzburami, vojnou, a nestabilitou v Severnom Afghanistane, podľa Pedrama.
On očakáva, že Čína vystupňuje svoju úroveň kooperácie, aby priniesla mier a stabilitu do
Afganistanu.
„Po porážke a následnom stiahnutí USA z Afganistanu, Čína je schopná (can) a mala by hrať väčšiu a význačnejšiu rolu (more meaningful). Čína by si mala vziať aktívny podiel v rekonštrukcii a socio-ekonomickom vývoji Afganistanu, a dokonca aj politický vývoj a budovanie infraštruktúr v Afganistane.“

Môj dodatok: Mám pocit, že ten pán má zastaralý výcvik. Obkecáva v nadmerne dlhodobom horizonte. Síce tie jeho predstavy sú pekné a určite pozitívne, ale fáza 1 musí byť nejaká politická stabilizácia Afganistanu, aby sa Čína mohla pustiť do práce, resp. začať vôbec rozmýšľať o investíciách. Navyše, niečo ako budovanie BRI prináša návrat investícií až po značnom čase (a investíciách), a len v usporiadaných pomeroch.

Ale ak sa dobre pamätám a pozerám na mapu, zdá sa mi, ža BRI mala ísť cez Tadžikistan, Uzbekistan a Turkmenistan do Iránu. Potom do Turecka, možno aj cez Sýriu. Veľkú zmluvu už majú práve s Iránom, a už im modernizujú železnice. O ostatných častiach nič neregistrujem. Z hľadiska Afganistanu by v tom prípade išlo len o pripojenie sa, čo by malo čas (ale týkalo by sa severného Afganistanu, kde sú vraj stále rozbroje živené USA, viď vyššie). Ešte môžu teoretizovať a politizovať, a hlavne upratať ten úžasný bordel po súdruhoch z USA, to bude náročné, toto Amíci stále dokážu. Ako všade, nasadzovali Rozdeľ a Panuj, možno im to už tak dobre nefunguje, uvidíme ako sa ten bordel ďalej vyvinie.

Ešte v tejto súvislosti oceňujem blog pána pod menom ferro pre pani prezidentku. Na druhej strane, čo má ona robiť, keď nasleduje Američanov, a rozmýšľať si nedovolí, to sa v jej pozícii asi ani nevyplatí, a nie je zvykom. A oni končia nejakú etapu, a neposlali jej inštrukcie, pravdepodobne sami nevedia na čo momentálne majú. Ani Biden skoro nič nepovedal. Nemôže sa predsa riadiť podľa našich blogov, podľa tých sa totiž v súčasnosti odohráva výrazná zmena rozloženia síl v neprospech USA, a týka sa – výrazne – aj vojenskej, aj ekonomickej oblasti. Toto cez jej filtre neprejde. Tam majú všetci pravičiari zakódované USA ako jedničku, natvrdo, ako neučiace sa automaty. A – hlavne – tie filtre sú jej poradcovia platení z rovnakých zdrojov ako tie voľby, a ide o zdroje čerstvo porazené v tom Afganistane. Má to zložité.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.