Založ si blog

Čína plánuje a buduje – aký kontrast oproti EÚ!

Z pôvodného článku prekladám len časť, nakoľko je to politický pohľad a pri takých sa veci dosť omieľajú dookola. Ale chcem tým aj ukázať, že nie všade sa všetka pozornosť sústreďuje hystericky na COVID a vakcíny, ale na rozvoj obrovského regiónu, ktorý by mohol mať veľký význam aj pre nás. Ale to by sme nesmeli byť prišliapnutí oligarchami, Big Pharma, a ich domácimi prisluhovačmi. Autorom článku je M. K. BHADRAKUMAR, Indian Punchline.

Desať mesiacov po prvom stretnutí Číny a piatich štátov centrálnej Ázie, Peking nadviazal druhým zasadnutím – stretnutím v Xi’an, Čína, 11. mája, na zhromaždení ktorého hostiteľom bol minister zahraničia Wang Yi.

Miesto je symbolické. Starobylé mesto Xi’an bývalo ‘terminus a quo’ – koniec a začiatok – Hodvábnej Cesty. A, snáď, aj časovanie, keďže to je 25. výročie procesu ‘Shanghai Five – Šangajská päťka’, v ktorom Čína, potichu ale stabilne, začala budovať svoje ekonomické, vojenské, a diplomatické vzťahy s Centrálnou Áziou a predstavila sa ako použiteľný – viable – partner.

Stretnutie v Xi’an je prelomová udalosť, nakoľko vytvára ‘inštitucionálnu garanciu’ pre rodiaci sa ‘C+C5’ rámec. Účastníci sa zhodli na Memorande o porozumení – memorandum of understanding – s cieľom vytvoriť mechanizmus regionálnej kooperácie, podporiť konštrukciu vysoko kvalitnej Belt and Road a založiť tri výskumné centrá, ktoré budú kooperáciu vykonávať.

Staré Čínske príslovie hovorí, že „cesta dlhá tisíc Čínskych míľ začína pod našími nohami“. Zvlášť po tom, ako proces Šanghajskej Päťky vyrástol do Šnaghajskej Organizácie pre Spoluprácu – Shanghai Cooperation Organization -, aj C+C5 vyzerá že je „určené pre dobývanie výšin“.

Šanghajská päťka pozostávala z Číny, Kazachstanu, Kirgizska, Ruska a Tadžikistanu, a tiež mala skromný začiatok v roku 1996, keď sa vynorila ako séria demarkačných rozhovorov o hraniciach a o demilitarizácii, ktorú viedli štyri bývalé Sovietske republiky s Čínou. Inštitucionalizácia C+C5 tiež predstavuje bod zlomu v regionálnej bezpečnosti — keďže sťahovanie vojsk USA z Afganistanu sa rozbieha a vznikajú špekulácie že Pentagon hľadá miesta pre základne v krajinách Strednej Ázie.

Pozoruhodne, aj tu sa objavili „tiene veľkej hry“. Stretnutie v Xi’an prišlo o osemnásť dní po podobnom mítingu vo formáte ‘C5+1’ s účasťou ministra zahraničia USA Antony Blinkena (samozrejme vo virtuálnom móde). Vnútorná Ázia – Inner Asia – je slávna cez svojich šamanických duchov a Budhistických Bohov. Nie je jasné, či Blinken niekoho predskočil, alebo naopak.

Vydavateľov stĺpec v China Daily, vládne noviny, vo štvrtok zvýraznil vysokú dôležitosť ktorú Peking pripisuje diplomatickej iniciatíve C+C5. Poznamenal, že mechanizmus C+C5 “načrtáva akčný plán, ktorý poskytuje silnejšiu inštitucionálnu záruku pre ich spoluprácu”.

Editoriál pokračuje, že “Pre transformovanie ich zdieľanej vôle na sledovanie spoločného rozvoja do konkrétnych projektov a činov, dohodli sa že založia regionálny kooperačný mechanizmus C+C5, podporia vysokokvalitnú výstavbu Belt and Road, a vytvoria tri výskumné strediská ktoré zrealizujú kooperáciu v modernom poľnohospodárstve, archeologickom a kultúrnom dedičstve a tradičnej medecíne”.

Ďalej ešte, že sa zasadia za mierové smerovane Afganistanu po vypadnutí vojsk USA. Je tam ešte aj poznámka, že sú dokonca ochotní podieľať sa na následnom jeho usporiadavaní. Potom ešte jedna poznámka, že vojská USA vyprázdnili obrovskú leteckú základňu v Kandahare pod rúškom tmy v noci z 11. na 12. mája, bez toho aby informovali kohokoľvek z Afganskej vlády.

Zdá sa že tá časť sveta – tým myslím C+C5, Rusko, Irán, … – sa v rámci Covidu zaoberala najmä jeho liečením, a nie znižovaním počtu obyvateľov, a predpokladajú, že na realizáciu tých plánov ich budú potrebovať. Celé to znie trochu akoby to bol iný svet. Ktorý má úplne inú orientáciu a viac rozumu – a hlavne vlastného, nie vnúteného zvonku cez podplácaných politikov a pochybné z USA a Británie financované inštitúcie a médiá. Vraj ukážkové „slobodné“ – asi také slobodné ako boli médiá za komunizmu. Zmenil sa len dozor nad nimi, a ideológia, ale tá má rovnaké princípy a vymenil sa len obsah – je to vlastne taká skladačka.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.