Založ si blog

Bude Čína blokovať sankcie USA proti Iránu? A čo my?

Môj úvod pre výber článku autora Shahbazz Afzal, Global Research. Ako je nižšie autorom uvedené, EÚ je „ručiteľom“ zmluvy JCPOA, ale po odstúpení USA od nej sa neodvážila udržiavať normálne obchodné styky s Iránom. EÚ sa chová ako poskok USA – k tomu ešte bude všeobecnejšia poznámka na konci. A – vidieť to aj v čase Coronavírusu, ktorý bol vyvinutý na US zákazku, a aj v „riešení“ „pandémie“. V čase táto pozícia môže byť naším najväčším problémom, od ktorého sa odvíjajú všetky ostatné, včítane našej súčasnej kvázivlády. Prvá časť – preklad:

Podľa niektorých správ Čína vypracovala akýsi ‘blokovací štatút’ – predpis – na rozvrátenie US sankcií nasadených proti Iránu. Nasleduje to potom, ako Prezident Joe Biden zaujal stanovisko, ktoré prakticky znamená vynútenie postupov, ktoré sú vlastne obnovením politiky predchádzajúceho prezidenta USA, Donalda Trumpa, proti Iránu.

Takže rekapitulácia: V roku 2015, po intenzívnych jednaniach medzi Čínou, Francúzskom, Ruskom, Veľkou Britániou, USA, Nemeckom, Európskou Úniou a Iránom, bola uzavretá „dohoda – míľnik“ – Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – bežne známy ako ‘Iránska Jadrová Dohoda’.

Dohoda bola skompletizovaná počas Obamovej administrácie a schválená Rezolúciou Bezpečnostnej Rady OSN číslo 2231.

Dohoda obmedzuje jadrové aktivity Iránu. Umožňuje, aby Irán bol predmetom rigorózneho a súvislého monitoringu „strážnym psom“ OSN – International Atomic Energy Agency (IAEA) – dovoľuje jej inšpektorom vstúpiť do Iránu aby potvrdil plnú zhodu – full compliance – s podmienkami a požiadavkami jadrového typu nastavenými v zmluve. Podľa mnohých reportov ktoré IAEA vytvorila, vymyslela tým najvtieravejší medzinárodný monitorovací systém špecificky pre Irán – a žiaden iný národ v dejinách nebol nikdy vystavený takému dôkladnému kontrolovaniu.

Za rešpektovanie, ostatné podpisujúce krajiny ‘Iránskej Nukleárnej Dohodyl’ sa zaväzujú zastaviť sankcie proti Iránu.

Napriek úplnemu dodržiavaniu dohody zo strany Iránu, ako opakovane potvrdila IAEA, Prezident Trump jednostranne vytiahol USA z dohody 8. mája 2018 a následne znovu spustil primárne a sekundárne sankcie USA na Irán. Ostatní signatári vypúšťali silné vyhlásenia že budú ďalej rešpektovať dohodu, čo viedlo k ich kritizovaniu Trumpovou administráciou. Spojenci USA, včítane Izraela, Saudskej Arábie a Bahrainu, uvítali tieto kroky USA, aby sabotovali dohodu.

V Prezidentskom Memorande Národnej Bezpečnosti prezident Trump usmernil ministra zahraničia (Secretary of State) a ministra financií (Secretary of the Treasury) aby okamžite vykonali kroky na obnovenie sankcií USA ktoré boli zrušené alebo odpustené v súvislosti s ‘Iránskou Jadrovou Dohodou’. Trumpova administrácia neskôr dokonca nasadila ďalšie sankcie proti Iránu, ešte nad tie obnovené sankcie.

Podľa posledných správ Čína vypracovala potenciálne účinný nástroj, akési „blokovacie stanovy“, ktoré by umožnili Číne vykonávať nejaké obchody s Iránom a obchádzať sankcie USA.

9. Januára 2021, Čínske Ministerstvo obchodu – Ministry of Commerce – MOFCOM – vydalo svoj prvý príkaz roku, ‘Pravidlá na potlačenie neoprávneného extrateritoriálneho aplikovania zahraničnej legislatívy a ďalšie opatrenia – Rules on Counteracting Unjustified Extra-Territorial Application of Foreign Legislation and Other Measures’. Tieto ‘pravidlá’ majú potláčať dopad druhotných sankcií USA – a sú podobné Blokovaciemu Štatútu EÚ.

Blokovací Štatút EÚ bol prvýkrát uvedený v roku 1996, aby potlačil sankcie USA proti Kube, Iránu a Líbyi v tom čase.

6. Júna 2018, EU prijala poverovací zákon ktorý upravoval Nariadenie (EC) č. 2271/96 z 22. Novembra 1996 ochrany proti účinkom extra-teritoriálnemu nasadeniu legislatívy prijatej treťou krajinou, a na nej založených akcií, alebo z nej vyplývajúcich (ten Blocking Statute) za účelom potlačenia extra-teritoriálnemu aplikovaniu určitých sankcií USA v EU.

Avšak, ten EU Blocking Statute bol vždy považovaný za ‘bezzubý nástroj – toothless tool’, s obmedzeniami pri jeho praktickom nasadzovaní. Moja poznámka – to asi nesúvisí len s tým nástrojom, ale viac s tými „štátnikmi“ EÚ ktorí by ho mali aplikovať a sú na nejakých výplatných listinách US oligarchov, alebo prepojení s ich biznisom, viď iné vyjadrenie toho v nasledujúcej vete.

Čína má inú sústavu priorít s Iránom, ako má EÚ s Iránom.

Čínske vedenie sa jasne vyjadrilo (už toto je neslýchané v EÚ, ak nejde o „potvrdenie spoločných záujmov s USA“ a podobné kecy) že Irán je strategický partner, ako je naznačené v 18-stranovom dokumente s názvom ‘Iran-China Comprehensive Strategic Partnership – komplexné strategické partnerstvo’.

Toto zahrnuje dlhodobé obchodné a vojenské vyjednávania medzi Čínou a Iránom – a malo by znamenať, že Čína investuje $400 miliárd počas nasledujúcich 25 rokov v Iráne. To by “značne rozšírilo Čínsku angažovanosť v bankovníctve, telekomunikáciách, prístavoch, železniciach, a tuctoch ďalších projektov” a umožnilo Číne prijímať Iránsku ropu za zníženú cenu, aby tým tým naplnila svoje rastúce potreby energie. Toto všetko bude motivovať Čínu aby zaručila, že jej vlastný ‘blocking statute’ bude robustný a dosiahnuteľný.

Čína potrebuje Irán aby posunula svoje globálne ambície – a zaručenie úspešnosti jej ‘blocking statute’ bude prioritou.

A ešte by som pripomenul, že návrh tej vyššie spomenutej dohody medzi Čínou a Iránom už dlhšie existuje a je zhruba popísaný v tomto blogu. A – jasne potvrdzuje, že niekto stavia na budovaní, niekto na rozvracaní. A niekto ďalší si nechá veci rozvracať, lebo má vládu poskladanú z kvázidospelých pribrzdených puberťákov.

A to ešte nebola poznámka na konci – až teraz: Pripomeňme si opäť raz známy výrok prvého riaditeľa WHO menom Brock Chisholm: „Na dosiahnutie svetovej vlády je nevyhnutné odstrániť z myslí ľudí ich individualizmus, lojalitu k rodinným tradíciám, národný patriotizmus, a náboženské dogmy“. Takže Svetová Zdravotnícka Organizácia bola založená za účelom, ktorý nemá so zdravím nič spoločného. V spolupráci s vládnúcimi oligarchami a umele vytvorenou pandémiou sa to teraz skúša realizovať. Ďalší krok sme sa dozvedeli z rôznych blogov – projekt Európskeho Superštátu, presne podľa vyššie uvedeného návodu a za použitia tlaku situácie vzniknutej v rámci tej pandémie. A práve keď tam máme takúto vládu – ktorú vo voľbách, plus pani prezidentku v iných voľbách – podporoval práve ten „Slobodný Západ“. Slobodný – pre zopár feudálnych oligarchov a nimi platených dozorcov. Ešte že je tam tá Ázia, povieme si – to je šok, čo? A kontrast?

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.