Založ si blog

Obrovská obchodná dohoda, o ktorej ‚Západné‘ médiá nerady hovoria

Moon of Alabama, 15.11.2020. Včera (viď dátum, problém robia aj časové pásma, článok je v budúcom čase) bola podpísaná nová obchodná dohoda medzi 15 Ázijskými štátmi. Čoskoro bude vnímaná ako míľnik v globálnych ekonomických dejinách. Ale len veľmi málo ‚západných‘ médií zaregistrovalo túto novú dohodu, alebo obrovské dôsledky ktoré bude mať. Dnešná Pravda má o tom správu, čím ma príjemne prekvapila.

Tá dohoda je tiež aj obrovské víťazstvo pre Čínu nad hegemóniou USA v Ázii:

Pätnásť národov oblasti Asia-Pacific včítane Číny a Japonska podpísalo najväčšiu zmluvu o voľnom obchode na svete tento weekend. Táto FTA – Free Trade Agreement – Zmluva o voľnom obchode – oseká poplatky (will cut tariffs), posilní dodávateľské reťazce cez spoločné pravidlá o pôvode, a kodifikuje nové pravidlá pre e-commerce.

Očakáva sa, že táto zmluva „Regional Comprehensive Economic Partnership“ (RCEP – regionálne komplexné ekonomické partnerstvo) bude oznámená na Summite Asociácie Národov Juhovýchodnej Ázie (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN), ktorého virtuálnym hostiteľom je Vietnam. Bude to zahrnovať 10 členov bloku ASEAN – Brunei, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam – ako aj ich obchodných partnerov Austráliu, Čínu, Japonsko, Nový Zéland, a Južnú Kóreu.

Tento nový ekonomický blok bude takto reprezentovať okolo tretiny hrubého domáceho produktu, a populácie, sveta.

Bude to prvá zmluva o voľnom obchode v dejinách, ktorá zahrnuje Čínu, Japonsko a Južnú Kóreu – prvú, druhú a štvrtú najväčšiu ekonomiku Ázie.

Ekonomiky členov RCEP rastú rýchlejšie ako zvyšok sveta. Tá zmluva pravdepodobne zrýchli ich rast.

India je jediná krajina ktorá bola pozvaná ale chýba v zmluve. Jej Hindu-fašistický režim stavil na USA vedenú protičínsku QUAD iniciatívu tlačenú Trumpom a Pompeom a teda tým prehrala v obchodnom vyjadrení:

Poznámky Premiéra Narendra Modiho na 17-tom Summite ASEAN-India 12. Novembra sú smutným čítaním. Prišlo to v špecifickom kontexte podpisovania zmluvy o RCEP v nedeľu — tej mega zmluvy o voľnom obchode sústredenej okolo ASEAN krajín plus Číina, Japonsko a Južná Kórea.

Modi sa vyhol zmienke o RCEP, hoci táto predstavuje radostnú príležitosť v živote ASEAN rovnako ako je Diwali pre Inda (sviatok svetla). Radšej robil obchádzky — ‘Make in India’, ‘robme Východnú Politiku’, ‘Inociatíva Indo-Pacifický Oceán’, ‘ASEAN centralita’.

Aby bolo jasné, RCEP ohlasuje úsvit nového post-Covid regionálneho dodávateľského systému (supply chain). Ako nový RCEP

dodávateľský systém nadobúda tvar, India sa nielen z neho vylúčila, ale aj nechtiac umožnila svojmu “arci nepriateľovi” Číne stať sa hlavným hnacím mechanizmom rastu v oblasti Asia-Pacific.

Na druhej strane, mimo-regionálne ekonomické väzby prestanú byť prioritou pre ASEAN v relatívnej dôležitosti. Nebudú žiadni takí čo by zarobili v oblasti Asia-Pacific na základe čo i len čiastočného “odpojenia-decoupling” USA-Čína. RCEP je v skutočnosti iniciatíva vedená ASEAN, ktorá je postavená na základni šiestich FTA – zón voľného obchodu typu ASEAN+1, a zabezpečuje pozíciu ASEAN v srdci regionálnych ekonomických inštitúcií.

Ten US Pivot to Asia, naštartovaný pod Obamovou administráciou, ako aj anti-Čínska iniciatíva ‚decoupling-odpojenie‘ Trumpovej administrácie týmto pádom zlyhali.

Človek by očakával, že taká gigantická obchodná dohoda s jej širokými geopolitickými dopadmi by mala nejakú odozvu-echo v US médiách. Ale hľadanie ‚RCEP‘ na webe New York Times nájde len jednu zmienku z roku 2017. Je o liste, ktorý poslali piati veľvyslanci USA, aby varovali ohľadne zániku Transpacific Trade Agreement, čo bola Obamova iniciatíva ktorá vylučovala Čínu:

Partnerstvo, nazvané TPP, bolo puncom Obamovej administrácie. Bola by to bývala jedna z najväčších obchodných dohôd v histórii, pokrývajúca okolo 40 percent svetovej ekonomiky a nastavujúca nové podmienky a štandardy pre Spojené Štáty a 11 ďalších národov oblasti Pacific Rim. Čína nebola zahrnutá, ale bola by sa mohla pridať.

Vo svojom liste veľvyslanci varovali, že
“opustiť (walking away from) TPP môže byť vnímané nasledujúcou generáciou ako okamih, kedy sa Amerika rozhodla pustiť vodcovstvo iným v tejto časti sveta a akceptovať zmenšujúcu sa úlohu (role).”

“Taký dopad by bol dôvodom pre oslavu medzi tými, čo sú za ‘Ázia pre Ázijcov’ a štátny kapitalizmus,” dodali v liste.

Veľvyslanci mali pravdu. Ale domáca politika USA (a odpor voči ‚liberalizácii‘ zo strany Ázijských krajín) nepripustili, aby sa taká dohoda prihodila (happen):

Prezidentské voľby v roku 2016 boli tvarované anti-globalizačnýme trendmi. Donald J. Trump sľúbil zničiť tú dohodu ak by sa stal prezidentom. Hillary Clinton ju tiež kritizovala, hoci vo svojej funkcii ministerky zahraničia ju v nejakej forme podporovala.

Senátor Mitch McConnell, Republikán z Kentucky a vodca väčšiny, povedal po voľbách v Novembri, že Kongres by v nej nepokračoval. To znamenalo, že bola mŕtva.

Táto RCEP je menej kontroverzná v Ázii ako by bola bývala USA-centrická TPP:

Na rozdiel od TPP – Trans-Pacific Partnership, a ďalších obchodných dohôd vedených USA, RCEP nepožaduje od svojich členov aby urobili kroky na liberalizáciu svojich ekonomík a chránili práva pracujúcich, environmentálne štandardy a intelektuálne vlastníctvo. Tajomník pre Obchod USA Wilbur Ross ju nazval “very low-grade treaty – dohoda veľmi nízkeho stupňa” ktorej chýba rozsah TPP. Ale bezprostredná implementácia RCEP ilustruje zmenšený vplyv (clout, aj moc, alebo aj praštiť) Ameriky a mohla by sťažiť US biznismanom súťažiť v tejto obrovskej oblasti.

Zatiaľčo má menej regulačných a ‚liberalizačných‘ požiadaviek ako USA chceli vtedy vpašovať do TTP dohody, RCEP je aj tak dostatočne všeobecná (comprehensive) aby mala obrovské dopady:

Malajský Minister Obchodu Azmin Ali, ktorý povedal reportérom, že dohoda bude podpísaná v nedeľu, to nazval kulmináciou “ôsmich rokov jednaní s krvou, potom a slzami (blood, sweat and tears).”

Prvýkrát navrhnutá v roku 2011, RCEP eliminuje až 90 percent taríf na importy medzi jej signatármi počas 20 rokov, a dohoda nadobudne účinnosť začiatkom budúceho roku. Zavedie tiež (establish) spoločné pravidlá pre e-commerce, obchod, a intelektuálne vlastníctvo.

“Číne sa podaril diplomatický puč tým, že pretiahla RCEP cez čiaru” – Shaun Roache, Asia-Pacific hlavný ekonóm v S&P Global Ratings, povedal pre Bloomberg. “Zatiaľčo je síce RCEP plytká, aspoň v porovnaní s TPP, je široká, pokrývajúca mnoho ekonomík a tovarov, a toto je raritou v týchto viac protekcionistických časoch.”

Ázijské krajiny budú teraz prednostne obchodovať s inými Ázijskými krajinami, a každá neázijská (non-Asian) krajina bude musieť s nimi obchodovať na základe len sekundárnych podmienok.

Ale predsa news search – hľadanie v tlači – našlo, že nadchádzajúce podpísanie RCEP má len krátku zmienku na CNBC, jedno Bloomberg vysvetlenie a krátky Reuters kúsok. A môj dodatok – pridávam Pravdu.

Zdá sa, že médiám USA spôsobuje problém reportovať o takom obrovskom víťazstve pre Čínu a o zániku (demise) pozície USA vo svete.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.