Založ si blog

Škola demokracie – II. diel

Pokračovanie školenia z demokracie Nášho Vzoru ktorý financoval aj naše voľby – výsledok tomu zodpovedá – t.j. môjho predošlého blogu o CIA.

22.12.1974 New York Times publikoval článok autora menom Seymour Hersh, ktorý odhalil ilegálne operácie vedené CIA, pokrstené “family jewels” – rodinné klenoty, viď predošlý blog. To zahrnovalo tajné akčné programy obsahujúce pokusy o vraždy zahraničných vodcov a tajné pokusy o zvrhnutia cudzích vlád, ktoré vtedy boli zverejnené prvý krát. Na dôvažok, článok preberal pokusy spravodajských agentúr zbierať informácie o politických aktivitách občanov USA.

Hlavne ako reakcia na Hershove zistenia, bolo odsúhlasené vytvorenie výboru s názvom Church Committee, 27.1.1975, hlasovaním 82 ku 4 v Senáte. Vysvetlivka – znie to ako Kostolný Výbor, ale bol pomenovaný podľa jeho predsedu, senátora menom Frank Church.

Finálna správa – Church Committee’s final report bola publikovaná v Apríli 1976, včítane sedem zväzkov z hearingov – prejednávaní (často s pozvanými osobami) – Church Committee v Senáte.

Church Committee tiež publikoval dočasný report s názvom “Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders – Údajné Vražedné Spiknutia Týkajúce sa Zahraničných Vodcov”, ktoré skúmali čo hovorí nadpis vo vzťahu na okrem iných Patrice Lumumba zo Zaire, Rafael Trujillo z Dominikánskej Republiky, Ngo Dinh Diem, Vietnam, Gen. René Schneider, Chile a Fidel Castro, Kuba. Prezident Ford sa pokúsil zadržať správu pred verejnosťou, ale jeho pokus zlyhal a neochotne vydal tzv. Výkonný Príkaz Executive Order 11905 po tlaku zo strany verejnosti a Church Committee. Podpísaný 18.2.1976, bol pokusom o reformu spravodajskej komunity, o zlepšenie dohľadu nad spravodajskou komunitou, a zákaz politických vrážd. Pokus zlyhal, zrušil ho Prezident Reagan Výkonným príkazom 12333 – Executive Order 12333.

Jedno z najšokujúcich odhalení Church Committee bolo objavenie Operation SHAMROCK, v rámci ktorej veľké telekomunikačné firmy zdieľali prenosy – traffic – s NSA od roku 1945 do začiatku 70-tych rokov. Informácie zhromaždené touto operáciou išli priamo do NSA Watch List – zoznam sledovaných NSA. Počas vyšetrovania výboru sa ukázalo, že Senátor Frank Church, ktorý riadil ten výbor, bol medzi prominentnými menami ako sledovaný na zozname NSA.

V roku 1975, Church Committee sa jednostranne rozhodol deklasifikovať – odtajniť – konkrétnosti o tejto operácii, proti námietkám administrácie Prezidenta Forda (viac info odkaz tu a tu ).

Správa Church Committee predstavuje najrozsiahlejší prehľad aktivít špionáže aký bol kedy sprístupnený verejnosti. Veľa z obsahu bolo klasifikovaného, ale viac ako 50,000 strán bolo odtajnených v rámci Zákona o Zbierke Záznamov o Vražde Prezidenta Johna F. Kennedyho, z roku 1992. Takže ešte existujúce info o tejto udalosti ako súčasť skoly demokracie.

Prezident Kennedy bol zavraždený v Dallase, štát Texas, 22. novembra 1963. 1. Marca 1967 Okresný sudca v New Orleans (District Attorney) Jim Garrison dal zavrieť a obvinil človeka menom Clay Shaw z konšpirácie vedúcej k vražde prezidenta Kennedyho s pomocou človeka menom David Ferrie a ďalších. Po procese trvajúcom len niečo viac ako mesiac – 1. marca – sa ukázalo, že nie je vinný. David Ferrie, zodpovedný riadiaci nad osobou menom Lee Harvey Oswald, mal byť kľúčovým svedkom a mal poskytnúť dôkazy typu ”smoking gun – dymiaca pištoľ” spájajúce ho s Clay Shawom, bol pravdepodobne zavraždený 22. Februára 1967, menej ako týždeň po tom ako sa správa o novinkách v Garrisonovom vyšetrovaní dostala do médií.

Podľa zistení Garrisonovho tímu existoval dôvod veriť, že CIA bola zapletená v príprave vraždy Prezidenta Kennedyho, ale pre pokračovanie vo vyšetrovaní bol nutný prístup k tajným materiálom (a také bolo skoro všetko týkajúce sa prípadu).

Hoci Garrisonov team postrádal priame dôkazy, boli schopní zhromaždiť obrovské množstvo nepriamych dôkazov, ktoré malo stačiť ako opodstatnenie pre prístup k tajným materiálom v záujme ďalšieho vyšetrovania. Namiesto toho bol prípad predčasne vyhodený zo súdu a dnes sa s ním zachádza ako s nejakým cirkusom. Pre ďalšie detaily odkazujem na Garrisonovu knihu a vynikajúco výskumom podložený film Olivera Stona JFK .

Pozriem čo z ďalších častí lekcií o vzorovej demokracii sa dá použiť. Zatiaľ skutočný vzor.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.