Založ si blog

Škola demokracie – II. diel

Pokračovanie školenia z demokracie Nášho Vzoru ktorý financoval aj naše voľby – výsledok tomu zodpovedá – t.j. môjho predošlého blogu o CIA.

22.12.1974 New York Times publikoval článok autora menom Seymour Hersh, ktorý odhalil ilegálne operácie vedené CIA, pokrstené “family jewels” – rodinné klenoty, viď predošlý blog. To zahrnovalo tajné akčné programy obsahujúce pokusy o vraždy zahraničných vodcov a tajné pokusy o zvrhnutia cudzích vlád, ktoré vtedy boli zverejnené prvý krát. Na dôvažok, článok preberal pokusy spravodajských agentúr zbierať informácie o politických aktivitách občanov USA.

Hlavne ako reakcia na Hershove zistenia, bolo odsúhlasené vytvorenie výboru s názvom Church Committee, 27.1.1975, hlasovaním 82 ku 4 v Senáte. Vysvetlivka – znie to ako Kostolný Výbor, ale bol pomenovaný podľa jeho predsedu, senátora menom Frank Church.

Finálna správa – Church Committee’s final report bola publikovaná v Apríli 1976, včítane sedem zväzkov z hearingov – prejednávaní (často s pozvanými osobami) – Church Committee v Senáte.

Church Committee tiež publikoval dočasný report s názvom “Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders – Údajné Vražedné Spiknutia Týkajúce sa Zahraničných Vodcov”, ktoré skúmali čo hovorí nadpis vo vzťahu na okrem iných Patrice Lumumba zo Zaire, Rafael Trujillo z Dominikánskej Republiky, Ngo Dinh Diem, Vietnam, Gen. René Schneider, Chile a Fidel Castro, Kuba. Prezident Ford sa pokúsil zadržať správu pred verejnosťou, ale jeho pokus zlyhal a neochotne vydal tzv. Výkonný Príkaz Executive Order 11905 po tlaku zo strany verejnosti a Church Committee. Podpísaný 18.2.1976, bol pokusom o reformu spravodajskej komunity, o zlepšenie dohľadu nad spravodajskou komunitou, a zákaz politických vrážd. Pokus zlyhal, zrušil ho Prezident Reagan Výkonným príkazom 12333 – Executive Order 12333.

Jedno z najšokujúcich odhalení Church Committee bolo objavenie Operation SHAMROCK, v rámci ktorej veľké telekomunikačné firmy zdieľali prenosy – traffic – s NSA od roku 1945 do začiatku 70-tych rokov. Informácie zhromaždené touto operáciou išli priamo do NSA Watch List – zoznam sledovaných NSA. Počas vyšetrovania výboru sa ukázalo, že Senátor Frank Church, ktorý riadil ten výbor, bol medzi prominentnými menami ako sledovaný na zozname NSA.

V roku 1975, Church Committee sa jednostranne rozhodol deklasifikovať – odtajniť – konkrétnosti o tejto operácii, proti námietkám administrácie Prezidenta Forda (viac info odkaz tu a tu ).

Správa Church Committee predstavuje najrozsiahlejší prehľad aktivít špionáže aký bol kedy sprístupnený verejnosti. Veľa z obsahu bolo klasifikovaného, ale viac ako 50,000 strán bolo odtajnených v rámci Zákona o Zbierke Záznamov o Vražde Prezidenta Johna F. Kennedyho, z roku 1992. Takže ešte existujúce info o tejto udalosti ako súčasť skoly demokracie.

Prezident Kennedy bol zavraždený v Dallase, štát Texas, 22. novembra 1963. 1. Marca 1967 Okresný sudca v New Orleans (District Attorney) Jim Garrison dal zavrieť a obvinil človeka menom Clay Shaw z konšpirácie vedúcej k vražde prezidenta Kennedyho s pomocou človeka menom David Ferrie a ďalších. Po procese trvajúcom len niečo viac ako mesiac – 1. marca – sa ukázalo, že nie je vinný. David Ferrie, zodpovedný riadiaci nad osobou menom Lee Harvey Oswald, mal byť kľúčovým svedkom a mal poskytnúť dôkazy typu ”smoking gun – dymiaca pištoľ” spájajúce ho s Clay Shawom, bol pravdepodobne zavraždený 22. Februára 1967, menej ako týždeň po tom ako sa správa o novinkách v Garrisonovom vyšetrovaní dostala do médií.

Podľa zistení Garrisonovho tímu existoval dôvod veriť, že CIA bola zapletená v príprave vraždy Prezidenta Kennedyho, ale pre pokračovanie vo vyšetrovaní bol nutný prístup k tajným materiálom (a také bolo skoro všetko týkajúce sa prípadu).

Hoci Garrisonov team postrádal priame dôkazy, boli schopní zhromaždiť obrovské množstvo nepriamych dôkazov, ktoré malo stačiť ako opodstatnenie pre prístup k tajným materiálom v záujme ďalšieho vyšetrovania. Namiesto toho bol prípad predčasne vyhodený zo súdu a dnes sa s ním zachádza ako s nejakým cirkusom. Pre ďalšie detaily odkazujem na Garrisonovu knihu a vynikajúco výskumom podložený film Olivera Stona JFK .

Pozriem čo z ďalších častí lekcií o vzorovej demokracii sa dá použiť. Zatiaľ skutočný vzor.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.