Založ si blog

Vrchol ignorantskej arogancie USA, tzv. Hubris, nasleduje spravidla úpadok

Preklad článku autora Paul Edwards, Information Clearing House. Pokus o vysvetlenie názvu článku: v origináli sa volá len Hubris, je to Grécke slovo, ale zopár anglicky hovoriacich ľudí ho pozná a používa. Článok začína vysvetľovaním čo znamená, ale musel som vymyslieť názov prekladu, ktorý niečo hovorí čitateľovi. Takže preklad:

Hubris” je definované ako zbrklá a hlúpa hrdosť, nebezpečné prehnané sebavedomie, ktoré sa prejavuje aroganciou. Štát v štáte neoprávnene vyzdvihuje našu “výnimočnosť (exceptionalism)”, a od čias Reaganovej metafory “City on a Hill – mesto na vrchu” Američania boli ubezpečovaní všetkými nasledujúcimi prezidentmi že náš národ je ten “nepostrádateľný národ”. Tento výraz popisuje spôsob ktorým sa Amerika predáva svetu, a už po celé generácie.

Zívajúca kognitívna diera medzi neúnavnou samochválou našej nomenklatúry a jej úbohou históriou spackaných, ponižujúcich zlyhaní v každom jednom čine Imperiálneho preháňania si žiada prešetrenie (skoro lekárske). Nachádzame sa na vrchole Hubrisu? Kedy presne by mal hubris zlého, luhárskeho, heslami sa oháňajúceho, kriminálneho štátu byť identifikovaný ako to čím je, maskou nepríčetnej stupidity?

Inými slovami, vyšinutá, hysterická Demokratická Strana, dcérska firma Štátu v štáte, vedená – ak možno tento výraz použiť – geriatrickým zhlukom morálne odporných atavizmov a bezduchých nýmandov, ktorý má svoje zdôvodnenia zbalené v uzlíku, a pokúša sa zhodiť celý debakel novších U.S. historických zločinov na toho odpudivého hulváta usadeného v Bielom Dome. Ako si všimol Einstein, všetky vysvetlenia by mali byť také jednoduché ako je možné…ale o nič jednoduchšie.

Zo všetkých podlostí pripisovaných Trumpovi Demokratmi a Štátom v štáte – Moc Elity, Establishment, Vládnuca Klika, Permanentná Nevolená Vláda – najnehoráznejší a jediný neospravedlniteľný je to, že jeho hrubý a vulgárny prejav v Svätej Kancelárii ich odhalil a hlboko strápnil, prederavením ich usilovne vytvoreného obrazu (images).  Títo „Masters of Disaster“ (podľa seriálu komiksov o superzločincoch) nemôžu otvoriť odhaľovanie svojho zla, takže sú svedkami pri metodickom rozdrvení súpisky whistleblowerov, medzi nimi najpreukaznejší a najbrutálnejšie spracovávaní sú Manning, Assange, a Snowden. Dvaja sú v base na základe falošných „obvinení“ v ohrození života, a Snowden je v exile, slobodný len preto, že pomstychtivý stroj Americkej “spravodlivosti” ho nemôže chytiť.

Tí traja odhalili ten hubris “Výnimočnej Ameriky” oveľa zásadnejšie a zničujúcejšie ako mohlo čokoľvek z Trumpových butthead-ovských kiksov, a vytvorili usvedčujúce svedectvá jej odpornej nátury, ktoré spôsobili že prehovorili. Ich práca urobila oveľa viac pre zdemolovanie a obrátenie na prach tej mytológie o Impériu, ale operátorom propagandistického súkolia sa darilo skryť tú obrovskú masu mimo vedomia verejnosti, čo predstavuje výkon aký sa nemôže podariť popri Trumpovej hlučnej, bludnej diplomacii na úrovni „Pig-Town Jig“ a jeho imbecilný povyk na Twitteri „z ktorého odletujú kusy“.

Navyše, Štát v štáte (Deep State) býval schopný potlačiť alebo pridusiť takýchto hrdinov, ale zdá sa, že nevedia nájsť spôsob ako Jeho Výrečnosť vyradiť z hry (give the hook) bez toho, aby ho zavraždili (terminating him with extreme prejudice, hovorí sa o špiónoch ktorí nemôžu ísť pred súd, lebo by pri výsluchu hovorili), na čo nenašli odvahu … doteraz. Museli sa uspokojiť, zatiaľ, s preklínaním jeho osoby ako jedinej príčiny zrady vysokých hodnôt a princípov Ameriky. Ako by sme nejaké mali…
R
ealita je, že Amerika si postavila opancierovanú politiku na inštalovaní, podpore a zbohatnutí gangu najodpornejších najvražednejších diktátorov, tyranov, vodcov (caudillos) a kráľovských surovcov v dejinách za svojou zlovestnou rozprávkou o principiálnej láskavosti. Ich mená plnia celé stránky, ale nech Pinochet, Shah, Mobutu, Papa Doc, Marcos, Somoza, Kagame, a Mubarak sú príkladmi. Byť “náš sukin syn” bolo jednoduché: rozdrvte ašpirácie vašich ľudí, zabite ich vodcov, vycicajte ich ekonomickú krv, predajte ich zdroje Znásilňovaciemu Kapitalizmu (Rape Capitalism) za malý zlomok hodnoty (for pennies on the dollar), a požičajte si miliardy (billions) od nášho IMF, naúčtujúc si len skromných 10% alebo tak za svoje starosti. A udržujte zverák stiahnutý, cez mučenia, znásilňovanie a vraždy, tak aby nič nepokrivilo dohodu pre teba a Strýka (Uncle – zrejme Sam).

Jediní “diktátori” ktorými Amerika opovrhuje a odmieta ich sú tí čo odmietajú, ako to urobili Qaddafi, Saddam a Assad, zraziť ich a vycicať, alebo tí čo majú silu, múdrosť a výdrž, aby sa postavili a zmarili naše hlúpe zámery, ako Putin a Xi robia bežne.

Táto špinavá skrytá história, ktorú odhalila práca troch hrdinov, je dôvodom, prečo Štát v štáte vie, že musí zničiť Trumpa. Jeho voľne pustený kanón, hlúposti akoby z ADD (porucha pozornosti, Attention Deficit Disorder), a klaunovské, autistické impulzy priťahujú pozornosť na to, že dokumentujú Americké zločiny a zároveň blokujú Impérium od znovuzískania moci nad touto hrou, aby znovu fungovala tak ako sa jej chce, tak ako vždy predtým.

Jediné prvoradé prikázanie v tablete zákonov Štátu v štáte je, že nič nesmie ohroziť zisk Vojnového Stroja, a určite nič, z čoho majú prospech len Ľudia. S veľmi jasným postojom v tejto veci, Demokratická Strana, bohato kojená “obranným priemyslom”, sťahuje z kože Trumpa za jeho druhoročiacke pokusy ukončiť nejakú malú vojnu alebo dve, zatiaľčo ako nejaká šľapka posúva vpred Totenkopf Banner (zástava SS v II. svet. vojne) Vojnového Stroja k spokojnosti Štátu v štáte.

Ale je tu jeden veľký problém. Američanom, ktorým ešte nezdochol mozog (not braindead), je už zle od nekonečnej vojny, čo ich stavia do vážneho odporu voči Vojnovému Stroju a strane ktorá ho glorifikuje. Jedovitá nenávisť voči Putinovi a Rusku, zdvojená so zúrivou túžbou vraždiť nevedomých, nevinných vidiečanov a chudobných obyvateľov slumov, už nie je blbuvzdorný vzorec na zvýšenie počtu mužstva verných liberálov. Čo vedie ku kľúčovej otázke (ale nepredpokladá že je to tak – but does not beg the question): nachádzame sa už na vrchole Hubrisu?
Súdiac podľa straty ťažnej sily ktorú čisté Americké arogantné chválenkárstvo (horseshit braggadocio) z našich orgánov propagandy má teraz medzinárodne, človek by povedal, že áno. Po dlhej šnúre – počnúc rozdelením Európy, upevnením patovej situácie v Kórei – zahanbujúcich vojenských lúpežných prepadoch, poloblbých zlyhaní v pokusoch o zmenu režimov, a ponižujúcich vyložených porážkach, už to nakoniec svitá tým čarodejníkom za oponou, že hubris to už nevybaví (ain’t cuttin‘ it no more).

Ten mocný Mýtus Výnimočnosti, centrálny princíp nášho katechizmu, ktorý je základňou celej trhajúcej sa, rozpúšťajúcej sa superštruktúry Impéria, vrcholná Veľká Lož (Big Lie) na ktorej je postavená celá naša kultúra podvodu, lži a filištínstva, sa podlamuje nakoniec pod napätím naších nenávistných dejín, a veľkolepo sa rozbíja a rozpadá.
Skutočnosť, že Mýtus, a hubris ktorý ho tak silne opevňoval, sa rozpadajú, neznamená, že ho opustia mocnosti a domíniá ktoré ich používali tak dlho a s takým prínosom. Absurdita v činoch je snáď najdefinujúcejší jediný definujúci parameter končiacich Impérií. Šašovia a podomoví obchodníci (Snake Oil men) budú pokračovať v tejto hre na Mýtus, smrdiacej a rozkladajúcej sa, dlho po dátume záruky, pokiaľ ich udrží na výplatnej páske, ale čo sa týka názoru veľkého sveta, párty sa skončila.
Čo ďalej? Neexistuje spoľahlivá šablóna pre zanikajúce impériá. Koniec môže byť čokoľvek od devastujúcej fyzickej deštrukcie, po nezvládnuteľný sociálny chaos a barbarizmus, po len tichý kolaps do chudobného a slabého zostárnutia.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.