Založ si blog

Načo je minister zahraničia? Rétorika a realita.

Najprv malý úvod. V podstate stále prezentujem názor, že pozícia „verného spojenca USA“ je zlá, a z hľadiska toho čo hlásame teoreticky o ľudských právach a politike všeobecne, vlastne vďaka tomu vôbec nedodržujeme. Preto som „skočil“ po článku z krajiny „ešte väčšieho spojenca“ USA. Autorom originálneho článku je James O’Neill, Gumshoe News. Prekladám ho preto, že podobnosť Austrálskej s našou zahraničnou politikou, „je čiste náhodná“, napríklad práve vo vzťahu k USA. Preklad:

Pána menom Henry Wotton si snáď najviac ľudia pamätajú ako autora výroku že „Veľvyslanec je čestný gentleman vyslaný do zahraničia aby tam klamal pre dobro svojej krajiny“.

Prispôsobené pre 21. storočie by sme mohli povedať, že moderný Minister Zahraničia je niekto kto klame pre prospech svojej krajiny. V prípade Austrálie, ako postupujeme cez 21. storočie, sme neprestajne konfrontovaní s do očí bijúcimi príkladmi k výroku pána Wottona.

Nemusíme byť takí neohrabaní, aby sme to nazývali „klamaním“, ale určite, ak použijeme modernú frazeológiu, moderný diplomat (alebo minister zahraničia, ako bude v diskusii) dáva udalostiam určité zafarbenie (gloss), ktoré pri bližšom skúmaní nielen popisuje pravdu pomerne voľne, ale často sa rovná totálnemu prekrúteniu reality.

Vypúšťať formálne prehlásenia o vodcoch nejakej skoro neznámej krajiny tretieho sveta s minimálnym kontextom s našou krajinou je jedna vec; robiť pápežské a pritom zjavne absurdné výroky o údajnej politike svojho najväčšieho obchodného partnera, a to výraznou mierou, je niečo iné. Dalo by sa argumentovať že jej (min. zahraničia Austrálie je dáma) komentáre sú na hranici hlboko hlúpych, dokonca aj ak sa človek rozhodne ignorovať nehorázne pokrytectvo, ktoré je v tomto konkrétnom prípade ktorý rozoberáme zjavne pravdou.

V nedávnom prejave v Sydney ministerka zahraničia Austrálie Marise Payne si vychutnávala veľkolepé príklady komentárov, ktoré sa pohybovali medzi zjavne nepravdivými po len hlboko hlúpe.

Tvrdila, že Čína by mala byť braná na zodpovednosť za domáce porušovanie ľudských práv, pretože, povedala, “krajiny, ktoré rešpektujú a podporujú práva svojich občanov doma, majú tendenciu byť aj lepšími medzinárodnými občanmi”.

Pani Payne si vybrala údajné zachádzanie zo strany Čínskej vlády ľuďmi národnosti Ujgur v provincii Xinjiang. Čínska vláda odmietla obviňovanie zo zlého zaobchádzania, a zatiaľčo obvinení je plno, špeciálne zo zdrojov z USA, skutočné dôkazy sa pozoruhodne ťažko hľadajú.

Keby bola pani Payne ostala pri tomto, bolo by to ostalo pomerne všedné. Na nešťastie pre svoju argumentáciu pokračovala tým, že povedala, že “Spojené Štáty majú históriu bezkonkurenčnú v moderných časoch, v tom, že vedú medzinárodný systém ktorého cieľom je benefit pre všetkých ľudí, nielen ich vlastných”.

Na tomto mieste sa musí človek vážne opýtať: Na ktorej planéte žije pani Payne? Od konca II. svetovej vojny v roku 1945, Spojené Štáty boli prakticky totálne angažované vo vojnách po celom svete. Podľa nebohého historika USA menom William Blum, USA medzi rokmi 1945 a 2005 sa pokúsili zvrhnúť viac ako 50 zahraničných vlád, rozdrviť viac ako 30 ľudových národných hnutí, a zabili viac ako 40 miliónov ľudí. Od publikovania Blumovej knihy v roku 2005 masaker pokračoval non-stop.

Napriek očividne nelegálnej invázii a okupácii Afganistanu, Iraku a Sýrie, všetko s ochotnou spoluúčasťou a aktívnou asistenciou Austrálie, masaker pokračuje, rovnako ako zjavné zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín.

Pani Payne správne hovorí, že história USA “nemá páru v moderných časoch”, ale nie spôsobom, ktorý by uznala krajina, ktorá naozaj akceptuje princípy medzinárodného práva, ktoré pani Payne vyhlasuje že podporuje.

Nie je to len pokrytectvo kritizovania vlády Číny a ospevovania cností najnebezpečnejšej a medzinárodne nezákonnej vlády moderných časov, čo bije do očí. Čína je najdôležitejší obchodný partner Austrálie, s významným odstupom, nakupujúc trikrát takú hodnotu exportu Austrálie ako jej nasledujúci partner, Japonsko. Hodnota obchodu s Čínou bola skoro $135 miliárd v období 2018-2019, porovnajme s menej ako $15 miliárd s USA.

Čína je aj najväčší zdroj zahraničných študentov Austrálie (zdroj príjmu v multi-miliardách dolárov), najväčší zdroj zahraničných turistov (tiež hodnota multi-miliárd dolárov pre miestnu ekonomiku) a tretí najväčší zdroj zahraničných investícií.

Nie je to len Čína, ktorá odhalila hlbokú ignoranciu a hlúposť pani Payne. Tiež popisuje Rusko ako “revanšistické” a “zamerané na rozvrat”. Toto je hlboké ignorantstvo obrovského rozsahu. Viedlo k takým prakticky nekonzekventným činom ako vypovedanie Ruských diplomatov kvôli prípadu Skripaľovcov, kedy existujú celkom zdrvujúce dôkazy že vyhlasované fakty sa vôbec nepodobajú na to čo sa stalo, bez ohľadu na absurdné vyhlásenia bývalej Britskej premiérky Theresy May.

Nazvať Rusko “zameraným na rozvrat” by bolo na smiech, keby nešlo o skutočnosť, že ilustruje hlbokú ignoranciu zo strany ministerky, ktorá je doslovne vedúca politická osobnosť na oblasť zahraničných záležitostí.

Austrália pod pani Payne bola jednou z hŕstky krajín z celého sveta, ktoré sa ponáhľali uznať Juana Guaido ako prezidenta Venezuely (pričom nebol dokonca ani kandidátom v prezidentských voľbách tej krajiny). Toto tiež demonštrovalo opäť raz zhodu Austrálie s pohľadom USA na svet, bez ohľadu na zákonné skutočnosti.

Svoj prejav uzavrela poznámkou, že v súčasnom období politickej a strategickej neistoty je Aliancia Austrália-USA dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Dalo by sa, a malo sa argumentovať, že pravdou je presný opak.

Neposledným prispievateľom k “politickej a strategickej neistote” vo svete sú aktivity samotných USA, ktoré, ako je uvedené, majú dnes históriu ťahajúcu sa cez viac ako sedem agresívnych destabilizujúcich dekád.

Pohľad na mapu obchodných štatistík by mal povedať Austrálčanom kde ležia ich záujmy a ich budúcnosť. Lepením sa na zastaralé a upadajúce, násilnícke USA, neschopné obrany Austrálie aj keby chceli, je absurdné. Akékoľvek objektívne posúdenie relatívnej sily moderných Ruských a Čínskych zbraní (ako brilantne demonštroval Andre Martyanov (2019)) zoči voči, ako o triedu lepších než predražené zbrane na United States versions show, Austrália v skutočnosti zvyšuje svoje globálne riziká namiesto svojej bezpečnosti.

Na nešťastie, súčasné politické vedenie sa zdá byť neschopné pochopiť strategickú a ekonomickú realitiu 21. storočia.

A môj komentár na záver – celej EÚ sa presne týka celý ten článok, tak isto ako Austrálie. A nerobí nič – kvôli exportu automobilov a inému vydieraniu? A tam nás – Slovensko – tiež dnes ťahá naše „partnerstvo“, pardon, vazalstvo. Na nešťastie, napriek prebiehajúcemu úpadku pravičiarske kruhy v USA aj Európe stále majú dosť na financovanie pre piate kolóny v našej oblasti. A ešte poznámka – nie je to referencia na nášho ministra zahraničia, ten je v inej triede ako dáma od protinožcov. Možno tam mali na ten post konkurz, zaujímali by ma vypísané požiadavky. Snáď poplietli dva konkurzy, ale neviem si predstaviť to „popletené“ miesto, resp. tie požiadavky ktorým vyhovela.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.