Založ si blog

Hlasovanie v OSN 169: 2 – USA a Izrael „proti všem“!

Philip Giraldi, Strategic Culture Foundation.

Preklad článku, publikovaného 24. Septembra. Potvrdzuje môj názor, že za migráciu sú primárne zodpovedné USA, čo je v rozpore s názorom prezentovaným reperezentantmi EÚ, a aj našími pravovernými politikmi – „treba to riešiť spoločne“.

Minulý týždeň závažné hlasovanie v Generálnom Zhromaždení OSN vyšlo tvrdo proti USA. Týkalo sa nezáväznej (non-binding) rezolúcie ktorá cielila na zastavenie všetkých ekonomických sankcií po svete (worldwide) kým prípady koronavírusu stále rastú. Vyzvala na “zintenzívnenú medzinárodnú kooperáciu a solidaritu na zvádnutie, zníženie a prekonanie pandémie a jej dôsledkov.” Bolo to humanitárne gesto aby pomohlo preťaženým vládam a zdravotným systémom poradiť si s pandémiou, aby mali voľnú ruku na import potravín a liekov.

Konečný výsledok hlasovania bol 169 ku 2, len Izrael a USA hlasovali proti. Obidve vlády zjavne vnímali rezolúciu OSN ako problematickú, pretože oni plne podporujú jednostrannú ekonomickú vojnu ktorú vedú aby dosiahli zmenu režimu v krajinách ako Irán, Sýria a Venezuela. Keď hlasovali, niektorí delegáti v OSN si možno spomenuli na vyhlásenie bývalej Ministerky Zahraničia USA Madeleine Albright, že smrť 500,000 Irackých detí následkom USA nasadených sankcií “stála za to (has been worth it).”

Je jasné, že obrovská väčšina vlád sveta, zahrnujúca aj najbližších spojencov USA, už nezožerú tú Americkú „veľkú lož“ keď USA hlásajú, že oni sú vodca slobodného sveta, promotér liberálnej demokracie a sila dobra. Hlasovanie vyvolalo reakciu jedného pozorovateľa – John Whitbeck, bývalý medzinárodný právnik pôsobiaci v Paríži – aby komentoval ako “Ohľadne každej zásadnej záležitosti ktorej čelí ľudstvo a planéta, je to Izrael a Spojené Štáty proti ľudstvu a planéte.”

OSN nie sú jediným miestom kde USA mohli predviesť akým národom sa stali. Odhady ohľadne počtu civilných obyvateľov, ktorí boli zabití priamo alebo nepriamo ako následok tzv. Globálnej Vojny proti Terorizmu naštartovanej Georgeom W. Bushom, sú v miliónoch, so zhruba 4 miliónmi citovanými bežne. Skoro všetci mŕtvi boli Moslimi. Ale teraz máme nový odhad ohľadne počtu civilných obyvateľov, ktorí ušli z domovov následkom celosvetového konfliktu rozpútaného Washingtonom a jeho scvrkávajúcim počtom spojencov od roku 2001. Odhad pochádza z projektu Brown University “Projektu Cena Vojny – Costs of War Project,” ktorý vydal správu Creating Refugees: Displacement Caused by the United States Post-9/11 Wars (Vytváranie utečencov: Vysídlenie spôsobené US Post-9-11 Vojnami) v ktorej sa snažia vyčísliť tých, ktorí “ušli zo svojich domovov v rámci ôsmich najkrutejších vojen ktoré USA začali, alebo sa na nich zúčastnili od roku 2001.”

Projekt sleduje počty utečencov, uchádzačov o azyl, ktorí žiadajú o status utečenca, a interne premiestnených ľudí alebo osôb (IDP) v krajinách, ktoré boli najviac cieľom Ameriky a jej spojencov po 9/11: Afganistan, Irak, Pakistan, Jemen, Somálsko, Filipíny, Líbya a Sýria. Všetky sú dominantne Moslimské krajiny s jedinou výnimkou Filipín, ktoré majú veľkú Moslimskú menšinu.

Odhad ukazuje, ža medzi 37 a 59 miliónmi civilistov bolo premiestnených, s extrémne veľkým nárastom v poslednom roku, keď úhrn bol vypočítaný na 21 miliónov. Najväčší počet premiestnených bol z Iraku, kde boje proti Islamskému štátu boli vracajúce sa, odhadnuté na 9.2 miliónov. Sýria, kde sa odohrávali boje medzi vládou a rôznymi zo zahraničia podporovanými vzburami, mala druhý najväčší poče premiestnených – 7.1 milión. Afganistan, kde sme videli znovuvzkriesený Taliban, bol tretí, s odhadnutým počtom 5.3 milióna ľudí premiestnených.

Autori správy poznamenávajú, že aj nižší odhad 37 milión je “skoro taký veľký ako populácia Kanady” a “viac ako tí premiestnení akoukoľvek inou vojnou alebo katastrofou prinajmenšom od začiatku 20. storočia s jedinou výnimkou II. Svetovej Vojny.” A je aj dôležité všimnúť si čo nie je v štúdii zahrnuté. Správa vylúčila sub-Saharskú Afriku, ako aj niekoľko Arabských národov všeobecne považovaných za spojencov USA. Tieto predstavujú “tie milióny navyše, ktoré boli premiestnené inými konfliktmi po 9/11, kde sa sily USA podieľali na ‘protiteroristockých’ aktivitách v ohraničenejších, ale stále významných rozmeroch, včítane v: Burkina Faso, Kamerun, Stredoafrická Republika, Čad, Demokratická Republika Kongo, Mali, Niger, Saudská Arábia, a Tunis.”

Jemen by mal byť pripísaný na zoznam, vzhľadom na materiálnu vojenskú asistenciu USA, ktorá umožnila Saudskej Arábii bombardovacie útoky na túto krajinu, tiež produkujúce vlnu utečencov. Existujú správy, že Biely Dom začína byť nervózny ohľadne situácii v Jemene, keďže rastie tlak na zahájenie medzinárodného vyšetrovania Saudských vojnových zločinov v tom, že sa úmyselne útočí na ciele civilnej infraštruktúry, ako nemocnice a školy.

A dokonca aj Kongres USA začal registrovať, že sa deje niečo zlé, keďže vzrastajú obavy že vlády ako Saudskej Arábie, tak aj USA, by mohli byť obvinené z vojnových zločinov kvôli tým smrtiam civlistov. Reporty dnes naznačujú, že už v roku 2016, keď Barack Obama bol ešte prezident, právne oddelenie (legal office) Ministerstva Zahraničia dospelo k uzáveru, že “vrcholní Americkí funkcionári (officials) by mohli byť obvinení z vojnových zločinov, pre odsúhlasenie predaja bômb Saudom a ich partnerom”, ktoré zabili viac ako 125,000, včítane najmenej 13,400 cielene zabitých civilistov.

Tento uzáver predchádzal krokom ktoré podnikol Donald Trump pred vykonaním predajov zbraní Saudom a ich spojencom Spojeným Arabským Emirátom – centrále jeho zahraničnej politiky, program ktorý sa stal integrálnou súčasťou propagácie “Deal of the Century (dohoda storočia),” Izraelsko-Palestínsky mierový plán. Následkom toho súčasní vyššie postavení pracovníci Ministerstva Zahraničia potlačovali to zistenie z roku 2016 a „robili čo sa dalo (have gone to great lengths”) aby utajili zistenie právneho oddelenia. Vyšetrovanie (investigation) generálneho inšpektora Ministerstva Zahraničia skôr tento rok posudzovalo zyhanie Ministerstva v odhade – posúdení – právnych rizík predaja útočných zbraní Saudom, ale detaily boli ukryté ich umiestnením do „klasifikovanej“ časti „verejnej správy“ – public report “zverejnenej“ v Auguste, významne prepracovanej (redacted), tak, že ani členovia Kongresu s vysokými prístupovými právami ich nemohli prezerať.

Demokrati v Kongrese, ktorí predtým zablokovanli nejaké predaje zbraní v rámci toho konfliktu, pozerajú teraz do „Saudských súvislostí“, pretože môžu poškodiť Trumpovi, ale bolo by oveľa lepšie, ak by sa boli pozreli na to, čo mali za lubom USA a Izrael (United States and Israel have been up to) vo všeobecnejšom vyjadrení. USA si vylepšujú na skutočnosti, že dokonca napriek tomu, že medzinárodní sudcovia a tribunály si čoraz viac osvojujú predstavu (concept) považovať Američanov za zodpovedných za vojnové zločiny od začiatku GWOT – Globálnej vojny proti terorizmu – odmietanie spolupráce zo strany USA vzbudzovalo obavy (has been daunting). Minulý Marec, keď Medzinárodný Trestný Súd – International Criminal Court – (ICC) v Hágu oprávnil svojho hlavného prokurátora aby otvoril vyšetrovanie zločinov USA v Afganistane, Biely Dom reagoval uvalením sankcií na hlavného prokurátora a jeho povereného právnika (staff lawyer). A Washington tiež varoval, že akýkoľvek tribunál ktorý by „išliel po Izraeli“ bude stáť voči zlosti – wrath – USA.

Aj tak, keď stojíte na porazenej strane v hlasovaní v uznávanej medzinárodnej organizácii v pomere 169 ku 2, niekto vo Washingtone by mohol aspoň byť dostatočne bystrý, aby „rozoznal“, že niečo je veľmi, veľmi zle. Ale nepočítal by som s nikým menom Trump alebo Biden, že by na to prišiel.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.