Založ si blog

Jazykový diletantizmus médií – „sociálne siete“

Dnes na menej vážnu tému – rozhodol som sa pomôcť Dr. Sibyle Mislovičovej v jej každodennej snahe smerujúcej k čistote nášho jazyka, ktorú často počúvam. Už dlho však počúvam aj termín uvedený v nadpise a to v kontexte ktorý mi trhá uši.

Termín sám o sebe je samozrejme správny. Vznikol prekladom z angličtiny. Nesprávne ho však naše médiá, v spolupráci s českými médiami, používajú na označenie niečoho celkom iného (nie som schopný vypátrať „kto sa začal“). Pozrime sa do anglického výkladového slovníka Penguin English Dictionary na významy slova „social“:

Social adj of, for, in or forming a society; pertaining to the relations of an individual to the community; forming a group of mutually dependent members; of or for the welfare of a group or a community; of, for, or indicating distinctions of a class, status, wealth, etc within a society; of good manners; friendly, sociable; of amusement, parties, etc; gregarious; social credit doctrine that industrial profits should be partly transferred to the community; s. science sociology; s. security system by which a community supports its needy members; national insurance; s. service welfare work for members of a community; s. worker one who is trained to assist or advise people in need, unemployed, criminals, etc social n (coll) party, friendly gathering or meeting.

Z uvedeného je zrejmé, že anglické slovo „social“ má v slovenčine dva ekvivalenty. Prvý ekvivalent je „spoločenský“, pričom tento význam je aj podľa slovníka primárny, druhý ekvivalent je „sociálny“. Diletantizmus médií zvýrazňuje skutočnosť, že tí čo preložili ako prví „social networks“ ako „sociálne siete“ zdá sa vôbec nepoznajú tzv. reálie nášho života, a netušili, že sociálne siete už máme, a je to niečo celkom iné, zodpovedajúce významu napr. počnúc „social security“.

Médiá nám určite dlhujú opravu: stačí termín, ktorý je v tejto interpretácii nezmysel, nahradiť v bežnom používaní postupne termínom „spoločenské siete“, a celkovo zvažovať kde použiť ktorý z dvoch významov anglického slova social (napr. používané sú sociálne inžinierstvo, alebo sociálne médiá, zrejme tiež zle), a nie používať tupo ten „čo sa podobá“. Veď okrem iného napríklad podľa našich a českých médií názov známej kubánskej džezovej kapely Buena Vista Social Club znamená „Klub bezdomovcov s pekným výhľadom“.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.