Davos: Virtuálna Predpremiéra Veľkého Resetu

11. februára 2021, Ivan Hečko, Nezaradené

Preklad článku autora Pepe Escobar na The Altworld.

Moderoval ju Kissingerov prisluhovač napojený na World Economic Forum (WEF), veštec Herr Klaus Schwab.

Ešte stále, korporátni a politickí takzvaní “vodcovia – leaders” stále pokračujú v tom básnení (wax lyrical) o tej Štvrtej Industriálnej Revolúcii – alebo o jej vedľajších produktoch (spin-offs) ako napríklad Build Back Better, obľúbené heslo nových obyvateľov Bieleho Domu.

Vsuvka: Building Back Better (BBB – Lepšie je Vybudovať Znovu), je holistická koncepcia využívajúca myšlienku rekonštrukcie a „zotavenia/obnovy“ po katastrofe ako príležitosť pre lepšie fyzické, sociálne/spoločenské, environmentálne a ekonomické podmienky na vytvorenie odolnejšej komunity efektívnym a účinným spôsobom. Čítate dobre – katastrofa je pozitívna. Koniec vsuvky

Tí spolu-sponzori WEF – od OSN a IMF po BlackRock, Blackstone a Carlyle Group – budú pokračovať v rozširovaní svojej synchrónnosti s Lynn Forester de Rothschild a jej ťažko korporátnym Council for Inclusive Capitalism with the Vatican – Výbor pre Inkluzívny Kapitalizmus s Vatikánom – Pápež František pri kormidle.

Aha, ešte toto, oni akceptujú Visa karty.

Ako sa dalo predpokladať, dve skutočne zásadné udalosti v Davose dostali minimálne alebo žiadne pokrytie po celom rozviklanom Západe: prejavy prezidenta Xi a prezidenta Putina.

My sme už vypichli Xi-ho základné prvky. Popri silnej argumentácii pre multilateralizmus ako jedinú možnú „cestovnú mapu“ na vysporiadanie sa s globálnymi výzvami, Xi zdôraznil, že nič podstatné sa nedá dosiahnuť, ak tá priepasť nerovnosti medzi Severom a Juhom nebude zredukovaná.

Najlepšia hĺbková analýza Putinovho výnimočného prejavu, všetka česť, bola poskytnutá pánom menom Rostislav Iščenko, ktorého som mal potešenie stretnúť v Moskve v roku 2018.

Iščenko zdôrazňuje ako, “z hľadiska rozsahu a dopadu(impact) na historické procesy, toto je prudšie ako bitky o Stalingrad a o Kursk skombinované.” Ten prejav, pridáva, bol totálne neočakávaný, presne tak ako Putinova omračujúca intervencia na Mníchovskej Bezpečnostnej Konferencii v roku 2007, “drvivá porážka” udelená Gurzínsku v roku 2008, a vrátenie Krymu v roku 2014.

Iščenko tiež odhaľuje niečo, čo nikdy nebude na Západe priznané: “80 ľudí spomedzi najvplyvnejších na planéte sa nesmiali Putinovi do tváre, ako to bolo v roku 2007 v Mníchove, a potichu, okamžite po jeho otvorenom prejave, sa podpisom prihlásili (signed up) na uzavretú konferenciu s ním.”

Putin dal veľmi významný odkaz na zlovestné roky 1930 – “neschopnosť a neochota nájsť zásadné riešenia problémov tohto druhu v 20-tom storočí viedla ku katastrofe 2. Svetovej Vojny” – čo bolo skombinované s varovaním „zdravého rozumu (common sense)“: nevyhnutnosť zabrániť prebratiu globálnej politiky Big Tech, ktorí “fakticky súťažia so štátmi”.

Prejavy Xi a Putina boli v skutočnosti komplementárne – zdôrazňovali udržateľný ekonomický rozvoj s prínosom pre obidve strany (win-win) pre všetkých hráčov (actors), zvlášť cez celý Globálny Juh, združený s nevyhnutnosťou novej socio-politickej zmluvy v medzinárodných vzťahoch.

Táto hnacia sila by mala byť založená na dvoch pilieroch: suverenita – čo teda znamená starý dobrý Westfálsky model (a žiaden Great Reset, hyper-koncentrované, “vládnutie – governance” typu „jeden-svet“) a udržateľný rozvoj poháňaný techno-vedeckým pokrokom (a nie techno-feudalizmus).

Takže, čo vlastne Putin-Xi navrhli, v skutočnosti, bol „namyslený“ pokus rozšíriť podstatné základy strategického partnerstva Rusko-Čína na celý Globálny Juh: tá zásadná voľba je medzi win-win na jednej strane, a Excepcionalistickou hrou s nulovým súčtom na druhej strane (Excepcionalistic zero-sum game – exceptional je výnimočný – za takých sa považujú niektoré štáty, a aj niektorí oligarchovia).

Regime-change that commie! To si žiada vysvetlenie – to je vtipná vsuvka autora, je to zvolanie „zmeňte režim tomu komunistovi!“ s narážkou na aktivity tajných služieb USA.

Tá cestovná mapa Xi-Putin sa už analyzuje v neznesiteľných detailoch pánom menom Michael Hudson, napríklad v tejto eseji založenej na prvej kapitole jeho prichádzajúcej knihy Cold War 2.0: The Geopolitical Economics of Finance Capitalism vs. Industrial Capitalism – Studená Vojna 2.0: Geopolitická Ekonómia Finančného Kapitalizmu versus Priemyselný Kapitalizmus. Mnohé z týchto tém boli rozpracované v nedávnej konverzácii medzi Michalom a mnou: conversation/interview.

Celý Globálny Juh špekuluje nad tým, že ten kontrast by ani väčší nemohol byť medzi tým Americkým modelom – neoliberalizmus redux (návrat), vo forme turbo-financializácie – a produktívne investície do industriálneho kapitalizmu Východnej Ázie.

Alastair Crooke načrtol pochybnú “appeal-príťažlivosť” Amerického modelu, zahrnujúc “asset markets…odseknuté od akejkoľvek spojitosti k ekonomickej návratnosti”; trhy, ktoré “nie sú voľné, ale riadené Treasury”; a “podnikateľský kapitalizmus postupne zmenený na monopolistický oligarchizmus – enterprise capitalism…morphed into monopolistic oligarchism”.

Ten do očí bijúci protiklad k dvojici Xi-Putin v Davose bol takzvaný “strategy paper – dokument o stratégii” vypustený NATO „think-tankom“ menom The Atlantic Council, pompézne nazvaný The Longer Telegram, – Dlhší Telegram, akoby to bolo také relevantné ako historický Long Telegram od pána menom George Kennan z roku 1946, ktorý položil základ obmedzovaniu vplyvu ZSSR.

Takže, najmenej čo by sme mohli povedať tomu anonymnému “niekdajšiemu staršiemu vládnemu úradníkovi s hlbokou expertízou ohľadne Číny” je, “Pán Anonymný, nie ste žiaden George Kennan”. A prinajlepšom tu máme do činenia s nejakým zmenšeným Mike Pompeom po značnej opici (a sub-Mike Pompeo with a massive hangover). Nasleduje niečo z obsahu:

V rámci celého tsunami vypáchnutých fráz a klišé, sa dozvedáme, že Čína je “revizionistická veľmoc” ktorá “predstavuje vážny problém pre celý demokratický svet”; a že Čínske vedenie by si radšej malo zbaliť svoje papiere a “radšej operovať v rámci USA vedeného medzinárodného usporiadania ako budovať tu konkurenčné usporiadanie”.

Obvyklá jedovatá zmes (toxic mix) arogancie a povýšeneckej zhovievavosti okamžite prezrádza tú hru, ktorá sa scvrkáva (boils down to) na “odradiť Čínu, a predísť tomu, aby prekročila červené línie USA”, a používa staré dobré Kissingerovo Rozdeľ a Panuj medzi Ruskom a Čínou.

Aha, a nezabudnite zmenu režimu: ak tá “stratégia” bude fungovať, “Xi bude neskôr – in time – nahradený tradičnejšou formou vedenia Komunistickej Strany.”

Ak je toto niečo, čo si drží pozíciu „intelektuálnej palebnej sily v Atlanticistických Kruhoch“, Peking a Moskva dokonca ani nepotrebujú nepriateľov.

Ázijské centrum gravitácie

Martin Jacques, dnes hosťujúci profesor na Tsinghua University a „senior fellow“ na Čínskom Ústave na Fudan University – je jedným z mála – very few – Západniarov, ktorí majú skutočne nejakú “expertízu” na Čínu.

Teraz sa sústreďuje – is focusing – na hlavné bojište vo vyvíjajúcej sa zrážke USA-Čína: Európa. Jacques registruje, že “ten trend smerom k rastúcemu vzďalovaniu sa medzi Európou a USA bude pomalý, mučivý, pretkaný konfliktmi, a bolestný.” Nachádzame sa “na novom teritóriu. Americký úpadok znamená, že má čoraz menej čo ponúknuť Európe.”

Ako príklad, preskočme na výraznú vlastnosť tej BRI/Novej Hodvábnej Cesty a jeden z jej kľúčových uzlov, China-Pakistan Economic Corridor (CPEC): Digitálna Hodvábna Cesta. Za partnerstva s Huawei, sa ukladá kábel fiber optic krížom cez celý Pakistan – ako som osobne videl, keď som cestoval po Karakoram Highway, severná časť CPEC. Tento fiber optic kábel celou cestou od Karakoram po Balochistan sa spojí s tým Pakistan-East Afrika Connecting Europe (PEACE) podmorským káblom v Arabskom Mori.

Výsledný efekt bude vysoko rýchlostná konektivita medzi veľkou skupinou (host of) na BRI-participujúcich národov a Európou – ako sa Stredomorská sekcia už ukladá, smeruje z Egypta do Francúzska. Pred koncom roku 2021, celý 15 000 km dlhý fiber optický kábel bude online.

Toto ukazuje, že BRI nie je až tak o budovaní ciest, priehrad a vysokorýchlostných železníc, ale zvlášť Digital Silk Road – Digitálna Hodvábna Cesta, úzko prepojená s najmodernejšou Čínskou cyber-technológiou.

Nemožno sa čudovať, že Jacques plne chápe ako “ten gravitačný ťah Číny, a Ázie všeobecnejšie, ťahá Európu na východ. Nič neilustruje tento úkaz lepšie ako Čínou navrhnutá Belt and Road Initiative.”

V knihe ReOrient: Global Economy in the Asian Age, nezvyčajná kniha publikovaná už hodne dávno v roku 1998, nebohý, veľký Andre Gunder Frank vyčerpávajúco rozbil Eurocentrizmus, demonštrujúc ako vzostup Západu bol len púhou historickou „výchylkou“ (mere historical blip), a dôsledkom úpadku Východu okolo roku 1800.

Teraz, len dve storočia neskôr, centrum gravitácie planéty je späť v Ázii, tak ako to bolo počas väčšiny zaznamenaných dejín. Osud tých, čo sú slepí voči známym skutočnostiam, a neschopní sa prispôsobiť, je utelegramovať sa do úplnej bezvýznamnosti.