Založ si blog

Korporátny feudalizmus v akcii: Boeing hádže vinu na mŕtvych pilotov a platí si poslancov!

Preklad článku z Global Research. Podvýbor pre letectvo Výboru Kongresu pre dopravu (House Transportation Subcommittee on Aviation) mal predminulý týždeň jednanie dozoru ohľadne dvoch nedávnych pádov lietadiel Boeing 737 MAX.

Svedčili vedúce osoby Federal Aviation Administration (FAA, riadenie leteckej dopravy) a National Transportation Safety Board (NTSB, Výbor národnej bezpečnosti dopravy).

Na kladení otázok a dávaní vyhlásení sa zúčastnilo 39 poslancov – 22 Demokratov a 17 Republikánov – ktorí počas volebného cyklu roku 2018 obdržali úhrnom $134,749 – resp. v priemere $3,455 na každého – od firmy Boeing v príspevkoch na kampaň.

Tí čo očkovali ich záujmy proti zodpovednosti, vine, hanbe a povinnostiam, boli lobisti a právnici firmy Boeing, ktorí sa rojili v Kapitole (sídlo Kongresu).

Predseda Podvýboru, Rick Larsen (D-Washington) ($7,048 od Boeingu v roku 2018, $101,134 počas kariéry), šikovne viedol jednanie preč od korporátnej zodpovednosti Boeingu za smrť pasažierov lietadiel spoločností Lion Air a Ethiopian Airlines, ktoré havarovali v priebehu 5 mesiacov, a zabili všetkých 346 pasažierov na palube.

Počas svojho intervalu otázok, Anthony Brown (D-Maryland) ($8,500 od Boeingu v roku 2018) ani raz nevyslovil slovo “Boeing”.

Sam Graves (R-Missouri) ($10,000 od Boeingu v roku 2018) strávil svojich 7 minút času otázok posúvaním viny od Boeingu na pilotov Lion Air a Ethiopian Airline.

Piloti vycvičení v USA by boli schopní úspešne zvládnuť tieto situácie” povedal v zmysle „v skutočnosti“.

Toto ale nesedelo pilotom vycvičeným v USA.

The Seattle Times oznámil, že prezident Asociácie Pilotov (Allied Pilots Association) (APA) Kapitán Daniel Carey bol rozzúrený tým čo videl ako zámernú kampaň podporovateľmi Boeingu aby nasmerovali vec na chybu pilotov.

Boeing potrebuje prestať sa uhýbať zodpovednosti a prestať viniť mŕtvych pilotov za svoje chyby”, povedal Carey.

The Times oznámil, že hovorca APA Dennis Tajer povedal, že kladenie viny na zahraničných pilotov — “Takýto spôsob klamlivého vyjadrovania sa (dog whistle)” — by mohlo logicky viesť k dojmu, že MAX by mal lietať len v Amerike, čo by poškodilo záujmy Boeingu v predávaní lietadla globálne.

Robert Sumwalt, predseda NTSB, sa tiež naježil (bristled) na historke obviňovania mŕtvych pilotov ktorú pretláča Boeing.

Ak výrobca lietadiel ide predávať lietadlá po celej zemeguli, výcvik pre lietadlo musí byť pre najnižšieho spoločného menovateľa” povedal Sumwalt podvýboru.

Prečo Boeing ukazuje prstom na mŕtvych pilotov?

Aby zvalil vinu na iného. Nakoniec, prebieha aktívne kriminálne vyšetrovanie zamerané priamo na Boeing a na zodpovedných výkonných pracovníkov (responsible executives).

The Times napísal tento týždeň, že Peter Lemme, predtým inžinier v oblasti riadenia letu pre Boeing, ktorý je dnes konzultantom pre aviatiku a satelitnú komunikáciu, nedávno podstúpil šesť hodín intenzívneho vypočúvania dvomi vyšetrovateľmi v sekcii podvodov pod Ministerstvom Spravodlivosti (U.S. Justice Department’s Fraud Section), plus najmenej jedným federálnym agentom a niekoľkými ďalšími ľuďmi.

Lemme povedal pre the Times že počas stretnutia upozornil na svoje vnímanie nedostatkov vo vývoji lietadla MAX, na základe dostupných informácií ohľadne jeho výroby.

Na kladení otázok v Kongrese väčšina otázok od členov Kongresu sa zameriavala na FAA a pilotov.

Lemme povedal, že väčšina otázok od vyšetrovateľov bola zameraná na Boeing a software.

Tu sú v úhrne príspevky od Boeingu členom Podvýboru Kongresu pre letectvo (House Aviation Subcommittee) počas volebného cyklu 2018.

Republikáni: Troy Balderson (R-Ohio) $0. Brian Fitzpatrick (R-Pennsylvania) $9,700. Mike Gallagher (R-Wisconsin) $5,999. Garret Graves (R-Louisiana) $6,000. Sam Graves (R-Missouri) $10,000. John Katko (R-New York) $15,400. Thomas Massie (R-Kentucky) $0. Brian Mast (R-Florida) $7,681. Paul Mitchell (R-Michigan) $5,000. Scott Perry (R-Pennsylvania) $3,000. David Rouzer (R-North Carolina) $2,000. Lloyd Smucker (R-Pennsylvania) $8,000. Ross Spano (R-Florida) $0. Pete Stauber (R-Minnesota) $0. Daniel Webster (R-Florida) $0. Rob Woodall (R-Georgia) $2,000. Don Young (R-Alaska) $1,000. Sumár príspevkov Boeingu Republikánom z Podvýboru pre letectvo $75,780. Priemer pre každého z o 17 členov: $4,457.

Demokrati: Colin Allred (D-Texas) $94. Anthony Brown (D-Maryland) $8,500. Julia Brownley (D-California) $0. Salud Carbajal (D-California) $5,000. Andre Carson (D-Indiana) $10,000. Steve Cohen (D-Tennessee) $2,000. Angie Craig (D-Minnesota) $703. Sharice Davids (D-Kansas) $122. Peter DeFazio (D-Oregon) $5,000. Jesus Garcia (D-Illinois) $0. Eddie Bernice Johnson (D-Texas) $6,000. Henry Johnson (D-Georgia) $1,000. Rick Larsen (D-Washington) $7,048. Daniel Lipinski (D-Illinois) $6,000. Stephen Lynch (D-Massachusetts) $0. Sean Patrick Maloney (D-New York) $3,500. Grace Napolitano (D-Washington) $0. Eleanor Holmes Norton (D-DC) $0. Donald Payne (D-New Jersey) $1,000. Stacey Plaskett (D-USVI) $0. Greg Stanton (D-Arizona) $2. Dina Titus (D-Nevada) $3,000. Sumár príspevkov Boeingu Demokratom ktorí sú v Podvýbore pre letectvo v 2018 cykle: $58,969. Priemer pre každého z 22 členov. $2,680.

Úhrnný príspevok Boeingu pre 39 členov Podvýboru: $134,749. Priemer na člena: $3,455.

Moja poznámka na záver: Je to jedna z ukážok slabín Korporátneho Feudalizmu, ktorý v určitej fáze získa dostatočnú moc (vplyv), aby niektoré „spomaľujúce“ funkcie štátu prevzal Korporát priamo. Vykonáva ich samozrejme podľa iných kritérií ako štát, čo môže v dlhodobom pohľade priniesť negatívne výsledky dokonca aj z hľadiska ziskov. Napríklad, keďže FAA sa týmto znemožnila ako záruka kvality, štátne ekvivalenty v iných štátoch sú v polohe, kedy sa nemusia, alebo dokonca ani nemôžu, spoľahnúť na „vysvedčenie o spôsobilosti na prevádzku“ vydané FAA, a nepovolia prevádzku lietadiel vyrobených v USA bez vlastných testov. Tieto testy sú dosť dlhodobé. Tu Korporátny Feudalizmus opäť prejavil dôležitý samolikvidačný prvok, prvým bolo výrazné obmedzenie niektorých podmienok fungovania kapitalistického systému nástupom finančnej oligarchie.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.