Aká je životnosť EU časť 3 TTIP a CETA

10. marca 2017, Ivan Hečko, Nezaradené

V predchádzajúcich dvoch blogoch na túto tému som sústredil kritiku chovania sa EU do nasledujúcich dvoch bodov, resp. tém:

Ignorovanie smrteľnej špirály zbrojenia, vojen a smrti Feudálnych pánov vládnucich v USA a stavanie sa do pozície ich partnera, avšak zjavne viac sluhu, pričom tieto vojny a nadväzujúci rast napätia by mohli viesť k svetovej vojne, a už spôsobili obrovské škody a stratu viac ako 2 milióny ľudských životov;

Používanie tajnéhooperačného spôsobu vo vzťahu ku všetkým ostatným dôležitým záležitostiam, ako napríklad nebezpečné obchodné dohody CETA a TTIP, ktoré by mohli viesť k určitým značným zmenám v Európe, spôsobili by napríklad (len krátky prehľad, širší zoznam viď link pod týmto zoznamom):

Kompletnejší zoznam možných negatívnych (možno skôr „likvidačných“ ) účinkov ktoré by tieto dve dohody mohli mať na Európu je uvedený na webe „Stop TTIP, stop CETA“ : https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/ (vzhľadom na to, že táto stránka ponúka len niekoľko jazykových možností, a nie je medzi nimi ani SK ani CZ, preklad uvádzam nižšie).

Vzniká tu automatická otázka – ktorá skupina ľudí v Európe by mohla mať záujem na tom, aby tieto zmluvy „prešli“? Vlastne neviem, takže sa pokúsim uhádnuť – bohatí Európania, ktorí si želajú stať sa Feudálnymi Pánmi EU. Naši Európski Páni – hoci zatiaľ nie sú takí mocní ako Feudálni Páni USA, keďže sme zatiaľ neskĺzli späť do feudalizmu (viď predošlý blog, rozloženie bohatstva v USA, alebo nižšie) – hovoria, že vyššie uvedené obchodné dohody prinesú obrovské zisky obidvom stranám. Som si celkom istý že to nie je pravda ak započítame všetko čo môžeme stratiť ako “vedľajší účinok”, čo môže v konečnom stave byť dosť nákladné. Navyše, ak to aj naozaj prinesie zisky, bohatstvo bude pohltené korporátmi a nie bežnými ľuďmi. Je možné, že korporáti EU počítajú s tým, že sa stanú takými silnými Feudálnymi Pánmi ako tí v USA. To by samozrejme znamenalo, že zástupcovia EU plánujú postupne v Európe inštalovať nejakú verziu feudalizmu. Tá USA verzia postupne posunula štruktúru ekonomiky USA smerom k zbrojárskej produkcii, keďže deformovaná štruktúra spoločnosti už nevytvára dostatočný dopyt pre ostatné typy tovaru, zatiaľčo dopyt po zbraniach sa vytvára pomocou intríg tajných služieb USA a Británie na dostatočnej úrovni, ako potvrdzuje stále rastúca produkcia zbraní. Aby sme si pripomenuli – v roku 2012 horných 0.1% rodín v USA (čo je jedna tisícina) vlastnila toľko ako spodných 90% – neodvažujem sa odhadnúť na aké čísla chcú dosiahnuť potenciálni Feudálni Páni EU, aj tak je však zrejmé, že ak sa tieto plány posunú vpred, výsledok bude koniec Európy ako ju poznáme dnes, vymaže sa Európska kultúra, keď kultúru myslím v najširšom zmysle, ako odvodenú od „kult“.

Teda, ak chceme presmerovať tento postupný posun EU, už je najvyšší čas.

Spomenutý preklad zo stránky Stop TTIP, stop CETA

Tento krátky úvod vám dá hlavné argumenty prečo TTIP a CETA predstavujú hrozbu pre toľké veci, ktoré si vážime a ktoré potrebujeme – za menej ako päť minút. Takže začnime:
EU čoskoro zamýšľa podpísať dve ďalekosiahle obchodné dohody: Jednu s Kanadou (CETA = Comprehensive Economic and Trade Agreement – komplexná ekonomická a obchodná dohoda) a jednu s USA (TTIP = Transatlantic Trade and Investment Partnership – transatlantické obchodné a investičné partnerstvo). Oficiálne sa hlása, že tieto dohody vytvoria zamestnania a zvýšia ekonomický rast. Avšak je vysoko pravdepodobnejšie že z nich budú profitovať len veľké korporácie, ako občania. Nasledujú hlavné dôvody prečo je to tak:

 

Liberalizácia a privatizácia sa stanú jednosmernými ulicami. CETA a TTIP výrazne sťažia – a pravdepodobne znemožnia – vrátenie verejných sieťových odvetví, nemocníc, alebo zber odpadu do verejného sektora, ak raz už boli sprivatizované.

CETA a TTIP chcú zvýšiť moc nadnárodných firiem na úkor demokracie a všeobecného prospechu. Toto nesmieme dopustiť! Prosíme, podporte našu Európsku Iniciatívu!

Spolu môžeme zastaviť TTIP a CETA!