Založ si blog

Ako najdemokratickejší štát – náš vzor – vyšetroval Trumpa

Týmto prekladom čiastočne nadväzujem na blogy okolo nášho bratstva s USA a inými štátmi s modernou vládnou štruktúrou, ktorú tvoria nevolené voľné mocenské združenia oligarchov a tajné služby, s prizerajúcimi sa formálnymi volenými vládnymi štruktúrami, a ktoré naše pravicové kruhy nazývajú demokraciou. Okrem toho naše „médiá“ nás informovali najmä o tom, že Trump prekážal vo vyšetrovaní – tu sa dozvieme okolnosti a nebudeme sa mu možno čudovať.

Autor: John Solomon, The Hill, 18.4.2019

Prach rozvírený správou špeciálneho právneho zástupcu Roberta Muellera sa čoskoro usadí, a Američania lepšie pochopia, prečo prokurátori dospeli k záveru, že neexistujú dôkazy, ktoré by stanovili, že Donald Trump a Rusko tajne spolupracovali, aby sa zmocnili volieb v roku 2016.

V tomto bode sa mnohí voliči, vyčerpaní bublinkovaním dvojročného škandálu, kedysi nazvaného ďalšia Watergate, budú chcieť posunúť od tohto niekde ďalej.

Ale práve teraz začne veľmi dôležitá druhá fáza tejto drámy, keď Generálny Prokurátor William Barr, Generálny Inšpektor Ministerstva Spravodlivosti Michael Horowitz a Predseda Senátneho Výboru Spravodlivosti Lindsey Graham (R-S.C.) začali vyšetrovať vyšetrovateľov tejto tzv. Ruskej kolúzie.

Ich práca bude, a musí byť, oveľa viac ako len politický bumerang.

Musí odpovedať, vyváženým spôsobom, či FBI bola oprávnená nasadiť tie najohromnejšie možnosti v arzenáli tajných služieb USA na špehovanie kampane Republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa na konci volieb v roku 2016.

Vyšetrovatelia musia určiť, neutrálne, či nedošlo k nepatričnej kolúzii FBI s platenými agentmi kampane jeho Demokratického rivala Hillary Clintonovej — Fusion GPS a jej bývalého Britského špióna menom Christopher Steele — a potom sa pokúsili skryť tieto politické väzby a ďalšie dôkazy pred súdom národných tajných služieb.

Pre takých ako vyhodenci z FBI James Comey, Andrew McCabe a Peter Strzok, alebo šéfovia špionáže z Obama-éry John Brennan a James Clapper, príde ešte ďalšia nepríjemná realita z toho, že historka o Ruskej kolúzii, ktorú tak verejne preťahovali cez svedectvá, vystúpenia v TV, zárobkové knihy a úniky, sa ukázala byť rovnako nepodložená, ako Loch Nesská príšera.

Proces vymedzenia zodpovednosti sa začal.

Horowitz, hovoria moje zdroje, v rámci svojho vyčerpávajúceho vyšetrovania hovoril s medzi 50 a 100 svedkami. Graham a jeho predchodca v úlohe Predsedu Výboru Spravodlivosti Senátor Chuck Grassley (R-Iowa), predložili podľa nich nesmierne dôležité investigatívne záležitosti v jednom liste minulý rok. Tento mesiac predchádzajúci Predseda Spravodajského Výboru Senátu Devin Nunes (R-Calif.) poslal list Ministerstvu Spravodlivosti, v ktorom identifikoval osem potenciálne kriminálnych odkázaní. Jeho výbor v minulom roku tiež vydal memorandum o zneužití Zákona o dozore nad zahraničným spravodajstvom (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA), ktoré sa mohlo stať počas vyšetrovania Ruskej kolúzie.

A Prezident Trump vraj pripravuje príkaz na deklasifikovanie – odtajnenie – piatich kľúčových kôp (buckets – kýbľov) dokumentov o údajných zneužitiach zo strany FBI.

1.) Kedy sa FBI prvý krát dozvedela, že Steeleho fascikel bol financovaný z prezidentskej kampane Clintonovej a Demokratickej strany a napísaný spolupracovníkom, ktorý, podľa vlastného priznania, chcel strašne poraziť Trumpa? Dokumenty a svedectvá ktoré som prezeral ukazujú, že starší úradník Ministerstva Spravodlivosti Bruce Ohr najskôr povedal kolegom o zaujatosti Steeleho a konexii na Clintonovú neskoro v lete 2016. Podobne, zdroje mi hovoria, že celá reťaz FBI emailov — niektoré pred tým ako si FBI zabezpečila prvý príkaz na sledovanie — prejavovali obavy ohľadne motívov Steeleho, jeho zamestnávateľa, a dôveryhodnosti.

2.) Koľko dôkazov o nevine vlastnila FBI proti dvom z prvých cieľov, Trumpových poradcov kampane George Papadopoulos a Carter Page? Moje zdroje hovoria, že agenti získali dôkazy o nevine obidvoch mužov – od informantov, cez odchytenia a inými spôsobmi – ktoré neboli nikdy odhalené sudcom FISA súdu v prípade. Dozvedel som sa, že práve spôsob sledovania použitý na pána Page môže mnohých ľudí prekvapiť.

3.) Prečo bol Steeleho fascikel použitý ako primárny dôkaz v získavaní FISA povolenia na sledovanie Pagea, keď nebol potvrdený ako pravdivý? FBI svedectvo ktoré som prezeral ukazuje, že agenti práve len začali kontrolovať fascikel, keď jeho prvky boli použité ako podporné dôkazy, a že tabuľky ktoré používala FBI počas overovacieho procesu potvrdili len malé kúsky fascikla, zatiaľčo ostatné časti boli uzavreté ako nepravdivé, alebo neoveriteľné. A, samozrejme, bývalá právnička FBI Lisa Page pripustila, že, po deviatich mesiacoch vyšetrovania, základné obvinenia z fascikla o Trump-Ruskej kolúzii nebolo možné dokázať.

4.) Prečo neboli Steeleho zaujatosť a jeho väzby na Clintonovej volebnú kampaň — ako aj dôkazy o nevine a chybách vo FISA dôkazoch — nikdy predložené FISA súdu, ako požaduje zákon a zvyklosti súdu?

5.) Prečo nechali FBI a úradníci spravodajstva USA uniknúť historky o dôkazoch vo vynárajúcej sa Ruskej kauze skôr ako potvrdili kolúziu, a boli niektoré z týchto únikov zamýšľané tak, aby “vytvorili” dôkazy, ktoré by mohli byť citované v súdnych sieňach a pre verejnosť, aby zdanlivo oprávňovali pokračovanie v chybnom vyšetrovaní?

6.) Mohol Comey nevhodne pracovať s klasifikovanými informáciami keď distribuoval záznamy svojich privátnych rozhovorov s Trumpom svojim právnikom a priateľovi, a nariadil únik, o ktorom dúfal, že spôsobí menovanie zvláštneho právneho poradcu po tom, ako ho vyhodia z postu riaditeľa FBI?

7.) Boli CIA, FBI, alebo Obamov Biely Dom zamočení v aktivitách — ako napríklad aktivácia spravodajských zdrojov alebo elektronického sledovania — pred otvorením otvoreného kontrašpionážneho sledovania proti Trumpovej volebnej kampani 31. Júla 2016?

8.) Použila, alebo povzbudzovala Spravodajská služba USA, FBI, alebo Obamova administrácia spriatelené špionážne agentúry v Británii, Austrálii, na Ukrajine, v Taliansku, alebo inde, aby zbierali dôkazy proti Trumpovej kampani, nechali unikať dôkazy, alebo obchádzali obmedzenia USA ohľadne špehovania Američanov?

9.) Pokúšala sa CIA alebo Obamova špionáž vlákať alebo vtlačiť FBI do otvorenia skúmania Trumpovej kolúzie, alebo priznať jej existenciu pred voľbami? Textové správy medzi údajnými FBI zaľúbencami Strzok a Page vyvolali znepokojenie ohľadne “tlakov” z Bieleho Domu, “Agency BS hry”, únikov z Ministerstva Spravodlivosti a potreby pre FBI “poistku”? A, ako Strzok písal v jednom okamihu v Auguste 2016, citujúc kolegu: “Toto prevádzkuje Biely Dom.”

10.) Poskytli akíkoľvek agenti FBI, spravodajskí úradníci, alebo iní kľúčoví hráči v šetrení krivé výpovede pred Kongresom? McCabe bol už vypichnutý Generálnym Inšpektorom že klamal ohľadne úniku v médiách v rámci interného vyšetrovania Ministerstva Spravodlivosti, a dôkazy ktoré sa vynorili tento rok spochybňujú výpoveď zakladateľa Fusion GPS Glenna Simpsona ohľadne jeho kontaktov s Ohrom.

Ak Barr, Horowitz a Graham dokážu odpovedať na tieto otázky a uvoľniť stále tajné dôkazy ktoré podporujú ich závery, Američania budú mať konečne prostriedky na odpovedanie si na otázku čo ich najviac trápi v súvislosti s historkou o Ruskej Kolúzii:

Bol toto prípad byrokratického zmätkovania, alebo úmyselný pokus použiť spravodajskú komunitu USA na špinavý politický ťah s cieľom poraziť Trumpa vo voľbách, a neskôr, delegitimizovať jeho zvolenie?

To je otázka, ktorú by sme všetci mali chcieť zodpovedanú.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.