Založ si blog

Koniec INF zmluvy: Víťazstvo Ruska, Waterloo USA

Môj úvod: Zmluvu IMF (o jadrových zbraniach stredného doletu) som spomenul v predošlom blogu, teraz preklad zaujímavého názoru na ňu. Zdroj: Global Research

1. Marca 2018 sa svet dozvedel o nových zbraňových systémoch Ruska, vraj založených na nových fyzikálnych princípoch. V prejave pre Federálne Zhromaždenie Putin vysvetlil ako k tomu došlo: v roku 2002 USA odstúpili od Zmluvy ABM – o antibalistických raketách. Na to Rusi ohlásili, že budú nútení reagovať, a v podstate im odpovedali “Robte čo chcete”.

A to aj urobili, vyvinuli nové zbrane, ktoré nemôže zastaviť žiaden systém proti balistickým zbraniam. Nové Ruské zbrane zahrnujú jednu čo je už nasadená (Kinžal), jednu čo sa pripravuje do masovej výroby (Avangard), a niekoľko, ktoré sa v súčasnosti testujú (Poseidon, Burevestnik, Peresvet, Sarmat). Ich charakteristiky, stručne, sú nasledovné:

  • Kinžal: hypersonická zo vzduchu štartujúca raketa s plochou dráhou letu, ktorá lieta rýchlosťou Mach 10 (7700 míľ za hodinu, Mach symbolizuje rýchlosť zvuku) a dokáže ničiť ako pozemné ciele, tak aj lode.

  • Avangard: hypersonický systém – nosič pre interkontinentálne balistické strely ktorý lieta rýchlosťami vyššími ako 20 Mach (15300 míľ za hodinu). Má dosah 740 míľ a môže niesť nukleárnu nálož do 300 kiloton.

  • Poseidon: autonómne torpédo s jadrovým pohonom s neobmedzeným dosahom, ktoré sa môže pohybovať v hĺbke do 3000 stôp rýchlosťou cez 100 uzlov.

  • Burevestnik: strela s plochou dráhou letu s jadrovým pohonom, ktorá lieta rýchlosťou okolo 270 míľ za hodinu a môže zostať vo vzduchu 24 hodín, čo jej dáva dosah 6000 míľ.

  • Peresvet: mobilný laserový komplex ktorý dokáže oslepovať drony a satelity, čím vyraďuje vesmírne a vzdušné prieskumné systémy.

  • Sarmat: ťažká interkontinentálna strela ktorá dokáže lietať po ľubovoľných suborbitálnych trasách (ako napríklad ponad južný pól) a udrieť na ľubovoľný bod kdekoľvek na planéte. Keďže nesleduje predpovedateľnú balistickú dráhu, je nemožné ju zachytiť.

Počiatočná reakcia Západu na toto oznámenie bolo strašidelné ticho. Niektorí sa pokúšali presvedčiť každého kto bol ochotný počúvať, že to bol všetko bluf a počítačová animácia, a že tieto zbraňové systémy v skutočnosti neexistujú. (Animácia bola dosť zlej kvality, mal by som dodať, pravdepodobne preto, že Ruské vojenské typy si nevedeli predstaviť, že by prepracovaná grafika, taká na ktorú Američania míňajú prachy, mohla Rusko urobiť bezpečnejším). Ale nakoniec bolo dokázané že nové zbraňové systémy fungujú, a špionážne služby USA potvrdili ich existenciu.

Donútení k reakcii, Američania, s EÚ v závese, sa pokúsili vytvoriť nejaké „public relations“ škandály ohľadne s týmto nesúvisiacimi záležitosťami. Takéto pokusy sa v istých intervaloch opakujú. Napríklad, po tom ako puč na Ukrajine spôsobil, že Krym sa vrátil k Rusku, vznikla lavína hysterických zlých správ ohľadne letu MH17 Malajských Aerolínií, ktoré Američania zostrelili nad územím Ukrajiny s pomocou Ukrajinskej armády.

Podobne, po Putinovom ohlásení nových zbraňových systémov nastala erupcia rovnako dych vyrážajúcej hystérie okolo údajnej otravy “Novičokom” Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Niekoľko Ruských turistov, ak sa pamätáte, bolo obvinených z otrávenia Skripaľovcov pomazaním kľučky ich domu nejakým jedovatým plynom, nejaký čas potom ako ho opustili. Snáď takéto šaškárne spôsobili že sa niekto cítil lepšie, ale postaviť sa proti novým prelomovým zbraňovým systémom formou vytvárania falošných správ nepredstavuje adekvátnu reakciu.

Myslite si čo chcete o Ruskej odpovedi na odstúpenie USA od zmluvy o ABM, ale bola adekvátna. Nevyhnutnou ju urobili dva veľmi dobre známe fakty. Po prvé, vieme že USA sú prvým štátom, ktorý zhodil jadrové bomby na iné krajiny (Hirošima, Nagasaki). Neurobili to v sebaobrane, ale len aby poslali správu ZSSR, že odpor by bol márny (blbý ťah, a asi najblbší možný). Po druhé, o USA sa vie, že opakovane plánovali zničiť ZSSR použitím prvého jadrového úderu. Opakovane sa tomu predišlo vďaka okolnostiam, prvýkrát nedostatkom jadrových zbraní, potom vývojom Sovietskych jadrových zbraní, potom vyvinutím Sovietskych ICBM – medzikontinentálnych rakiet.

Star Wars” Ronalda Reagana bol pokus vyvinúť systém, ktorý by zostrelil dostatok Sovietskych ICBM, aby sa dal prvý úder na ZSSR vyhrať. Práca na tomto sa ukončila keď Reagan a Gorbačov podpísali ABM – Anti-Ballistic Missile Treaty v Decembri 1987. Ale keď potom Bush Jr. vystúpil zo zmluvy ABM v roku 2002, zase nastali preteky. Vlani Putin vyhlásil, že Rusko vyhralo: Američania sa môžu teraz cítiť istí, že ak niekedy zaútočia na Rusko, výsledkom bude ich kompletné, zaručené zničenie, a Rusi sa môžu cítiť bezpečne s vedomím, že USA sa nikdy neodvážia na nich zaútočiť.

Ale to bolo len prelúdium. Skutočné víťazstvo prišlo 2. 2. 2019. Tento deň sa bude pamätať ako deň, kedy Ruská Federácia rozhodujúco porazila USA v bitke o Euráziu— od Lisabonu po Vladivostok a od Murmanska po Bombay.

Tak, čo vlastne Američania chceli, a čo dostali namiesto toho? Chceli znova vyjednať INF zmluvu, zrevidovať niektoré výrazy a rozšíriť ju tak, aby zahrnovala Čínu. Oznámením, že USA pozastavuje (suspends) INF zmluvu Trump povedal: “Dúfam, že budeme schopní dostať všetkých do veľkej krásnej miestnosti a spracovať novú zmluvu, ktorá bude oveľa lepšia …“. Tým “všetkých” Trump pravdepodobne myslel USA, Čínu a Rusko.

Prečo tá náhla potreba zahrnúť Čínu? Pretože Čína má celý arzenál zbraní doletu 500-5500 (tie zakázané INF zmluvou), namierených na vojenské základne USA cez celú oblasť – v Južnej Kórei, Japonsku a na Guame. Zmluva INF znemožnila USA vyvinúť čokoľvek čo by sa dalo inštalovať na týchto základniach a mieriť na Čínu.

Možno to bol Trumpov pokus praktizovať svoje „umenie dohodnúť sa“ veľkého obchodníka s nehnuteľnosťami z New Yorku medzi jadrovými superveľmocami, alebo možno preto, že imperiálna nadutosť spôsobila hnitie mozgu približne každého v US establishmente, ale plán na znovu-vyjednanie INF zmluvy bol najhlúpejší aký si dokážeme predstaviť:

1. Obviníme Rusko z porušovania INF zmluvy bez akéhokoľvek dôkazu. Ignorujeme pokusy Ruska preukázať že obvinenie je falošné.

2. Oznámime vystúpenie z INF zmluvy.

3. Chvíľu počkáme, potom oznámime, že INF zmluva je dôležitá a podstatná. Blahosklonne odpustíme Rusku a ponúkneme podpísať novú zmluvu, ale budeme požadovať, aby zahrnovala Čínu.

4. Chvíľu počkáme, kým Rusko presvedčí Čínu, že by tak mala urobiť.

5. Podpíšeme nový zmluvu v Trumpovej “veľkej krásnej miestnosti”.

Takže, ako sa to udialo naozaj? Rusko okamžite oznámilo, že tiež odstupuje od INF zmluvy. Putin nariadil ministrovi zahraničia Lavrovovi aby sa nezúčastňoval žiadnych rokovaní s Američanmi v tejto veci. Potom prikázal ministrovi obrany Šoigu, aby vybudoval nové pozemné platformy pre nové Ruské vzdušné a lodné raketové systémy — bez zvýšenia obranného rozpočtu. Putin doplnil, že tieto nové pozemné systémy budú nasadené len ako odpoveď na rozmiestnenie v USA vyrobených zbraní stredného doletu. Aha, a Čína oznámila, že nemá záujem o žiadne také jednania. Teraz má Trump svoju “veľkú krásnu miestnosť” celú pre seba.

Prečo sa toto stalo? Kvôli zmluve malo Rusko hodne dlho obrovskú zívajúcu dieru vo svojom arzenáli, konkrétne v rozsahoch 500-5500 km. Malo zo vzduchu štartujúce X-101/102s, a potom vyvinula strelu s plochou dráhou Kalibr, ale mala dosť málo lietadiel a lodí – dosť pre obranu, ale nie dosť na zaručenie, že môže spoľahlivo zničiť celé NATO. Čo sa týka bezpečnosti Ruska, za permanentne agresívneho postoja USA bolo nevyhnutné aby NATO vedelo, že v prípade vojenského konfliktu s Ruskom bude kompletne zničené, a že žiaden systém protivzdušnej obrany mu nepomôže sa tomuto osudu vyhnúť.

Ak sa pozriete na mapu, zistíte že vlastníctvo zbraní v rozsahu doletu 500-5500 km celkom pekne rieši problém. Nakreslite si kruh s polomerom 5500 km okolo Ruskej enklávy Kaliningrad; všimnite si, že zahrnuje každú jednu NATO krajinu, Severnú Afriku a Stredný Východ. IMF zmluva nebola nevyhnutne dobrá dohoda pre Rusko, dokonca ani v čase keď bola prvýkrát podpísaná (spomente si, Gorbačov, ktorý ju podpísal, bol zradca), ale stala sa úžasne zlou keď sa NATO začalo rozpínať na východ. Ale Rusko nemohlo od nej odstúpiť bez spustenia konfrontácie, a potrebovalo čas zotaviť sa a prezbrojiť.

Už v roku 2004 Putin oznámil, že “Rusko potrebuje prelom aby mohlo mať novú generáciu zbraní a technológie”. V tom čase ho Američania ignorovali, mysliac si, že Rusko sa môže rozsypať každú chvíľu, a oni sa budú môcť tešiť z Ruskej ropy, plynu, jadrového paliva, a ďalších strategických komodít zadarmo navždy, aj keby Rusi ako takí vymreli. Mysleli si, že dokonca aj keby sa Rusko pokúsilo odolávať, stačilo by podplatiť nejakých zradcov, ako Gorbačov, alebo Jeľcin, a všetko by bolo zase dobré.

Skočme 15 rokov dopredu a je to čo tu máme? Rusko sa prebudovalo a prezbrojilo. Jeho exportné odvetvia poskytujú pozitívnu obchodnú bilanciu dokonca aj bez exportu ropy a plynu. Buduje tri veľké exportné potrubia zároveň – do Nemecka, Turecka a Číny. Buduje jadrové elektrárne po celom svete a vlastní lví podiel svetového jadrového priemyslu. USA už nemôžu mať rozsvietené bez importu Ruského jadrového paliva. USA nemajú žiadne zbrane, ktorými by sa mohli postaviť Ruskému prezbrojeniu. Áno, rozprávajú že nejaké vyvinú, ale všetko čím disponujú momentálne sú výlevky na peniaze s nekonečnou kapacitou (infinite money sinks) a plno prezentácií v PowerPointe. Už dnes nemajú mozgové kapacity na tú prácu, ani čas, ani peniaze.

Časť Putinových príkazov po odstúpení od INF zmluvy bola vybudovanie pozemných hypersonických rakiet stredného doletu. To je nový smer: nielen bude nemožné ich zastaviť, ale zároveň zredukujú zostávajúci čas života NATO, ak by niekedy zaútočilo na Rusko, z minút na sekundy. Nové jadrové torpédo Poseidon bolo tiež zmienené: dokonca ak by aj útok na Rusko uspel, bol by to úspech Pyrrhov, keďže následné 100-stôp vysoké jadrovým výbuchom vytvorené tsunami vymažú na čisto obidve pobrežia USA stovky míľ do vnútra krajiny, účinne zredukujúc krajinu na mierne rádioaktívnu pustatinu.

USA nestratili len schopnosť zaútočiť, ale aj schopnosť vyhrážať sa. Ich hlavný prostriedok projekcie moci vo svete je jeho loďstvo, a Poseidon ho redukuje na nepoužiteľnú pomaly plávajúcu masu šrotu. Stačilo by zopár Poseidonov potichu sledujúcich každú skupinu lietadlových lodí USA, aby vynulovali ich strategickú hodnotu, kdekoľvek na svete sú nasadené.

Bez okov INF zmluvy Rusko bude schopné plne neutralizovať dnes zastaralé a bezcenné NATO, a absorbovať celú Európu do svojej sféry bezpečnosti. Európski politici sú dosť tvárni a rýchle sa naučia oceniť skutočnosť, že dobré vzťahy s Ruskom a Čínou predstavujú aktívum, zatiaľčo závislosť na USA, ak by sa ešte zvýšila, je obrovská záťaž. Mnohí z nich už rozumejú odkiaľ fúka vietor.

To nebude ťažké rozhodnutie pre Európskych vodcov. Na jednej strane váh je prospekt mierovej a prosperujúcej Veľkej Eurázie, od Lisabonu po Vladivostok a od Murmanska po Bombay, bezpečnej pod Ruským jadrovým dáždnikom a spojenej Čínskou cestou One Belt One Road.

Na druhej strane váhy ja istá obskúrna bývalá kolónia stratená v divočine Severnej Ameriky, plná neotrasiteľnej viery vo svoju výnimočnosť, aj keď je stále slabšia, viac interne konfliktná a chaotickejšia, ale stále nebezpečná, hoci väčšinou sama sebe, a vedie ju šašo, ktorý nepozná rozdiel medzi zmluvou a jadrových zbraniach a realitnou zmluvou. Treba ju potichu a mierovou cestou poslať na okraj civilizácie a potom na okraj histórie.

Trump by mal ostať sám so sebou vo svojej “veľkej krásnej miestnosti” a zdržať sa vykonávania čohokoľvek ešte tragickejšie hlúpeho, zatiaľčo rozumnejšie mysle potichu vyjednajú podmienky čestnej kapitulácie. Jediná akceptovateľná stratégia odchodu pre USA je potichu a mierumilovne sa vzdať svojich pozícií po svete, stiahnuť sa do svojej geografickej oblasti a zdržať sa kafrania do vecí Veľkej Eurázie.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.