Založ si blog

Index vnímania korupcie máme zlý. Kto to hovorí?

Hovorí to Transparency International (TI). Táto „firma“ je financovaná z USA a USA ako štát sa tvária ako akýsi „morálny garant“ boja proti korupcii. USA tiež v poslednom rebríčku spadli, takže už sa nenachádzajú medzi „elitou“. Ale pozrime sa čo TI posudzuje ako korupciu a jej vnímanie – posudzuje sa tu totiž nie korupcia ako taká, ale jej vnímanie (verejnosťou? politikmi?) – Corruption Perception Index.

V poslednom čase spadli najviac Maďarsko a Turecko, a aj Slovensko. Pozrime sa, čo sa tu zmenilo oproti minulosti.

Maďarsko, po tom ako Orbán obhájil svoje pozície vo voľbách, do ktorých investoval pán Soros – a ďalšie organizácie – obrovské peniaze a „nepodarilo sa“, vykonal právne úpravy na obmedzenie zasahovania „cudzími vládami platených mimovládiek“ do záležitostí (a volieb?) Maďarska. Toto je prejavom korupcie? Nie je naopak prejavom korupcie ak vlády USA, Británie a nimi financované organizácie zasahujú do demokratických volieb v prospech kandidáta, ktorý im v prípade víťazstva umožní v krajine ryžovať (t.j. zavedie vyššiu formu korupcie)?

Turecko je trochu iná kapitola, nakoľko v tejto krajine sa čiastočne pripravoval útok na WTC, a je vysoko pravdepodobné, že Turecké tajné služby majú dosť závažných informácií, viď Operácia Gladio-B. Vzhľadom na (majetkovo-)politické usporiadanie Turecka si neviem vôbec predstaviť ako to vnímanie korupcie posudzujú, a už vôbec nie v „spriatelených“ (s USA) krajinách ako Saudská Arábia. Ale Tureckých feudálov to asi nevzrušuje a Saudská Arábia asi v rebríčku nie je, tá je otvorene feudálna.

Slovensko ma trochu prekvapilo, pretože práve po vražde pána Kuciaka sa vnímanie korupcie, ako medzi ľuďmi, tak aj medzi politikmi (táto časť možno nedobrovoľne) výrazne zostrilo, vrahovia a časť „reťazca podozrivých objednávateľov“ sú vo väzbe a teda si neviem predstaviť „vnímanie kým“ sa tu posudzuje – vychádza tu, že ide o vnímanie zo strany TI, ktorá by v tom prípade „vnímala“ na objednávku zhora – od platiteľa – veď tak to má byť, nie? Ale možno tu ide o niečo iné?

V hore zvýraznenej vete som veci okolo tej korupcie, ktorú mám na mysli ja, značne zjednodušil. Celý systém krajín, ktoré sa tvária že sú demokratické, a že sú zároveň jediné, ktoré majú autoritu na posudzovanie demokracie tých ostatných krajín, totiž vznikol pomocou korupcie na najvyššej úrovni, ktorá nemá v doterajších dejinách obdobu. V týchto krajinách sú ustanovené systémy, ktoré majú formálne výzor demokratických, ale sú podriadené niekoľkým desiatkam rodín, ktoré na tzv. „západnej pologuli“ vlastnia všetko, a riadia krajiny cez tajné služby. Postup, ktorým dosiahli tento súčasný stav, resp. jednu jeho významnú fázu, som čiastočne popísal tu a predstavuje príklad tej maximálnej korupcie na vysokej úrovni – spustenie finančnej krízy a následné ovládnutie výrobného sektora finančnými oligarchami.

Takže to, čo na príkaz vlády USA sleduje nimi platená TI, je výlučne korupcia na lokálnej úrovni, od úplatkov na úrovni sliepky pre lekára – často skôr prejavu vďaky – po korupciu na štátnej úrovni. Aj táto úroveň korupcie je ale výrazne rozlíšená podľa toho na koho ukazuje, upozorňovanie na ňu sa totiž používa na „usmerňovanie“ politického vývoja v krajine. Predpokladám, že keby korupcia, ktorej odhalenie viedlo k vraždám novinárov na Malte a na Slovensku, nebola použiteľná na pokus o zvrhnutie vtedajších premiérov, t.j. zmenu vlády za pravicovú, s jej odhalením by sa bolo počkalo, ak by sa tí novinári dali zdržať. Ale to boli čestné typy, ktoré sa nedali manipulovať. Na Slovensku Západ z toho niečo vytĺkol, dokonca nastali zmeny aj v prospech Slovenska (podľa mňa práve vo vnímaní korupcie), na Malte tuším nič. Vyzerá to podľa hodnotenia tak, že akcie Za slušné Slovensko TI nevyhodnotila ako pozitívne z hľadiska vnímania korupcie, čo mňa, vzhľadom na môj názor na TI ako zbierku poskokov, prekvapuje.

A teraz niekoľko prípadov korupcie na najvyššej úrovni, ktorej vnímanie sa nielen v rámci TI neposudzuje, ale vedomie o nej sa potláča aj v rámci skutočnosti, že väčšinu médií vlastnia tí, čo ju organizujú.

Typický je prípad, kedy si USA najali Ukrajinskú armádu, aby zostrelila MH-17, čo umožnilo USA vyhlásiť sankcie proti Rusku, na čom zrejme zarobili v hodnotách neporovnateľných s tými o ktorých hovorieva TI. Odkedy je jasné že to bola Ukrajinská armáda, vec utíchla, čo je ďalší príznak že to bolo ako to popisujem – teda korupcia. Sankcie doteraz neboli zrušené, hoci dôkazy Rusi predložili v Septembri 2018.

Ďalší prípad je napríklad nákup stíhačiek pre SR od US zbrojárov, pričom niekto z US armády sa prekecol, že na územie Slovenska by stačili 3. Objednali sme ak sa dobre pamätám 18, na tejto korupcii sa asi podieľal kadekto – a je v miliardách.

V rámci zrušenia Varšavskej Zmluvy existovala dohoda, že jej bývalé krajiny nevstúpia do NATO, t.j., že NATO sa nerozšíri smerom na východ, a zároveň že Krym zostane pod Ukrajinou. Rusi si vrátili Krym až keď už mali NATO na hranici. „Strata“ Krymu síce USA mrzí, už mali vypísaný tender na prestavbu Krymských lodeníc, a plánovali tam základňu, ale čo zarobili odvtedy na predaji zbraní predstavuje obrovské príjmy – modelová korupcia celkom inej úrovne (viacúrovňová), za cenu obnovenia medzinárodného napätia a z toho plynúcich ďalších predajov.

Až v súčasnosti sa snáď obnoví vyšetrovanie „útoku na WTC“ (komplexnú tlačovú správu ešte preložím, niečo som už zverejnil). Celý návrh na vyšetrenie vlastne predkladá vrcholný model korupcie, kedy štátna moc, pod riadením spomínaných niekoľkých rodín (a nimi ovládaných tajných služieb), pripravila a vykonala zbúranie WTC, pričom prišlo o život okolo 3000 ľudí, ako zámienku na rozpútanie dobyvačných vojen, ktoré dotyčným rodinám vyniesli stovky miliárd v predajoch zbraní, a z vojnovej koristi vo forme rozkrádania nerastného bohatstva. Vyvolali tým zároveň vlnu migrácie, ktorou zaťažili celú Európu v nákladoch miliónov EUR, všetko dávno plánované v Obamovom dokumente PSD-11.

A pod taktovkou TI sa vyšetrujú napríklad spoločenské večere v rámci predsedníctva EÚ, ale aj iné prípady v hodnotách napríklad stovák EUR. Neviem či ich zaujímal prípad časti IT systému tuším pre daňový úrad garážovou firmou z Londýna pod vedením SDKU – to asi podľa TI nie je korupcia, firma sídli v garáži v Británii, a na Slovensku v tom boli „priatelia“ – tí majú predsa nárok, sú správneho vierovyznania. Pritom na dodávku tej časti systému mal už daňový úrad zmluvu s inou firmou. A pripomeniem použitie odpočúvania politickej opozície pomocou vojenského obranného spravodajského systému, t.j. naša Watergate – bežne v takýchto prípadoch padajú vlády (aj pod tlakom zo zahraničia za účasti TI).

Čiže – stále to isté: V médiách sa stále preberajú nepodstatné veci, ktoré odvádzajú našu pozornosť od tých skutočných vecí, v prípade korupcie rovnako ako v iných veciach. A- stále sa klame, napríklad návrh bohatých krajín, že zatiahnutie rozvojových krajín do jednotného trhu prinesie zlepšenie postavenia ich obyvateľstva má úplne opačný výsledok – priniesol zníženie počtu bohatých rodín a ich výrazné zvýšenie bohatstva, plus ďalší úpadok rozvojových krajín. TI to nesleduje, to nespadá do jej náplne práce, tú určujú tí boháči (a dozerajú na zverejnené výsledky). Takže – zase sme doma. Proti korupcii treba bojovať, pretože je vlastne protikladom demokracie, ale ak je napojená na tú najväčšiu, alebo jej nositeľov, tak je súčasťou „nadnárodnej integrácie“ a stáva sa beztrestnou, pretože je premenovaná. Je síce formálne v rozpore so zákonmi, aj s ekonomickými podmienkami fungovania kapitalizmu, ale to už nikto nesleduje, už sme skĺzli do feudalizmu, kde je platnosť zákonov len od vrchnej vrstvy dole, aj to selektívne, podľa schopnosti podlizovania, resp. poslušnosti.

A dnešná Pravda mi prihrala vzorový príklad v podobe odhalenia dlhodobej agitácie proti dieselovým motorom, ako nebezpečným znečisťovateľom ovzdušia. Pritom však tie majú oveľa menšiu spotrebu ako benzínové. Celú kampaň si zrejme zaplatili naftoví magnáti, teda korupcia na najvyššej úrovni, zaplatená z nahonobených korupčných peňazí, na získanie vyššej spotreby pohonných látok formou prechodu na benzínové motory, t.j. budú vyššie zisky cez vyššie objemy predaja. TI čuší. A pripomenul by som, že dotyční magnáti peniaze ryžujú aj z ťažby ropy v „dobytých územiach“ po 9/11.

Takže môžeme to zhrnúť: Dostali sme signál cez TI v zmysle „ak sa zaradíte pod tú našu korupciu, a budete poslušní, nebude to považované za korupciu, a tým sa zlepší aj vaše vnímanie korupcie“. A určite to zahrnuje aj akceptovanie migrácie, čo nadradení súdruhovia z USA nemajú povinné, ale podradení súdruhovia z EÚ asi áno.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.