Založ si blog

Návrh protikorupčného zákona do Kongresu USA (a čo EÚ? )

Teda: Takýto návrh bol podaný v krajine, ktorá je vzorom pre naších nasledovníkov Amerických neokonzervatívcov. Oveľa významnejšie ako sám návrh je ale jeho zdôvodnenie zo strany autorky. Takže preklad článku z Truthdig: Elizabeth Warren uvádza paušálny protikorupčný zákon.

Konfrontovaná “hnilobou” korupcie ktorá otrávila každý kút Amerického politického systému a zmanipulovala vládu aby pracovala výlučne v záujme bohatých a tých s dobrými konexiami, Senátorka Elizabeth Warren (Demokrat-Massachusetts) v utorok uviedla legislatívu ktorá má smerovať na flagrantné porušovanie etiky Trumpovho Bieleho Domu pričom tiež útočí na systémovú krízu ktorá dala vznik totálne nečestnému existujúcemu stavu (status quo).

Postavme sa tomu tvárou: Niet žiadnych pochýb o tom, že Trumpova éra nám dala najotvorenejšie skorumpované vedenie, aké náš národ videl počas nášho života” povedala Warrenová v prejave keď odhalila svoju ambicióznu anti-korupčnú platformu v rámci National Press Club (Národný klub tlače) vo Washingtone, D.C. “Ale oni nie sú príčina tej hniloby – oni sú len ten najväčší, najsmradľavejší príklad tej korupcie.”

S oficiálnym názvom The Anti-Corruption and Public Integrity Act (pdf, Zákon protikorupčný a o čestnosti verejných činiteľov), Warrenovej návrh zákona (bill) navrhuje transformačné zmeny v spôsobe ktorým Washington funguje, v snahe vytvoriť vládu, ktorá pracuje pre potreby verejnosti – nie pre potreby lobistov pracujúcich k zamoreniu planéty, uväzneniu ešte viac Američanov, a zvyšovaniu ceny predpisov životne dôležitých liekov kvôli zisku.

Ak by prešiel, Warrenovej ambiciózny zákon by:

  • Úplne zakázal zahraničné lobovanie;

  • Zakázal členom Kongresu a kandidátom do kongresu prijímať dary z kampane od lobistov;

  • Požadoval aby Daňový úrad zverejnil daňové priznania federálnych kandidátov, včítane prezidenta a viceprezidenta;

  • Dal visiaci zámok na turniketové dvere” nasadením doživotného zákazu lobovania pre bývalých prezidentov, členov kongresu a šéfov vládnych agentúr;

  • Zakázal členom kongresu vlastniť akcie firiem a obchodovať s nimi; a

  • Ustanovil “nezávislú anti-korupčnú vládnu agentúru zameranú na vynútenie dodržiavania federálnych etických zákonov“.

Naša národná kríza dôvery vo vládu prakticky znamená tento jednoduchý fakt: ľudia nedôverujú svojej vláde, že urobí tú správnu vec, pretože si myslia, že vláda pracuje pre bohatých, silných, a tých s konexiami, a nie pre Amerických ľudí. A tu je prekvapko: majú pravdu” povedala Warrenová v rámci príhovoru v utorok. “Bola by som šťastná, keby som mohla tu stáť a povedať, že toto je nejaký náhly pád po zvolení Donalda Trumpa, ale to by nebola pravda. Tento problém je oveľa väčší ako Trump.”

Ale ja nezdvihnem ruky v rezignácii a neodkráčam” uzavrela Warrenová. “Stále verím, že v naších najtemnejších časoch, v tých najťažších situáciách, vláda môže byť tou správnou silou, ktorá nás opäť spojí. A tu sú dobré správy: vo vnútri stále Američania tomu veria tiež. Vidíte to podľa toho ako bojujú aby vláda potvrdila zdravotnú starostlivosť ako základné ľudské právo. Vidíte to podľa toho ako bojujú aby vláda stála za ľuďmi a proti obrovským korporáciám.”

Warrenovej smelý plán anti-korupčných návrhov sa stretol s nadšeným aplauzom tucta združení (unions), environmentálnych organizácií, a spotrebiteľských podporných skupín, ktoré podpísali spoločný list v utorok, v ktorom nazvali návrh zákona senátorky “vyčerpávajúcim systémom stratégie riešení“, ktoré by “smerovali proti širokému, korumpujúcemu vplyvu korporácií na tvorbu stratégie federálnej vlády.”

Na dôvažok k progresívnemu chóru aplaudujúcemu Warrenovej legislatívu, Morris Pearl – predseda Vlasteneckých Milionárov (Patriotic Millionaires) – nazval opatrenie “dôležitým krokom smerom k vybudovaniu vlády, ktorá pracuje k zlepšeniu všeobecného blahobytu všetkých občanov, a nie na pumpovanie peňazí na účty súčasných a bývalých členov Kongresu“. 

„Je až nechutné že niektorí z naších verejných činiteľov vnímajú svoj čas v úrade ako len niečo viac ako cestu k osobným bohatstvám, pričom ich to necháva úplne ľahostajným k záujmom ich voličov, dávajúc prednosť akejsi politike v prospech darcov a korporátov, ktorá im „zarobí“ na ”plyšovú lobovaciu drožku po opustení kancelárie,” povedal Pearl vo vyhlásení v utorok. “Je to odhaľujúce ohľadne stavu Washingtonu, ak tento kúsok legislatívy, obsahujúci ohraničenia dané zdravým rozumom vo veci možnosti štátnych zamestnancov obohatiť sa na úkor krajiny, by bol považovaný za radikálny. Vo fungujúcej demokracii by toto bola samozrejmosť.”

Môj dodatok: Toto samozrejme vôbec nemôže byť o Slovensku, alebo EÚ. Predsa taká korupcia je nepredstaviteľná, však. My sme len napojení na tú USA korupciu. Ideme kúpiť Americké stíhačky, ale vraj by stačili na našu veľkosť 3. Kúpime viac, niekto bude mať väčšiu províziu. V popise návrhu zákona mi chýba (super-)korupcia vo forme vynútenia nákupu US zbraní spojencami a podobné formy, napríklad rôzne sankcie. Názor EP na skutočnosť, že poslanci berú Americké korupčné peniaze napríklad cez Sorosov inštitút – asi žiaden nemá, možno „nevie o ňom“, nakoniec EÚ (vedenie) sa často tvári že nemá vlastné názory, a načo by jej aj boli. A na Slovensku – USA sú predsa náš vzor, a aby to tak ostalo dozerajú naši Neokoni, ktorým sa tiež ujde z tých vyššie spomenutých korupčných zdrojov, niečo dokonca asi tečie aj do kruhov ktoré dozerajú na verejné médiá platené z naších peňazí. Ale prečo potom na ne prispievame my – a nikto sa nás nepýta či môžu klamať podľa inštrukcií od zdroja tých peňazí z USA? Aj naše peniaze sú peniaze, rozdiel je len v tom, že nejdú do vrecák členov Kaviarne, ale na financovanie RTVS. Zišiel by sa hneď prvý bod toho zoznamu, ale zrejme všetky.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.