Založ si blog

Sankcie USA proti Európe? Čo Európski vazali, pardon, spojenci?

Preklad Dr. Paul Craig Roberts: Začína Putinova stratégia konečne fungovať?

Už som vysvetlil Kresťanský zvyk Ruského Prezidenta Vladimíra Putina nastaviť druhé líce Západným provokáciám, ako stratégiu oznámenia Európe že Rusko je rozumné, zatiaľčo Západ nie, a že nie Rusko je hrozbou Európskym záujmom a suverenite, ale Washington. Vyhoveniu Izraelu odstúpením od multi-národnej zmluvy s Iránom o nešírení jadrových zbraní US Prezident Donald Trump možno priniesol Putinovej stratégii úspech.

Tri hlavné vazalské Európske štáty Washingtonu – Británia, Francúzsko a Nemecko nesúhlasili s jednostranným činom Trumpa. Trump je názoru, že viacnárodná zmluva závisí len od Washingtonu. Keď Washington od zmluvy odstúpi, je to koniec zmluvy. Je jedno, čo chcú ostatné strany zmluvy. Následne Trump zamýšľa znovu nasadiť predošlé sankcie proti ekonomickej spolupráci s Iránom a nasadiť ďalšie nové sankcie. Ak Británia, Francúzsko a Nemecko pokračujú v realizácii obchodných zmlúv, ktoré uzavreli s Iránom, Washington nasadí sankcie aj proti svojím vazalským štátom, a stopne aktivity Britských, Francúzskych a Nemeckých firiem v USA. Je jasné, že Washington si myslí, že zisky Európy v USA sú vyššie ako čo sa dá zarobiť v Iráne, a teda Európa sa podriadi rozhodnutiu Washingtonu, tak ako to vazalské štáty robili v minulosti.

A možno to urobia. Ale tentoraz je tu „spätná vlna“. Uvidí sa, či to prekročí hranicu silných slov až po rozchod s Washingtonom. Trumpov neokonzervatívny pro-Izraelský Národný bezpečnostný poradca John Bolton nariadil Európskym firmám zrušiť svoje biznis zmluvy v Iráne. Trumpov veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell nariadil Nemeckým firmám okamžite utlmiť svoje biznis operácie v Iráne. Šikanovanie Európy a nehorázne ignorovanie záujmov a suverenity Európy zo strany USA urobili dlhodobé vazalstvo Európy zrazu príliš zjavným a nepríjemným.

Nemecká Kancelárka Angela Merkel, predtým lojálna bábka Washingtonu, vyhlásila že Európa už nemôže dôverovať Washingtonu a musí “vziať svoj osud do vlastných rúk”.

Prezident Európskej Komisie Jean-Claude Juncker povedal, že vodcovstvo Washingtonu zlyhalo, a nastal čas pre EU prevziať vodcovskú úlohu a “nahradiť Spojené Štáty”. Viacerí Francúzski, Nemeckí a Britskí vládni ministri opakovali tieto vyjadrenia.

Titulný článok Nemeckého spravodajského časopisu Der Spiegel “Goodbye Europe” ukazuje ako Trump ukazuje Európe prostredník (na konci článku). Časopis vyhlasuje, že nastal “Čas kedy sa má Európa pridať k odporu”. (Resistance – znamená aj odboj)

Hoci Európski politici bývali dobre platení za svoje vazalstvo, mohli by ho teraz považovať za neadekvátne a nepohodlné bremeno.

Hoci rešpektujem hodnotu Putinovho odmietania odpovedať na provokáciu provokáciou, vyjadril som obavu, že Putinova ľahká akceptácia provokácií bude povzbudzovať k ďalším provokáciám ktorých intenzita bude stúpať, až kým nastanú len dve možnosti – vojna alebo Ruská kapitulácia, zatiaľčo ak by Ruská vláda zaujala k provokáciám agresívnejší postoj, uvedomili by si nebezpečenstvo a cenu provokácií Európania, ktorých „súlad“ s Washingtonom tie provokácie umožňuje. Teraz to vyzerá, že sám Trump dal Európanom túto lekciu.

Rusko strávilo niekoľko rokov pomocou Sýrskej armáde v odstraňovaní teroristov, ktorých poslal Washington aby zvrhli Sýrsku vládu. Avšak napriek Rusko/Sýrskej aliancii Izrael pokračuje v ilegálnych vojenských útokoch na Sýriu. Tieto útoky by sa dali zastaviť, ak by Rusko poskytlo Sýrii systém vzdušnej obrany S-300.

Izrael a USA nechcú aby Rusko predalo Sýrii obranný systém S-300, pretože Izrael chce pokračovať v útokoch na Sýriu a USA chcú aby sa na Sýriu ďalej útočilo. Ináč by Washington Izrael odvolal z akcií.

Pred niekoľkými rokmi, predtým ako Washington poslal svoje islamistické proxy vojská aby zaútočili na Sýriu, Rusko sa dohodlo, že predá Sýrii svoj pokrokový systém vzdušnej obrany, ale ustúpilo Washingtonu a Izraelu a systém nedodalo. Teraz opäť v súvislosti s návštevou Netanyahu v Rusku počujeme od Putinovho pobočníka Vladimíra Kozina, že Rusko naďalej zadržuje Sýrii moderný vzdušný obranný systém.

Možno Putin verí, že to musí robiť, aby nedal Washingtonu tému, ktorou by pritiahol Európu späť do línie politiky agresie Washingtonu. Ale, pre tých čo to takto nevidia, vyzerá Rusko opäť slabé a neochotné brániť spojenca.

Ak Putin verí, že bude mať vplyv na Netanyahu v zmysle presadenia mierovej dohody so Sýriou a Iránom, Ruská vláda vôbec nerozumie zámerom Izraela, alebo 17 rokom vojen Washingtonu na Strednom Východe.

Dúfam, že Putinova stratégia bude fungovať. Ak nebude, bude musieť zmeniť postoj k provokáciám, ináč povedú k vojne.

Môj dodatok: Uzavrel by som to obvyklou otázkou o spojencoch, ale v článku je to správne popísané: vazali, nie spojenci. Navyše len „druhostupňoví“ – do tejto pozície nás tlačia tí „prvostupňoví“ vazali menovaní v článku. Takže „súhlas so spojencami“ sa prekladá „pokorne prijímame názor pána naších pánov“. A ešte – v článku sa spomína, že Európski politici bývali dobre platení za svoje vazalstvo – tým sú zrejme myslení tí na hornej úrovni – neplatí to tak aj o tej ďalšej vrstve? Napríklad tých 226 spoľahlivých spojencov pána Sorosa v EP, viď môj starší blog?

 

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.