Založ si blog

Kto vládne svetu: trasnacionálni kapitalisti, trvalá vojna, investori, . . .

Preklad článku autora Peter Phillip, 19.10.2016, Project Censored. Uvádzam len časť, článok je oveľa dlhší, niečo zhrniem na konci. Poznámka vydavateľa: Toto je prepis prejavu predneseného na festivale „9/11 Film Festival“ v divadle Grand Lake Theater v Oaklande, Kalifornia, v Septembri 2016 – preklad:

Globalizácia obchodu a centrálneho bankovníctva umožnila súkromným korporáciám dostať sa do pozícií moci a vplyvu nevídaných v ľudskej histórii. V rámci pokročilého kapitalizmu štrukturálne požiadavky na návratnosť investícií vyžadujú nekonečné rozpínanie centralizovaného kapitálu v rukách menšieho a menšieho počtu ľudí. Finančné centrum globálneho kapitalizmu je tak vysoko koncentrované, že iba niekoľko tisíc ľudí dominuje nad, a riadi, nejakých 100 triliónov dolárov bohatstva. Týchto niekoľko tisíc ľudí, ktorí riadia globálny kapitál, predstavujú menej ako 0.0001 percenta populácie sveta. Oni sú Transnational Capitalist Class (TCC) v tom čo David Rothkopf nazýva superclass – supertrieda. David Rothkopf, niekdajší výkonný riaditeľ firmy Kissinger Associates, hovorí, že superclass pozostáva zo 6,000 až 7,000 ľudí. To sú tí čo chodia do Davosu, lietajú na súkromných prúdových lietadlách Gulfstream, poprepájaní na megakorporácie, policy-building elity sveta (upozorňujem, že policy nie je politika – politics – ale niečo čo sa realizuje, ako napr. globálne postupy, „politiky“) — inými slovami ľudia na absolútnom vrchole pyramídy globálnej moci. Sú na 94 percent muži, prevažne bieli, a väčšinou zo Severnej Ameriky a Európy.

Pred tromi rokmi sa investigatívny team Project Censored rozhodol identifikovať ľudí v ktorí sú v riaditeľských radách (boards of directors) desiatich najväčších firiem na správu majetku (asset management) a desiatich najcentralizovanejších korporácií. Z dôvodu prekrývania toto predstavuje trinásť firiem, ktoré spolu majú vo svojich radách 161 riaditeľov. Myslíme si, že táto skupina 161 jedincov predstavuje finančné jadro svetovej Transnacionálnej Kapitalistickej Triedy. Spolu riadia fondy obsahujúce 23.91 triliónov USD (v roku 2014) a operujú skoro v každej krajine sveta. Predstavujú centrum finančného kapitálu, ktorý poháňa globálny ekonomický systém. Západné vlády a medzinárodné orgány politík (policy bodies) pracujú v záujme tohto finančného jadra, s cieľom chrániť voľný tok kapitálových investícií kdekoľvek vo svete. Pridajte k týmto 161 niekoľko sto a máte 100 triliónov USD bohatstva – polovica bohatstva sveta – v rukách tejto malej koncentrovanej skupiny TCC, ktorá by sa zmestila do tohto divadla.

Reprezentujú záujmy niekoľko sto tisíc milionárov a bilionárov, ktorí predstavujú najbohatších ľudí v hornom jednom percente v hierarchii bohatstva sveta. Je iróniou, že táto extrémna akumulácia koncentrovaného kapitálu na špici vytvára pre TCC kontinuálny problém, lebo musia kontinuálne prečesávať svet v hľadaní nových investičných príležitostí, ktoré dajú adekvátnu návratnosť (7% alebo viac). Moja poznámka – k tomu sa vrátim na konci.

Ako kapitalistická elita sveta, transnacionálna kapitalistická trieda (TCC) dominuje národným štátom cez medzinárodné zmluvy a dohody, a „organizácie transnacionálnych štátov“ ako sú World Bank, Bank for International Settlements, a International Monetary Fund (svetová banka, banka pre medzinárodné zúčtovania a medzinárodný menový fond). TCC komunikuje svoje požiadavky na „politiky“ cez globálne siete ako G-7 a G-20, a rôzne nevládne politické organizácie ako Council of Foreign Relations v USA (výbor pre zahraničné vzťahy), World Economic Forum (svetové ekonomické fórum), Trilateral Commission (trilaterálna komisia), a Bilderberger Group (netreba prekladať). World Economic Forum, ktoré sa koná v Davose, Švajčiarsko, je Medzinárodná Organizácia pre Verejno-Privátnu Kooperáciu. Forum angažuje najdôležitejších politických, business a ďalších vedúcich predstaviteľov spoločnosti (leaders of society), aby modelovali globálne, regionálne a industriálne agendy. Bolo založené v roku 1971 ako nezisková nadácia a má sídlo v Ženeve, Švajčiarsko. Jej členovia predstavujú 1,000 z „top“ korporácií sveta, globálne podniky obvykle s viac ako 5 biliónov USD obratu. Komunita Davos Strategic Partners reprezentuje vybranú skupinu 100 vedúcich globálnych firiem, reprezentujúcich rozličné regióny. Bezpečnostné inštitúcie vlád v krajinách USA/NATO nastavujú svoje pozície aktivít a prijímajú odporúčania od týchto hierarchických skupín politík pre rozličné medzinárodné tajné alebo otvorené operácie a vojny na podporu globálneho kapitálu.

TCC si značne uvedomujú ako svoj status elity, tak aj stúpajúcu zraniteľnosť voči demokratickým hnutiam a masovým nepokojom. Vojenské impérium ovládnuté USA a NATO slúži na ochranu investícií TCC na celom svete. Vojny, zmeny režimov, štátne zločiny proti demokracii, a vojenské okupácie sú vykonávané ako služby impériu na podporu prístupu investorov k prírodným zdrojom a ochranu globálneho kapitálu. Koniec prekladu.

Ďalej sa v článku uvádza, že „útok na Dvojičky, t.j. 9/11“ nebol na to, aby poskytol priestor na investície do zbrojenia (ako som doteraz písal aj ja), hoci to samozrejme tiež, ale aby všeobecne vytváral „priestor na investície“ všade vo svete, ktorý z hľadiska TCC žiadne hranice nemá, celý im patrí. „Prieskum a smerovanie“ zrejme obstarávajú tajné služby krajín NATO a špeciálne CIA a britské MI5 a MI6. V súčasnosti sa napríklad bojuje o Afriku (sú v tom aj Číňania), ale v hlavnom zozname vojen na zabezpečenie investičného priestoru sú existujúce vojny v Afganistane, Iraku a Sýrii. Vytváranie lokálnych vojen a rozoštvávanie krajín proti sebe je v zozname legálnych nástrojov.

Nakoniec sa vrátim k avizovanej téme požadovanej miery zisku minimálne 7%. Problém súčasnej spoločnosti je, že dodnes nikto nevypracoval teóriu fungovania ekonomiky modernej spoločnosti bez rastu – myslím tým rast vyšší ako prírastok obyvateľstva – resp. neexistuje teória riadeného poklesu. Keď sa rast zastaví, alebo významne spomalí, nastáva tzv. Hospodárska Kríza a nenastáva len stagnácia, ale hneď úpadok, lebo vlastníci peňazí nepripúšťajú rast napr. 1%, teda prevládne panika majiteľov peňazí. Tých 7% je naozaj veľký rast a symbolizuje zároveň adekvátny rast drancovania nerastného bohatstva a rast znečisťovania, ktorého spomalenie/znižovanie máme ešte len v pláne (a neviem či zvládame). Pritom dlhý čas bol úrok ako zisk z požičaných peňazí považovaný za nemorálny, všade mimo Židovskej časti obyvateľstva, v niektorých krajinách s moslimskou vierou je dodnes v bankových systémoch úrok skrytý pod iným názvom. Ale od určitého času tento parameter „%rastu“ určuje prosperitu sveta/štátu a tých 7% z hľadiska prežívania obývateľného prostredia na Zemi nesignalizuje nič dobré, v podstate likvidáciu civilizácie aj bez ďalšej veľkej vojny. Dnešný článok pána Grexu o OSN sa mi zdá značne alibistický a v podstate sa obratne vyhýba tomu o čom je, dá sa to čítať ako etuda.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.