Založ si blog

Zodpovednosť chrániť svet – pred USA

Zdroj Counterpunch – preklad časti článku autora menom Ajamu Baraka:

Jeden z najdômyselnejších propagandistických nástrojov aký bol kedy vymyslený je, že silné národy Západu – vedené USA – majú morálnu zodpovednosť použiť vojenskú silu na ochranu práv ľudí utláčaných svojimi vládami. Táto “zodpovednosť ochraňovať” (R2P – responsibility to protect) mala vždy pochybné právne zázemie, ale jej morálne ospravedlňovanie vždy vyžadovalo aj psychologický a morálny „odstup“ od krvavej reality 500-ročnej histórie US a Európskeho kolonializmu, otroctva, genocídy a mučenia, ktoré vytvorili dnešný “Západ”.

Tento násilný, bezprávny Pan-Európsky kolonizačný/kapitalistický projekt dnes pokračuje pod hegemóniou US impéria (moja poznámka – bez priamej účasti V4 a ďalších krajín Európy, ale oficiálne nie sme ani proti!). Toto potom vyvoláva otázku kto naozaj potrebuje ochranu, a kto ochraňuje národy sveta pred USA a ich spojencami? Jediná logická, principiálna a strategická reakcia na túto otázku je že občania impéria musia odmietnuť svoje imperiálne privilégiá a pridať sa k odporu proti vládnucej elite v jej vykorisťovaní práce a drancovaní Zeme. Ale to vyžaduje odtrhnutie sa od intoxikujúceho lákadla “politiky bielej identity”, ktorá je deklarovaná za beztriednu a spoločnú (v USA „bi-partisan“, čiže za podpory republikánov aj demokratov).

Neokoni ako William Kristol, Paul Wolfowitz a Richard Pearl boli hybnou silou ktorá pretlačila vojnu proti Iraku. Pochopili, že ak chcú predať vojnu, “Američania” potrebovali veriť, že konflikt nie je ohľadne záujmov (ziskov), ale ohľadne hodnôt. Neokoni oprášili a dali novú tvár starému zdôvodneniu kolonializmu – tzv. bremenu (t.j. akože povinnosti) belocha. Intervencie mali priniesť demokraciu a slobodu tým ľuďom, ktorí sa pachtili aby boli presne ako ich pokročilejšie vzory na bielom Západe. Liberálni intervencionalisti ďalej tieto idey zdokonalili na “humanitárne intervencie” a “zodpovednosť ochraňovať”. Skutočnosť, že USA a Európa sa dokáže obaliť do zástavy morality, praktizovať politiku záchrancov a prejde im to, len potvrdzuje prežívajúcu psychopatológiu ideológie nadradenosti belochov.

Extrémny výraz tejto kognitívnej disonancie (ignorovanie – t.j. „nepoznanie“ – faktov ktoré narúšajú „štandardný svetonázor“) nastal počas Obamovej vlády, kedy sa predstava US výnimočnosti využila na ospravedlnenie pokračovania v barbarskej Vojne proti Terorizmu Bushovej vlády. S týmto ospravedlnením, a bezočivým tvrdením že bránia demokraciu, os dominancie USA/EU/NATO spáchala zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny ktoré rezultovali do smrti miliónov, pričom ďalšie milióny boli vyhnané a starobylé mestá, národy a obyvateľstvo boli zničení.

Výsledok? Výstup z medzinárodných prieskumov Gallup and Pew konzistentne ukázali, že národy sveta považujú USA za najväčšie ohrozenie svetového mieru na planéte.

Z ďalších častí by som ešte citoval k Trumpovej ére: Dnes je to Trumpova „America first“ so žiadnym ohľadom na medzinárodné právo, alebo akceptované štandardy chovania sa.

Ako komentár by som len zdôraznil, že naša vláda, tváriac sa že my o tom a j tak nerozhodujeme, sa k veci nevyjadrujú, teda v podstate súhlasia, samozrejme plus naši domáci Neokoni a nimi ovládané médiá, ktorých by som sa na to rád opýtal explicitne. EÚ vyvíja tlak na jednotlivé krajiny EÚ, proti ich záujmom, na podporu spolupráce s USA na vyššie uvedených svinstvách – a naše vlády nič! Viď tiež blog od „devana“ http://devana.blog.pravda.sk/2018/01/13/coho-su-ludia-schopni/, alebo aj dnešný, ale všimnite si aj ako popisuje tú prázdnotu našej politickej scény aj oficiálny komentátor pán Javůrek v článku Zosilňovači. A výrečným signálom je samozrejme aj absolútna nečinnosť vlád feudálnych štátov ohľadne daňových rajov, okrem nejakých kecov, zrejme tam majú svoje peniaze práve tí feudáli. Okrem toho akoby sa potvrdzovalo, že ako sa nerovnomernosť rozloženia bohatstva posúva do feudalizmu, tak sa chovanie novodobých feudálov posúva do obdobia križiackych výprav a neokolonializmu ako prostriedku ďalšieho bohatnutia. Ale prekvapuje to obrovské množstvo pravicových pseudointelektuálov, ktorých si dokážu tí feudáli kúpiť, a ktorí si neuvedomujú, že tí feudáli ich po dosiahnutí svojich cieľov odkopnú rovnako ako nás ostatných.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.