Založ si blog

Eskalácia vojny v Afganistane? A pôjdeme súdruhom (vrahom) v zbrani aj pomáhať?

Zdrojom tohto článku je MoonOfAlabama 21.8.2017 (http://www.moonofalabama.org/). Je v budúcom čase, lebo oznámenie rozhodnutia o ďalšom postupe v Afganistane (prezident Trump) malo prísť v ten deň večer (aj prišlo). Preložil som časť z neho, aby sme videli ako cynicky sa v USA rozhoduje o životoch miliónov ľudí a aké dôvody a záujmy sú pritom brané do úvahy.Nakoniec, PNAC už poznáme. Okrem toho chcem upozorniť, že sa automaticky predpokladá spolupráca ďalších krajín NATO (explicitne bola zatiaľ vyzvaná k spoluúčasti len Británia), ale rozhodovania sa nezúčastňujú. Teda jednoznačne nie partneri, ale vazali – samozrejme reprezentácia EÚ nereaguje, pritom na Európu má konflikt väčší vplyv ako na USA. Preklad:

Prezident Trump dnes oznámi novú „cestu vpred“ v okupácii Afganistanu. Podľa obvyklých únikov bude to značne rovnaká cesta ako tá, ktorou sa USA uberali 16 rokov.
Niekoľko tisíc vojakov z USA a rôznych krajín NATO bude (dookola) cvičiť Afganskú armádu. Špeciálne Zložky a gorily najaté CIA budú robiť razie na toto alebo tamto obydlie nejakej rodiny na základe niekoho oznámenia. Bomby budú zhadzované na čokoľvek čo bude považované za cieľ.
Trump oznámi, že 1000 alebo podobný počet vojakov bude pridaný k súčasnému kontingentu. Okolo 15000 zahraničných vojakov bude v Afganistane. Na každého vojaka budú pridaní traja kontraktori (zrejme platení žoldnieri, bojovníci alebo podpora).

Trump vie, že táto „cesta vpred“ je nezmysel ktorý nikam nevedie, že najlepšia voľba pre všetky zahraničné vojská je jednoducho vypadnúť:

Donald J. Trump @realDonaldTrump – 21 Nov 2013

We have wasted an enormous amount of blood and treasure in Afghanistan. Their government has zero appreciation. Let’s get out! – Premrhali sme obrovské množstvo krvi a majetku v Afganistane. Ich vláda má nulovú uznávanosť. Vypadnime!

Ale ani armáda, ani CIA, a ani miestna Afganská vláda nenechajú USA vypadnúť. Predstierané obavy sú hojné: „Čo keď sa Afganistan stane útulkom pre medzinárodných teroristov?“ Ale veľmi málo, ak vôbec nejaké, medzinárodné teroristické incidenty „na západe“ boli niekedy organizované v Afganistane. Vo všetkých posledných incidentoch páchatelia boli miestni.

Pre armádu je to celé otázka pohľadu na vec. Generáli nechcú priznať, že prehrali ďalšiu vojnu. CIA si chce udržať svoje militarizované sily a drony, ktorých potrebu argumentuje cez ich nasadenie v Afganistane. Produkcia drog v Afganistane, ktorú sa USA nikdy skutočne nepokúšali potlačiť, vraj umožňuje financovať „čierne“ operácie CIA, presne ako to bolo počas Vietnamskej vojny a počas rôznych Juhoamerických konfliktov (moja poznámka: Po uväznení generála Noriegu, ktorého dôvodom bolo vraj pašovanie drog do USA, sa v nasledujúcom roku množstvo drog prepašovaných do USA zdvojnásobilo. Pašovala ich vraj jednotka CIA pod velením generála Northa, Noriega im sťažoval prepravu cez Panamu). Členovia Afganskej vlády všetci žijú z Americkej štedrosti. Vojna v Afganistane je ilegálny kšeft ( The war in Afghanistan is a racket ) zaplatený životmi nespočetných Afgancov a peniazmi amerických daňových poplatníkov.

Vlastne pod prísnou kontrolou neokonzervatívne naklonených generálov mal Trump minimálnu možnosť rozhodnúť ináč. Požiadal svoj team o alternatívy, ale žiadne mu nedali ( none were given to him):

Prezident povedal McMasterovi “aby sa vrátil k tabuli” povedal úradník. “Ale on sa len vracal stále s tým istým.”

Trumpov predošlý strategický poradca Steve Bannon presadzoval myšlienku Erica Princea, hmlistého poskytovateľa internacionálnych mecenášov. Afganistan by bol posunutý súkromnej ziskovo orientovanej firme podobnej britskej firme East-India Company. Tá firma, so svojou vlastnou armádou, ozbíjala Indiu o všetko možné hodnotné vlastníctvo a skoro sa stala štátom. Ale Prince a Bannon zabudli spomenúť ako príbeh firmy skončil ( the end ). Skrachovala keď veľké povstanie v Indii porazilo jej armádu a nakoniec ju musela zachraňovať vláda. Koncový stav nejakého útvaru typu East India Company v Afganistane by bol rovnaký ako súčasný.

Potom sú tu tie rozprávky o Afganistane bohatom na minerály. Za „trillion“ dolárov železa, medi, vzácnych kovov a iné dobré veci by sa dali vyťažiť zo zeme. Ale v skutočnosti sú náklady na ťažbu minerálov v Afganistane z rôznych dôvodov prohibitívne (moja poznámka: napríklad viac ako 40% územia drží Taliban).

Plán Bannona a Princea bol plánom bláznov, ale bol aspoň odlišný od stále tých istých ( never changing ) nápadov armády: Minister obrany [Mattis] používal pri poradách tento argument: „Pán prezident, my sme až tak nebojovali 16-ročnú vojnu, skôr sme bojovali jednoročnú vojnu 16 krát.“

Tento argument už bol použitý pred piatimi rokmi ( five years ago ) ako popis vojny v Afganistane. (Pôvodne popisoval 10 ročnú vojnu vo Vietname.) Mattis nevysvetlil prečo, alebo ako, by sa tento opakovaný ročný cyklus mal teraz zmeniť.

Môj záver: Takže predbežne – som naozaj zvedavý na reakcie EÚ, ale možno to „prejdú mlčaním“ a budú potichu spolupracovať. Ale som zvedavý aj na to, či sa nejaké zo zbraní dodaných ISISu v Sýrii nevyskytnú v Afganistane – teroristi vyzbrojení a vypustení nie vždy rešpektujú pôvodných chlebodarcov. Pripomínam, že tí v Sýrii mali od USA dokonca aj protitankové zbrane. USA potom obvinia Rusov z „vyzbrojovania teroristov“, trochu problém bude že sú od západných zbrojárov.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.