Založ si blog

Trump, Parížska dohoda a Atmospheric Brown Cloud

Hodnotenia odstúpenia USA od klimatickej dohody sú pomerne optimistické, predpokladá sa, že ostatné krajiny prekročia stanovené limity, hlási sa aj Čína, ktorá je dnes najväčší znečisťovateľ ovzdušia. Čítal som aj najoptimistickejší pohľad na vec – predsa o pár percent CO2 viac nemôže ohroziť významnejším spôsobom klímu zemegule. To je však neadekvátne optimistický pohľad, CO2 asi nepredstavuje najväčší problém, hoci je predmetom zmluvy, ale zníženie produkcie CO2 zároveň automaticky znižuje emisie ako také, a tým aj ostatné zložky, o ktorých píšem ďalej.

Mám pocit, že definitívne stanovenie z čoho sa skladá znečistenie atmosféry a aké sú účinky jednotlivých zložiek sa dostalo do súčasného štádia niekedy okolo roku 2011, keď výskumníci z Indie a USA po rokoch analýz mrakov znečistenia definovali tento úkaz názvom v nadpise, preklad je jasný, atmosférický hnedý oblak, bežne sa používa skratka ABC. Ten obsahuje pomerne veľký počet zložiek, pričom možno ťažko hodnotiť nejaké poradie nebezpečnosti, výskum pokračuje. Ale zdá sa, že sú to skôr malé čiastočky prachu a sadze, ktoré sa vznášajú nad veľkými priemyselnými centrami. Časť prachu a všetky sadze sú čiastočky uhlíka, ktoré sa na slnku prehrievajú a ohrievajú v neprimeranej miere vzduch (čistý vzduch – ak by taký existoval – slnečné lúče neohrievajú), čo prispieva k otepľovaniu. Tieto čiastočky, všetky, zároveň časť slnečných lúčov odrážajú späť, teda na zem dopadá menej slnečného žiarenia. Okrem toho, jeden z najnebezpečnejších úkazov je, že tie čiastočky uhlíka a inej špiny sa usadzujú na snehu a urýchľujú topenie snehu a ľadovcov (opäť – čistý sneh slnko skôr odráža). Je toho viac, prikladám na konci link na zdroj, ale predpokladá sa, že tieto procesy aj menia režim dažďov, teda v najznečistenejších oblastiach – Južná Ázia – sa to v posledných rokoch prejavuje zmenami monsúnových dažďov, a registrujeme aj katastrofálne lejaky viac ako kedysi. Nakoniec, aj u nás máme v posledných rokoch menej zrážok (na niektorých miestach), možno sú len ináč rozložené v čase, ale určite máme v priemere teplejšie (to sme zatiaľ využili aby sme sa stali vinárskou veľmocou).

Podľa toho čo ukazujú pokračujúce výskumy tá situácia je teda oveľa zložitejšia ako len zvýšené množstvo CO2. Mnoho z tých čiastočiek, ako som spomenul, má zdá sa za následok aj menej dažďov, čím sa ABC udržuje vo vzduchu dlhšie, keďže dážď by ten vzduch prečistil, a teda aj vplýva dlhšie. Navyše keď ten dážď príde, tak zo začiatku prší špina obsahujúca chemické zložky, ktoré by v daždi nemali byť. Nebudem to ďalej rozoberať, od toho sú odborníci, uvádzam to len preto, že ten Trumpov lapsus sa asi trochu zľahčuje, môže byť vážnejší ako sa zdá. V USA sa už vytvára spolok, ktorý bude dohodu dodržovať, uvidíme aký bude z hľadiska cieľov dohody významný. Link na článok ktorý to podrobne popisuje je napríklad tu (dá sa ich nájsť viac):

https://www.britannica.com/science/atmospheric-brown-cloud

A na záver ešte link na ďalší článok z tejto oblasti, kde sa píše, že najväčší znečisťovateľ na svete je armáda USA. Tu sa ale preberá znečistenie nielen vzduchu, ale celého prostredia:

http://www.globalresearch.ca/u-s-military-worlds-largest-polluter-hundreds-of-bases-gravely-contaminated/5590667

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.